Sven Cnudde (keepertrainer Red Flames): “Vrouwen krijgen de aandacht die ze verdienen”

Sven Cnudde © foto KBVB
Redactie KW

Bruggeling Sven Cnudde is momenteel met de voetbalploeg in Nederland voor het Europees Kampioenschap voor vrouwen. “Het is een hele belevenis”, zegt hij. “En enorm fijn om er deel van te mogen uitmaken.”

De Red Flames, de Belgische vrouwenvoetbalploeg, is momenteel bezig aan hun eerste Europees Kampioenschap. Ook Sven Cnudde (36) uit Sint-Andries is er bij in Nederland. Hij is al zes jaar keepertrainer bij de nationale ploeg. “Ik heb zowel het vrouwenvoetbal als de aandacht ervoor in ons land zien veranderen“, zegt hij. “Het is heel fijn om daar ook een deeltje van uit te kunnen maken.”

Sven startte zijn trainerscarrière bij enkele lokale provincialers. Maar toen er in 2011 een nieuwe staf kwam bij de Red Flames zaten die zonder keepertrainer. “Ik was toen actief binnen de toenmalige Voetbalfederatie”, zegt Sven. “En de nationale vrouwen zochten een keepertrainer. Ik had er net een cursus op zitten en had daar blijkbaar wel een goeie beurt gemaakt, dus ze klopten bij mij aan.”

Ik merk dat het vaak beter aanslaat als ik iets voorzichtig overbreng

Ondertussen is Sven al zes jaar keepertrainer van de nationale vrouwenploeg. Met Justine Odeurs (USV Jena, Dui.), Diede Lemey (Anderlecht) en Nicky Evrard (van Gent naar Twente) werkt hij met drie jonge doelvrouwen samen. “Ze hebben alle drie heel wat talent. Nu moeten ze enkel nog de stap naar het internationaal niveau zetten. Het is hoe dan ook heel fijn om met hen te werken”, zegt Sven.

Al is dat werken met vrouwen toch iets anders dan de mannelijke voetballers indertijd. “Inhoudelijk is het natuurlijk hetzelfde. Maar de manier van aanpakken verschilt wel”, zegt Sven. “Je kan niet zo direct zijn in je communicatie. Ik merk dat het vaak beter aanslaat als ik iets voorzichtig overbreng. Al is dit het moment om stappen vooruit te zetten en dan is die directe communicatie soms toch ook nodig.”

De Flames verloren hun eerste wedstrijd ooit op een Europees Kampioenschap helaas met het kleinste verschil van Denemarken. Een wedstrijd die live op televisie werd uitgezonden. “Als je mij dat zes jaar geleden had gezegd, had ik je gek verklaard“, zegt Sven. “Maar we hebben ook de aandacht en de omkadering zien veranderen. Ondertussen zijn we met twaalf stafleden en krijgen onze vrouwen de aandacht die ze verdienen. Want ze hebben er de afgelopen jaren hard voor gewerkt.”

Met Noorwegen en Nederland wachten de Flames nu twee serieuze kleppers om zich te herpakken. “We staan nu op de veertiende plaats in de Europese ranglijst. En we willen graag naar de top twaalf”, zegt Sven. “We weten nu wat ons te doen staat. Donderdag ligt de druk bij Noorwegen, want zij kunnen zich geen puntenverlies permitteren tegen ons. Misschien kunnen we daar van profiteren.”

Naast keepertrainer bij de Red Flames werkt Sven ook bij Voetbal Vlaanderen als coördinator voor West-Vlaamse jeugdclubs. En hij geeft ook les aan de topsportschool in Brugge. “Allemaal in het teken van voetbal, maar de agenda zit goed vol”, zegt hij lachend.

(TL)