Torhout KM bijt in zure appel tegen Temse

Amin Kabir draait zich vrij van de Torhoutenaar Harry Hollevoet. © VDB
Redactie KW

De KM’ers kregen met de komst van SV Temse een mooie affiche om de openingsdans van de competitie in te zetten. De Oost-Vlamingen behoren tot het kransje titelfavorieten en hadden vorige week Cercle Brugge nog tot overuren gedwongen in de Beker. Maar een prima spelend Torhout vergat de kansen, inbegrepen een strafschop, af te maken. De bezoekers hadden aan tien minuten genoeg om zich van drie kostbare punten te verzekeren.

Torhout-trainer Deschodt en zijn jongens waren niet onder de indruk van de titelpretendent en wilden duidelijk hun thuisreputatie alle eer aandoen. Een eerste sterk signaal kwam er reeds na 4 minuten toen Turcan een keurige voorzet afleverde en Hollevoet de bal aan de verste paal tegen de staander mikte. Eén minuut later zorgde bezoeker Virgone, de beste man op het veld, voor een passend antwoord. De nummer elf pakte met een heerlijk krullend afstandsschot uit, dat door doelman Olievier even knap in hoekschop werd gezweefd.

De Velodromers pakten met een solide organisatie uit en waren aanvallend iets meer aan zet in een vrij evenwichtige eerste helft. Nadat doelman Olievier na 22 min. nog eens met goed vuistenwerk uitpakte op een afstandspegel van Kabir, waren de KM’ers vier minuten later meer succesvol. Vermander leverde een scherpe voorzet af die door een verdienstelijke Neu aan de verste paal in doel werd geknald. Consternatie na een dik halfuur toen een goed leidende ref De Geyter zich blesseerde aan het linkerbeen en ondersteund door de KM-verzorger het veld moest verlaten. Omdat er geen officiële scheids- en lijnrechters tussen het publiek zaten, hadden de bezoekers de eer en het genoegen om een vervangende lijnrechter uit hun midden aan te duiden. Zij vertrouwden de vlag toe aan Gunther Impens, de sportief manager van Temse, terwijl eerste lijnrechter Rys de scheidsrechtersfluit overnam.

Gelijkmaker uit buitenspel?

De Torhoutenaren openden na de rust sterk en kregen in de eerste tien minuten drie wenkende kansen. Hollevoet schoot na drie minuten van dichtbij een voorzetbal van Turcan huizenhoog over. Frutos probeerde het vier minuten later met een knap afstandsschot, dat doelman Deloose met stevig vuistwerk uit zijn doelvlak hield. Turcan deed minuten later niet veel beter dan Hollevoet even voordien. De KM-aanvaller knalde het voorbereidend werk van Willems in één beweging van dichtbij hoog over doel.

De bezoekers schakelden na de pauze een versnelling hoger in hun zoektocht naar de gelijkmaker en toonden zich een stuk efficiënter. De bordjes hingen terug in evenwicht toen, net voor het uur, Glouftsis hoog opveerde en de voorzet voorbij de uitkomende Olievier binnen knikte. Het protest van de Torhoutenaren voor buitenspel vond geen gehoor. Deze opdoffer kreeg acht minuten later nog een extra dreun toen diezelfde Glouftsis in het straatje werd gestuurd en doelman Olievier tegenvoets nam.

De groen-witten, die al aanvallend georiënteerd aan de aftrap verschenen, pompten nog wat meer offensieve energie in hun rangen om de scheve situatie vooralsnog recht te zetten. Tien minuten voor affluiten leek die gelijkmaker in de maak toen de bal op de penaltystip kwam. Het gevolg van een vrijschop van Frutos en een vervolgschot van Turcan dat tegen de hand van een bezoekende verdediger terecht kwam. Een bleke Coppin trapte de elfmeterbal hard maar centraal op doel, waar doelman Deloose met vuistwerk zich tot matchwinnaar kroonde. Een prima spelend Torhout bleef uiteindelijk met lege handen achter en hield een zure nasmaak over aan de openingsdag van de competitie.

Trainer in alle staten

Na afloop was KM-trainer Allan Deschodt in alle staten en droop de ontgoocheling er met bakken af. Vooral het buitenspeldoelpunt van de gelijkmaker zat de Werkenaar bijzonder hoog. “Die sportief manager van Temse die als vervangend lijnrechter insprong heeft zijn werk goed gedaan. Althans voor zijn eigen ploeg door die duidelijke buitenspelsituatie bij de gelijkmaker niet te vlaggen”, kwam het in een eerste ontgoochelde opwelling van de KM-trainer.

“Het is enorm frustrerend om twee maanden keihard te werken en zo het deksel op de neus te krijgen. Wij voerden het overgrote deel van de match de boventoon en creëerden een viertal open kansen. Uiteindelijk houden wij niets over aan onze inspanningen.” Bezoekend trainer Bart Selleslags antwoordde diplomatisch: “Van de plaats waar ik mij bevond, had ik er aan de overzijde van het veld geen zicht op of het al dan niet buitenspel was.” De Torhoutenaren moeten echter de hand ook in eigen boezem steken, want gemeten voorzetten en knap voorbereidend werk werden er genoeg afgeleverd. Enkel de bal tegen de netten prikken bleek, net als vorig seizoen, terug een onoverkomelijk probleem. De Torhoutenaren krijgen zaterdag met een nieuwe thuismatch een kans op eerherstel. De partij tegen Olsa Brakel wordt uitzonderlijk op zaterdagnamiddag om 15 uur gespeeld.

(MB – foto Bart)

Torhout KM – SV Temse: 1-2

Torhout KM: Olievier, Depoorter, Haghedooren (70′ Cordie), Willems (77′ Vandenbussche), Deturck, Frutos, Neu, Holllevoet (70′ Van Roose), Vermander, Turcan, Coppin

Doelpunten: 26′ Neu 1-0, 59′ en 67′ Glouftsis 1-1 en 1-2