Verbond van Brugse Sportjournalisten eert Wilfried Meert en Hugo Broos

Hugo Broos en Wilfried Meert kregen een kunstwerk van Fernand Vanderplancke in bijzijn van de Brugse sportschepen Dolores David en voorzitter Jacques Sys. © (Foto ACR)
Redactie KW

Het Verbond van Brugse Sportjournalisten reikte vrijdag naar jaarlijkse gewoonte de trofee De Brugse Poorter uit. Dit keer werd gekozen voor Hugo Broos (65) na het behalen van de Africa Cup als bondscoach van Kameroen.

De nieuwe sportief directeur van KV Oostende was pas terug uit het Afrikaanse land, waar hij ambassadeur is van Mercy Ships. “Dat is een boot, een organisatie, die de kusten van Afrika doet. De mensen aan boord bieden de bevolking gratis medische verzorging aan”, legt de gewezen Rode Duivel uit. “Die werking kleeft aan mijn lijf. Wat daar gebeurt, de mirakels die op het schip plaatshebben. Mijn echtgenote ging mee en ik denk dat zij dezelfde ervaring deelt.”

Broos was een voetballer die heel goed wist wat hij kon, maar ook wat hij niet kon. Hij speelde met Anderlecht vier Europese finales en won er drie. Op zijn 31ste maakte hij de overstap naar Club Brugge, waar hij vijf seizoenen speelde. “Voor mij was het belangrijk om iedere zondag aan de wedstrijd te beginnen. Ik heb zeventien jaar gevoetbald, bij de twee beste clubs van ons land. Trainer zijn wordt met het jaar complexer, gevoeliger.”

Er is nu KV Oostende, zij het na een carrièreswitch. “Een ding is zeker, als de trainer daar wordt ontslagen zal ik het niet overnemen. Ik wil geen trainer meer worden”, aldus Broos.

Ook de trofee voor verdienstelijke sportfiguur werd diezelfde avond uitgereikt aan Wilfried Meert. Hij stond in 1977 mee aan de wieg van de jaarlijkse atletiekmeeting Memorial Van Damme. Meert kwam als Vlaams-Brabander in 2001 in Brugge wonen. “Ik ontmoette als journalist Ivo Van Damme, als een groot talent. Hij brak vrij snel door en deed hem een voorstel. Als hij op de Spelen in Montreal goed liep zouden wij met enkele journalisten een meeting organiseren. Hij behaalde er twee zilveren medailles en wij hebben ons aan onze belofte gehouden. We moesten enkel nog een naam hebben. Kort nadien overleed Ivo en ontstond de Memorial Van Damme. Deze zomer zitten we aan de 42ste editie.”

Meert (75) heeft het stokje vorige zomer doorgegeven aan Cedric Van Branteghem. De Bruggeling fungeert nu als adviseur.

(ACR – Foto ACR)