Torhout KM doet gouden zaak in doelpuntenrijke degradatietopper

Nieuwkomer Jilke Deconinck (KM Torhout) in duel met Kabeya-Devillers Tevin © Foto Coghe

De Torhoutenaren deden zaterdagavond een gouden zaak door Twee Akren na een doelpuntenrijke wedstrijd puntenloos naar huis te sturen. Degradatie lijkt voor de KM’ers terug een stuk verder af.

Aan de Velodroom werd het nieuwe jaar ingezet met een duel tussen de twee voorlaatste ploegen uit het klassement van derde A. Beide ploegen zorgden voor een aangenaam kijkstuk, gekruid met acht doelpunten, dat in niets deed denken aan een confrontatie tussen twee zwakke broertjes van de reeks.

Doelpuntendans

De bezoekers zetten in de openingsminuut al de goede toon toen Sakanoko een grote voetmaat te kort kwam om een voorzet binnen te glijden. Erg lang op een doelpunt hoefden de supporters niet te wachten, want nog vóór het kwartier had diezelfde Sakanoko de doelpuntendans ingezet. De Henegouwse aanvaller snelde alleen op doelman Rchidi af en gaf met een gestrekt schot de KM-doelman het nakijken. Twee minuten later zorgde nieuwkomer Bailleul voor een passend antwoord door een hoekschopbal van de al even nieuwe De Coninck in twee tijden binnen te knikken. Voormalige Cercle-speler De Coninck kroonde zich overigens tot man van de wedstrijd en leverde met een glansprestatie een mooi visitekaartje af. Het was ook de Lovendegemnaar die na 23 minuten de gemeten voorzet verstuurde die door de inlopende Sys hard in doel werd geknald. Toch trokken de ploegen met een 2-2-stand de rust in, want Sakanoko stelde vanop de penaltystip gelijk. Strafschop die er kwam nadat Goddeeris de aanvaller in de rechthoek had neergetrokken.

Achterstand omgezet in voorsprong

Het zag er even niet zo rooskleurig uit voor de Torhoutenaren, die in het slotkwartier van de eerste helft een stuk van hun dominantie aan de bezoekers hadden moeten inleveren. Tot overmaat van ramp verkeek doelman Rchidi zich, kort na de koffiestop, op een vrijschop die tegen de zijlijn vanop 35 meter door Yakassongo werd verstuurd. Wellicht tot zijn eigen verbazing zag de Henegouwer zijn bal netjes rechtstreeks in de kruising van het doel gaan. Het na dik 50 minuten uitvallen van de gekwetste Sakanoko, zo wat een volledige bezoekende aanvalslinie op zijn eentje, kortwiekte voor een flink stuk de aanvallende mogelijkheden van de bezoekers.

De Torhoutenaren namen het wedstrijdheft terug in handen en konden, na handspel van Thulier, vanop de penaltystip de bordjes in evenwicht brengen. In de slotfase kopte Van Acker, na een hoekschopbal van De Coninck, de KM’ers op voorsprong. Bezoeker Thulier, zowat de ongelukkigste man op het veld, nam alle twijfels over de KM-zege weg door in de slotminuut een scherpe voorzet van Goddeeris in eigen doel te deviëren. De ingekomen Vandenbussche knalde in de slotseconden nog een bal tegen de paal.

Bevestiging

Met deze zege diepen de Torhoutenaren de kloof met rode lantaarn Rac. Mechelen uit tot zeven punten. Mechelen ging met 4-0 kopje onder in Sint-Niklaas. Hoopvolle vaststelling aan de Velodroom is dat de wintertransfers duidelijk voor meer slagkracht in de ploeg hebben gezorgd. Aan de aftrap verschenen trouwens vier van de winter-nieuwkomers. Volgende zaterdag krijgt het vernieuwde Torhout een mooie kans om voor bevestiging te zorgen op het veld van topper La Louvière. (Marc Beke)

Torhout KM – Twee Akren 5-3

Torhout KM: Rchidi, Van Landschoot, Bailleul, Goddeeris, Willems, Lannoo, Van Acker (85′ Blancke), De Coninck, De Cuyper (75′ Hollevoet), Sys (77′ Vandenbussche), Ameye

Doelpunten: 14′ Sakanoko 0-1, 16′ Bailleul 1-1, 23′ Sys 2-1, 39′ Sakanoko 2-2 (pen.), 49′ Yakassongo-Ngoyi 2-3, 67′ Ameye 3-3 (pen.), 80′ Van Acker 4-3, 90′ Thulier 5-3 (o. goal)