Torhout KM houdt FCV Dender van promotie

Redactie KW

Vrij verrassend wonnen de Torhoutenaren op de slotdag met 1-0 van Dender. Door deze nederlaag zien de Oost-Vlamingen rechtstreekse promotie naar de nieuwe eerste klasse amateurs aan hun neus voorbij gaan.

Het ambitieuze Dender wist dat het met een zege tegen de derde laatste van de klassering onmiddellijk kampioen Hamme mocht vergezellen naar de eerste klasse amateurs, de huidige tweede klasse. Het tweede geklasseerde Winkel Sport had immers geen licentie voor deze hogere reeks aangevraagd.

Kleine invasie

De bezoekers waren met drie supportersbussen en een klein leger blauw-zwarte luidruchtige supporters naar de Velodroom afgezakt om snel even het Torhoutse varkentje te wassen en het promovendusfeest in te zetten. Spijtig voor trainer Vandevelde en zijn jongens hadden de KM’ers hun traditioneel sportief stuntje van het seizoen opgespaard tot op de slotdag van de competitie. Vandamme stuurde in het openingskwartier al een eerste signaal uit, maar zag zijn poging naast de verste paal gaan. De bezoekers gingen enthousiast op zoek naar de openingstreffer, maar vonden geen antwoord op de prima organisatie van de Sparrejongens.

Dender moest zich tevreden stellen met flink wat balbezit. Dimbala was de man die in de eerste periode twee uitstekende mogelijkheden kreeg. Na een halfuur knikte de aanvaller een voorzet nipt over de deklat. Vijf minuten later miste hij een reuzenkans door van dichtbij een voorzet van Cassagolda, na knullig balverlies van Depoorter huizenhoog over te schieten. Dame Fortuna was de Torhoutenaren op deze feestdag van de arbeid blijkbaar goed gezind, want Stubbe kon na 39 minuten een gedevieerde hoekschopbal in extremis van de doellijn keren. Ondertussen had De Cuyper aan de overzijde ook al eens de vuisten van doelman Gies getest.

Boeman Vandenheede

De bezoekers zetten de tweede helft goed in met een afstandsschot van Aalhoul dat doelman Dusmenil nog net over de deklat kon tillen. Ook met de vrijschop van Angeli, na een dik uur, wist de KM-goallie – zij het niet zonder moeite – raad. Zoals wel meer gebeurt in Hollywood B-films met een slecht scenario was de eerste doelrijpe kans van de Torhoutenaren in de tweede helft goed voor een doelpunt. De ingevallen Cardon stuurde na 71 min. vanop rechts een gemeten voorzet in de voeten van Vandenheede. De toekomstige Wingene-speler knalde in de draaibeweging van dichtbij binnen en speelde zodoende boeman voor zijn gewezen ploeg. Trainer Vandevelde pompte in het slotkwartier met een drievoudige wissel nog wat meer aanvalskracht in het Dender-geheel. De Velodroom-formatie had weinig of geen moeite om het gestresseerd aanvalswerk van de gasten uit de omgeving van doelman Dumesnil te houden.

Enkel in de slotminuut was het voor de thuisaanhang even de adem inhouden toen Cabumi een dropshot van op afstand tegen de paal bonjourde en Dusmenil enkel kon toekijken. Zware ontgoocheling bij de bezoekers na afloop toen zij vernamen dat een zegevierend Oudenaarde kampioen Hamme mag vergezellen naar de eerste klasse amateurs. Trainer Vandevelde en zijn jongens moeten nu aan de slag in de eindronde om een plaats in de hogere reeks te kunnen afdwingen. De Torhoutenaren konden door deze zege haasje over spelen met Izegem en sluiten deze campagne op een vierde laatste plaats af.

Jammer voor de bezoekers

Voor de bezoekers smaakte de nederlaag nog wat zuurder doordat het net Laurens Vandenheede was die de winnende treffer binnen schoot. Vandenheede ruilt straks na drie seizoenen Torhout in voor Wingene, maar speelde daarvoor twee campagnes bij de Dender-formatie. “Ik trainde er nog onder Jean-Pierre Vandevelde en ken er heel wat mensen. Jammer dat zij nu tot de einderonde veroordeeld zijn, maar ik kon die bal er toch moeilijk naast schieten”, vertelt de KM-middenvelder.

“Het was een hevige match, waarbij wij de zaken organisatorisch goed voor elkaar hadden. Wij gaven geen enkele kans weg. De erbarmelijke staat van het veld was geen voordeel voor goed voetbal. Gelukkig komt er straks kunstgras op de Velodroom. Een 0-0 was vandaag een meer logische uitslag geweest”, komt het van de KM’er, die in vier van de laatste vijf wedstrijden telkens wist te scoren en een stevig aandeel had in de negen op negen van de jongste drie thuiswedstrijden.

(Marc Beke)

Torhout KM: Dumesnil, Depoorter, Theetaert, Goddeeris, Stubbe, Lannoo, De Coninck, Vandenheede (83′ Blancke), Hollevoet (69′ Cardon), De Cuyper (78′ Vandecasteele), Vandamme

Doelpunt: 71′ Vandenheede 1-0