Sterren van Morgen: Imani en Liam Prez

Wouter Vander Stricht

In het sportwereldje gaat het ontzettend snel. Wie vandaag de top is, kan morgen al vergeten zijn. Achter de schermen maken heel jonge sporters zich klaar om de sterren van morgen te worden.

Sterren van Morgen: Imani en Liam Prez

Wie zijn Imani en Liam Prez?

Leeftijd: 17 en 14.

Woonplaats: Sint-Eloois-Winkel.

Familie: zoon en dochter van Tommy Prez en Maureen Deweerdt, hun zus heet Savannah.

Studie: zitten allebei op sportschool Athena in Kortrijk.

Clubs: KV Kortrijk (Liam) en dit seizoen KVK Avelgem, volgend jaar AA Gent (Imani).

Samen voetballen doen we in de garage of in de tuin. Hoewel we haast dagelijks moeten trainen of spelen, kunnen we het toch niet laten om thuis toch nog wat te shotten. Broer haalt nog altijd de bovenhand, maar zus probeert het al eens met een ‘pannatje’ (de bal tussen de benen, red.) We zitten ook beiden op sportschool Athena in Kortrijk. Sporten neemt dus het grootste deel van ons leven in. We kregen dat ook thuis met de paplepel mee. Onze zus Savannah maakt carrière als fitnessmodel, ze heeft al ruim 150.000 volgers op Instagram. Onze ouders hebben dus hun handen vol om iedereen overal ter plaatse te krijgen. We zijn hen dan ook dankbaar voor de vele inspanningen die ze doen voor ons. En ons mama vergezelde ons natuurlijk hier ook op de fotoshoot.

Sterren van Morgen: Imani en Liam Prez

(Imani) Voetballen deed ik tot nu al altijd bij de jongens. Ik begon te shotten bij Winkel Sport, de voetbalterreinen liggen vlak achter onze tuin. Ik ben het dus wel gewoon mijn plan te trekken tussen de jongens, ik krijg overigens altijd een eigen kleedkamer. Na enkele jaren bij Winkel Sport werd ik uitgenodigd op een training bij de dames van SV Zulte Waregem en daar werd ik opgemerkt door een trainster. Zij loodste me naar KVK Avelgem waar ik op een hoger niveau kon voetballen, maar nog altijd tussen de jongens. Ik kan op alle posities in de spits uit de voeten. Techniek en snelheid zijn mijn grootste troeven, mijn gestalte speelt misschien wat tegen mij. Maar ik moet er mij bij neerleggen dat ik niet de grootste zal worden, ook in de klas ben ik de kleinste van het lot.

“Nu worden bepaalde trainingen bij de club ook ingepast in ons lessenrooster”

(Liam) onze pa werd trainer bij KFC Lendelede. Dat is ook de club in onze buurgemeente waar ik voor het eerst mijn schoenen aantrok. Ik was pas vijf jaar en in mijn eigen dorp was ik te jong om al te mogen aansluiten bij de plaatselijke club. Mijn pa werd er dan ook maar trainer van mijn ploeg, maar na een tweetal jaar kwam Club Brugge me oppikken. Ik was altijd fan van blauw-zwart, maar nu ga ik vaak naar het eerste elftal van KV Kortrijk kijken. Ik verliet Brugge immers voor KVK, omdat ik dacht sneller progressie te kunnen maken in het Guldensporenstadion. Bij Brugge is de concurrentie ook veel groter, ook in de jeugdcategorieën worden zelfs buitenlandse spelers gecontractreerd. Ik ben nu aan mijn derde seizoen bij KVK bezig en speel bij de beloften. Momenteel ben ik er zelfs topschutter. Het is wel zo dat we in tegenstelling tot andere beloftenteams van eersteklassers haast louter met jonge jongens spelen. Zo was het de bedoeling dat Andy Najar zijn rentree bij RSC Anderlecht zou maken tegen ons, maar die maandag lag heel Vlaanderen onder de sneeuw. Maar ik speelde dit jaar ook al tegen Benavente van Charleroi. Net als bij Imani zijn snelheid en techniek mijn sterkste wapens. Ik kom het best tot mijn recht als linksvoor of op de tien. Ondertussen werk ik in de fitness hard om nog meer body te krijgen. Want ik moet zorgen dat ik stevig op mijn voeten sta.

Sterren van Morgen: Imani en Liam Prez

(Imani) Ik mocht al eens op ‘meet & greet’ bij Tessa Wullaert. En ook bij andere Red Flames. Zelf maak ik ook al deel uit van de nationale selecties. Vanaf volgend jaar beginnen we ook interlands te spelen. Een favoriete speelster heb ik niet. Net als mijn broer ben ik wel fan van Lionel Messi en ooit zelf bij Barcelona voetballen, dat zou ik wel zien zitten. Om het in het damesvoetbal echt te maken moet je sowieso naar het buitenland en daar droom ik dan ook van. Maar ik besef dat de weg nog lang is en dat je ook wat geluk moet hebben. Maar ik zet echt alles op alles om er te geraken.

(Liam) Volgend jaar moet ik elders gaan studeren. Ik denk iets te doen in het sportmanagement of zo, maar dat staat nog niet vast. Nu worden bepaalde trainingen bij de club ook ingepast in ons lessenrooster. Dat is een voordeel natuurlijk. Ik wil het bij KV Kortrijk zo goed mogelijk blijven doen en dan hopen ooit eens een kans te krijgen. Maar ik moet natuurlijk geduldig zijn, er schuilt nog een groot verschil tussen de beloften en de eerste ploeg.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier