Supportersfederatie Rode Duivels eist ontslag van KBVB-ondervoorzitter Bart Verhaeghe

27/07/17 om 19:24 - Bijgewerkt om 19:24

De overkoepelende supportersfederatie 1895 van de Rode Duivels eist uit onvrede met de gang van zaken wat betreft het nog te bouwen Eurostadion het ontslag van Bart Verhaeghe als ondervoorzitter van de Koninklijke Belgische Voetbalbond KBVB.

Supportersfederatie Rode Duivels eist ontslag van KBVB-ondervoorzitter Bart Verhaeghe

© BELGA

Dat maakte de Fanboard van 1895 donderdagnamiddag bekend tijdens een persconferentie in Diegem.

De supportersconfederatie vertegenwoordigt 244 supportersclubs met daarin liefst 18.000 leden. Het is hen al langer duidelijk dat het stadiondossier muurvast zit en dat terwijl de deadline en bijgevolg ook het EK 2020 steeds meer nadert. Bovendien besliste het Brusselse stadsbestuur het huurcontract met de KBVB voor het gebruik van het Koning Boudewijnstadion niet te verlengen, waardoor de Rode Duivels op zoek moeten naar een nieuwe thuishaven. De WK-kwalificatiewedstrijd van 10 oktober tegen Cyprus kan al niet meer plaatsvinden, omdat er werkzaamheden gestart worden op het Heizelplateau voor het NEO-project. Voor de WK-kwalificatiewedstrijd van 31 augustus tegen Gibraltar werd er al beslist om uit te wijken naar Luik.

Delen

Hij speelt met de toekomst van ons voetbal

Volgens 1895 is Bart Verhaeghe de grote boosdoener in het verhaal en dwarsboomt de Club-voorzitter bewust de stadionplannen. Verhaeghe is immers de bezieler van het geplande winkelcomplex Uplace in Machelen, dat een belangrijke concurrent van NEO zou kunnen worden. "Het is toch zeer bizar dat iemand die er alle belang bij heeft tegen het stadiondossier te zijn, alle belangrijke beslissingen mag nemen", vertelde 1895-bestuurslid Michael Vandersteen. "Het is duidelijk dat Verhaeghe een dubbele rol heeft om het stadiondossier tegen te houden, in functie van zijn eigen belangen. Hij heeft er een persoonlijk voordeel bij dat het stadion er niet zou komen. Zijn ontslag zou het Belgische voetbal toelaten op een gestructureerde en duurzame manier verder te evolueren. Hij speelt met de toekomst van ons voetbal."

Ook heel wat andere leden van de KBVB worden door 1895 geviseerd. Licentiemanager Nils Van Branteghem, technisch directeur Chris Van Puyvelde, CEO Koen De Brabander en kersvers bondsvoorzitter Gérard Linard zouden niet meer dan stromannen van Bart Verhaeghe zijn. Vooral Linard moet het daarbij ontgelden. "Sinds het ontslag van Steven Martens is er binnen de KBVB nauwelijks nog steun voor de realisatie van het Eurostadion. Sinds de aanstelling van Linard is ook bij ons het geloof in een goede afloop weggeëbd. Met Linard werd plotseling de visie gewijzigd en gingen we zelfs met onze nationale ploeg in het buitenland spelen. Linard vertelt wat hem voorgekauwd werd. Bij zijn persconferentie zei hij niet op de hoogte te zijn van het stadiondossier, terwijl hij twee jaar CEO is geweest. Dat is onmogelijk."

Ook op de betrokken politieke partijen wordt er druk gezet. "Wat betreft de reeds afgeschafte buurtweg op Parking C loopt er een klacht bij de bevoegde minister, Joke Schauvliege. De milieuvergunning wordt momenteel door de deputatie Vlaams-Brabant geweigerd omdat het mobiliteitsconvenant ontbreekt dat getekend moet worden door minister Ben Weyts. Voor de bouwvergunning wordt er medio augustus een definitieve beslissing genomen, maar momenteel ontbreken er dus slechts twee handtekeningen. Wij vragen ons af waarom die niet gezet kunnen worden."

Als er niets ondernomen wordt, dreigt de overkoepelende supportersfederatie met acties en zelfs een boycot. "Dat kan al in de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen Gibraltar door onze stem te laten horen op een vreedzame manier. In oktober tegen Cyprus zouden we onze leden kunnen oproepen niet naar de wedstrijd te gaan."

(BELGA)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!