Torhout KM proeft terug de zoete zegesmaak

Jesse Mputu, met 1 doelpunt en 1 assist goed op dreef © VDB

Met een verdiende 4-1-zege tegen RC Gent hebben de Torhoutenaren zaterdagavond de negatieve spiraal van nederlagen eindelijk kunnen doorbreken.

Een zege voor de Sparrejongens lag vóór aanvang van de wedstrijd niet voor de hand tegen het een rang hoger geschikte RC Gent. De KM’ers stapten het veld op na zes opeenvolgende nederlagen en moesten de diensten missen van de geschorsten Frutos, Turcan, Willems en de geblesseerden Steur en Vandaele. De vacatures bij de groen-witten werden ingevuld door Van Acker, Lannoo en Goddeeris die aan de aftrap verschenen.

Openingsminuut

Mputu zette de Torhoutenaren meteen op het goede spoor door in de openingsminuut een gemeten voorzet van Hollevoet in doel te knallen. Die voorsprong had drie minuten later al verdubbeld kunnen worden. Doelman Maes had echter een goede vuistparade in huis om een kopbal van Cordie, na een vrijschop van de bijzonder verdienstelijke Hollevoet, uit zijn doelvlak te houden. Beide ploegen serveerden een evenwichtige eerste helft zonder dat de doelmannen stevig uit hun pijp moesten komen. De bezoekers konden enkel na 25 min. een schot van De Bruycker dat naast ging als hun enige doelkans in die eerste periode laten optekenen.

Rode kaart

Gent kwam na de rust met goede intenties uit de kleedkamer en ging onmiddellijk op zoek naar de gelijkmaker. Het heilige vuur was echter al na enkele minuten geblust. Zeker toen Diallo na 52 min. met een rode kaart vervroegd mocht afdruipen. Voor het schaars opgekomen publiek een vrij verrassende uitsluiting, want de slag of kniestoot die de middenvelder aan doelman Olievier of Lannoo had uitgedeeld, was niet onmiddellijk duidelijk bij deze wedstrijdfase. Het weinige protest van de Oost-Vlamingen was een dikke vingerwijzing dat ref De Bruyn het bij het rechte eind had. Een prima Torhout nam de wedstrijd terug over en had weinig moeite om de stand tot 4-0 aan te dikken. Eerst mocht de vrijstaande Van Acker een voorzet van Neu aan de tweede paal binnen knikken, even later deed Neu het nummertje over na een voorzetbal van Hollevoet. Een kwartier vóór affluiten snelde Mputu, al dan niet uit buitenspelpositie, op hoge benen op het Gentse doel af en bediende keurig Hollevoet, die het zaakje maar af te maken had. De ingevallen Lapage, kleinzoon van de in de tribune aanwezige Paul Van Himst, kon de verliespijn wat verzachten, toen een afstandsschot van Blancke via zijn lichaam in het KM-doel afweek.

Bevrijd

Met hun vier doelpunten scoorden de Torhoutenaren precies evenveel treffers als in hun acht voorgaande wedstrijden samen. Door deze zege zijn de groen-witten zo goed als bevrijd van degradatie-muizenissen. De groen-witten trekken volgende zondag voor hun voorlaatste verplaatsing van deze campagne naar het veld van Sparta Petegem. Trainer Allan Deschodt toonde zich na afloop een opgelucht man. “Niettegenstaande onze voorsprong aan de rust, was de match nog niet gespeeld. Ook tegen Sint-Niklaas speelden we niet slecht en gingen met een 1-0 voorsprong de rust in. Finaal liep het toen nog mis. Die rode kaart maakte het voor ons wat makkelijker en begrijpelijk sloop er dan wat nonchalance bij ons in. We moesten een aantal titularissen missen, maar de jonge gasten deden het uitstekend.” (Marc Beke)

Torhout KM – RC Gent 4-1

Torhout KM: Olievier, Haghedooren (78′ Ameye), Cordie, Depoorter, Goddeeris, Theetaert (88′ Vandecasteele), Lannoo, Neu, Hollevoet, Van Acker (80′ Callewaert), Mputu

Doelpunten: 1′ Mputu 1-0, 56′ Van Acker 2-0, 64′ Neu 3-0, 73′ Hollevoet 4-0, 78′, Blancke 4-1

Rode kaart: 52′ Diallo