Uitbaatster voor Cercle, zoon voor Club

Redactie KW

Vrijdag wordt café Meerpaal in twee gedeeld. Uitbaatster Francine Snauwaert kiest voor de Cerclezijde, haar zoon Jeffrey Berton zoekt de blauw-zwarte kant op.

Café Meerpaal, een volkscafé in de Pannenstraat, is al decennia een kroeg in Heist. Het etablissement wordt op de huidige locatie al meer dan twintig jaar uitgebaat door Francine Snauwaert. Veel supporters van zowel Cercle als Club Brugge zijn er te gast om onder meer de wedstrijden te volgen op televisie. Vrijdag gaat er uiteraard bijzondere aandacht naar de uitbaatster en haar zoon Jeffrey. Hij koos destijds voor Club. Zij is al jaren een Cerclefan. “Toen ik in Heist kwam wonen, was iedereen voor blauw-zwart. Voor de groen-zwarte wilde ik een café uitbaten. Een uitdaging op vraag van Marc Hoste. Mijn twee zoons Marvin en Jeffrey bleven Club echter trouw”, vertelt Francine.

Jeffrey, een dokwerker in Zeebrugge en triatleet, nam dit jaar in Frankfurt een eerste keer deel aan een Iron Man. Volgend jaar hoopt hij in Zurich te starten. Bij het binnenkomen van het café had hij een geschenk mee voor zijn moeder. “Je kunt kiezen tussen deze keukenrol of een pakje papieren zakdoeken. Ik denk dat je vrijdag het eerste meer zult nodig hebben. Als Cercle zo speelt als tegen Oostende wordt het 10-0”, spot Jeffrey die soms ook andere zaken aan zijn moeder schenkt. “In triatlon krijgen we diverse polsbandjes, de groene zijn voor haar.”

“Ik trok op verzoek van één van de klanten naar de matchen van Club, tegen Anderlecht en ik was enorm gefascineerd door de sfeer binnen de spionkop. Ik was meteen verkocht en volgde destijds diverse matchen, ook op verplaatsing en in het buitenland. Nu heb ik geen abonnement meer, omdat ik mij volledig op het triatlon wil toeleggen.”

Weddenschap voor hesp

“Vrijdag kan ik zelfs niet gaan omdat ik in Izegem deelneem. Als ik tijdig terug ben, zal ik de wedstrijd met enkele vrienden op televisie volgen. Ik vind de derby trouwens nog altijd de meest sfeervolle match. In de week vooraf begint dit zowel in het café, met weddenschappen voor een hesp. Net als op mijn werk met iemand een steek onder water te geven of iets in elkaar zijn boterhamdoos te steken. Het is een tijd geleden dat Cercle nog eens won op ‘ons’ veld. Het wordt een ouderwetse uitslag : 4-2.”

“Wij winnen met 1-2. Ik reken hiervoor op Sukuta-Pasu”, besluit Francine.

(ACR – foto ACR)