Verdediger SC Lombardsijde onderzoekt ethisch leiderschap in het voetbal

"Alle leden van sportclubs mogen de vragenlijst invullen, maar het is vooral gericht op volwassen spelers en trainers", stelt Bram Constandt. (Foto AC) © Frederik Neirynck
Redactie KW

Als doctoraatstudent aan de UGent onderzoekt Bram Constandt drie jaar lang het ethisch leiderschap bij alle Vlaamse voetbalclubs. Alle spelers en trainers kunnen deelnemen aan de enquête.

Bram Constandt stelt vast dat er op ethisch vlak regelmatig nog problemen opduiken bij sportclubs. “Dan denk ik bijvoorbeeld aan de heisa rond lul van de weekof aan gevallen van racisme. Uit de literatuur blijkt dat mensen hun leiderschapsfunctie kunnen gebruiken om als rolmodel een positieve invloed uit te oefenen. We willen de perceptie meten bij zoveel mogelijk spelers en trainers in Vlaanderen.”

Het doctoraat wordt ook gesteund door de Vlaamse vleugel van de voetbalbond. “Het is ook helemaal niet de bedoeling om het voetbal in een negatief daglicht te stellen. Het is de bedoeling om met de aanbevelingen van het onderzoek de mooie sport nog mooier te maken. Het lijkt er trouwens op dat de inschatting van spelers en trainers zeker niet slecht is.”

enquête

Voor het einde van dit seizoen wil Bram Constandt nog zoveel mogelijk spelers en trainers aan zijn enquête laten deelnemen. “Alle leden van sportclubs mogen de vragenlijst invullen, maar het is vooral gericht op volwassen spelers en trainers. Alles verloopt uiteraard anoniem en duurt een tiental minuten. Het is de bedoeling om in een volgende fase op basis van die gegevens de betere en de zwakkere leerlingen van de klas nader te onderzoeken.” (AC)

De link naar de enquête is te vinden op www.olympischeleerstoel.ugent.be.

Lees hierover ook in Krant van West-Vlaanderen, editie Wekelijks Nieuws Kust.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier