SW Harelbeke gaat in beroep

Redactie KW

Bij SW Harelbeke kunnen ze zich absoluut niet vinden in de uitspraak van de Controlecommissie. De club verspreidde een persmededeling.

“Gisterenavond heeft van de Controlecommissie van de KBVB beslist om SW Harelbeke te laten degraderen naar eerste provinciale, een boete op te leggen van 5 % van de de globale bruto-inkomsten van het hele seizoen en de club in eerste provinciale een puntenhandicap van 12 punten op te leggen. De Controlecommissie is van oordeel dat de SW Harelbeke moet veroordeeld worden voor de acties van sponsor Laurens Monteyne en dat in de dagen voor de wedstrijd tegen OMS Ingelmunster in november vorig jaar.

SW Harelbeke is ontzet door dit vonnis. De club wordt gestraft voor de daden van iemand die een persoonlijke rekening wilde vereffenen met zijn ex-club. SW Harelbeke zal alle middelen uitputten om deze onrechtvaardigheid aan te vechten, te beginnen met het aantekenen van beroep bij de Voetbalbond.

Als club hebben wij lang gezwegen om dit dossier in alle sereniteit te behandelen. Vandaag kunnen we niets anders vaststellen dan dat ons vertrouwen in een goede afloop onterecht was, en willen we naar buiten komen met het dossier.

De feiten zijn intussen bekend. Laurens Monteyne, die sponsor werd van SW Harelbeke door het lidmaatschap van zijn zoon bij de club, contacteerde op eigen houtje OMS-keeper Bram Paepe in de week voor de wedstrijd OMS – SWH. Het bestuur van SW Harelbeke was van niks op de hoogte. Het ging om een eigengereide actie van een sponsor die naar zijn mening nog een eitje moest pellen met Ingelmunster, de club waar hij ooit nog erg actief was als bestuurslid en sponsor. Het was pas achteraf, hoofdzakelijk via de pers, dat het bestuur van SW Harelbeke vernam wat er gebeurd was.

Laurens Monteyne bekleedde geen enkele functie bij de club. Omdat hij al enige tijd in het voetbalwereldje vertoeft, tipte hij wel eens de naam van een speler die interessant kon zijn. Daar houdt het dan ook bij op. Hij had geen enkele bevoegdheid, inspraak of andere vorm van beslissingsmacht in de club.

Opvallend is in dat verband de SMS die hij als inleiding van zijn conversatie stuurde naar Bram Paepe. “Gelieve contact op te nemen met mij voor volgend seizoen; word manager bij Antwerp”, zo bleek bij controle van de SMS’en bij de Controlecommissie. SW Harelbeke vraagt zich onder meer op basis hiervan af wat haar betrokkenheid kan zijn. Iemand zonder enige functie bij de club, die op eigen houtje een speler van de tegenpartij contacteert, en zich daarbij opwerpt als de vertegenwoordiger van een andere club…

Aan de Controlecommissie hebben we ook erg duidelijk gesteld dat SW Harelbeke niet koste wat het kost wil promoveren. SW Harelbeke staat gekend als een voorbeeldclub. In 2013 kreeg de club voor haar jeugdopleiding twee van de drie awards in haar categorie van de VFV, de Vlaamse vleugel van de Belgische voetbalbond. In tegenstelling tot andere clubs in de regio heeft SWH van jeugdopleiding en doorstroming haar prioriteit gemaakt. Derde klasse is in die optie zeker geen must zodat er geen enkele drijfveer of motief is om de club koste wat kost te doen promoveren.

Onze raadsman heeft duidelijk en uitvoerig alle verklaringen en rechtspraak ter zake naar voor gebracht, maar blijkbaar moet er toch op één of andere manier iemand -SWH in dit geval- boeten. De uitsluiting van Laurens Monteyne van lidmaatschap bij de KBVB voor 3 jaar wordt door de betrokkene toch niet gevoeld, aangezien hij geen enkel lidmaatschap bij de KBVB heeft.

Dan maar SW Harelbeke slachtofferen en als voorbeeld stellen, lijkt het motief te zijn voor deze beslissing. Door een eigengereide actie van één iemand wordt het werk van vele tientallen vrijwilligers gefnuikt en de sportclub van 400 jeugdspelertjes en een grote schare van supporters in diskrediet gebracht.t . Er is in deze affaire maar één slachtoffer, en dat is SW Harelbeke.

Bovendien valt de beslissing nog eens terwijl de club in volle strijd gewikkeld is voor promotie naar derde klasse. Zondag spelen we een belangrijke wedstrijd in de eindronde van vierde klasse op Hamoir. Deze aanpak van SW Harelbeke en dit vonnis -welke beslissing er ook in de komende weken volgt in beroep- is op zich al een zware straf voor SW, aangezien het onze ploeg duidelijk wil destabiliseren. Aan de spelers hebben we niettemin gevraagd om zich voor het volle pond te geven en te tonen aan onze supporters en 400 jeugdspelers dat deze club zich niet laat kennen.

Zoals gezegd tekent de club meteen beroep aan. De club wil het houden bij deze mededeling.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier