Standard-fan Yves Leterme: “Club de titel, Standard de beker en KV Kortrijk in PO1, fantastisch toch!”

Yves Leterme probeert regelmatig een match van de Rouches mee te pikken. (Foto Belga) © BELGA
Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Wist je dat een van de bekendste supporters van Standard een West-Vlaming is? Yves Leterme heeft al sinds het kampioenenjaar 1969 een hart voor de Luikenaars. De 57-jarige Ieperling volgt ondanks zijn verblijf in het buitenland het Belgische voetbal nog van dichtbij en blikt met plezier vooruit op de topper van komende zondag tussen Standard en Club Brugge.

Yves Leterme werkt sinds 2014 als secretaris-generaal bij IDEA, een internationale instelling in Stockholm die de democratie ondersteunt. De ex-premier brengt bijgevolg het grootste deel van zijn tijd in Zweden door, maar via Skype kunnen we het met hem even over voetbal hebben. “Ik ben ook nog actief als voorzitter van Club Financial Control Body, het orgaan van UEFA dat zich met financial fairplay bezighoudt, dus af en toe geef ik wel nog interviews in verband met voetbal. Het is echter al een hele tijd geleden dat ik het nog specifiek over het Belgische voetbal had”, lacht Yves Leterme.

Hoewel de ex-politicus het gros van zijn tijd in het buitenland vertoeft, kan hij onze vaderlandse competitie nog van dichtbij volgen. “Er is echter één handicap en dat is de geoblocking, waardoor alles met tot België beperkte uitzendrechten niet toegankelijk is in het buitenland. Dat is soms hinderlijk, toch probeer ik alles te volgen, want het blijft een passie. Bovendien probeer ik nog twee keer per maand in West-Vlaanderen te zijn om mijn familie te bezoeken en dan kan ik af en toe eens een match meepikken.”

Drie titels op rij

Terug naar 1969, toen de 8-jarige Leterme een passie voor de Rouches ontwikkelde. “In dat jaar was er de eerste man op de maan, Eddy Merckx die de Tour de France won en Standard die zijn eerste van drie titels op rij pakte. Mijn vader was Franstalig waardoor we thuis een Waalse krant lazen. Ik had eigenlijk enkel interesse in de sportbladzijden en daar werd er uiteraard veel over Standard geschreven. Zo ben ik supporter geworden.”

Onder Ivan Leko is Club Brugge dit seizoen in de Belgische competitie aan een mooi campagne bezig.
Onder Ivan Leko is Club Brugge dit seizoen in de Belgische competitie aan een mooi campagne bezig.© BELGA

Na een rampzalige start gaat het de Rouches de jongste weken voor de wind. “De laatste tien matchen begint het echt te draaien en dan zie je ook dat bij bepaalde spelers het talent naar boven komt. Guillermo Ochoa is een betrouwbaar sluitstuk, verdediger Christian Luyindama ontpopt zich tot een aangename verrassing, Razvan Marin maakt veel progressie en voorin hebben ze met Orlando Sá een van de beste spitsen van de Belgische competitie lopen. Ook van Paul-José Mpoku en Junior Edmilson verwacht ik dat ze de komende weken een belangrijke rol zullen vertolken. Ook de terugkeer van Mehdi Carcela kan ik alleen maar toejuichen. Dat is goed voor het Belgisch voetbal, want hij is een speler waarvoor je naar het stadion gaat. Het middenveld van de Rouches begin stilaan weer allure te krijgen. Ze komen langzaam maar zeker onder stoom, de vraag is echter of het nog op tijd zal zijn. Play-off 1 ligt binnen handbereik, maar in de nipte zege tegen Moeskroen en het gelijkspel tegen Charleroi was het weer iets te weinig.”

“Club Brugge is aan een indrukwekkend seizoen bezig, alleen jammer dat het Europees niet lukte”

Coach Ricardo Sá Pinto wekte al veel controverse op. “Ik vind dat hij te ver gaat. Ik dacht dat we met Guy Luzon (in 2013-’14 coach bij Standard, red.) en Michel Preud’homme ongeveer alles hadden gezien qua nervositeit langs de zijlijn, maar Sá Pinto bewijst het tegendeel. Ik vind dat een trainer een voorbeeld en het uithangbord van de club moet zijn en de Portugees is dat hoegenaamd niet. Daarbovenop begrijp ik bepaalde sportieve keuzes niet. Het feit dat Orlando Sá afgelopen weekend tegen Charleroi op de bank begon, kan er bij mij niet in. Het is wel duidelijk dat een aantal van zijn spelideeën stilaan ingeslepen geraken. Het meer naar voren spelen, de grinta… Dat is dan weer wel zijn verdienste.”

“Orlando Sa op de bank houden, dat gaat er bij mij niet in”, aldus Yves Leterme over de soms vreemde keuzes van de trainer van Standard.© BELGA

Geen terugval bij Club

Club Brugge bleef zaterdag voor de derde week op rij op een gelijkspel steken. Niet het ideale moment om naar de Vurige Stede te trekken. “De mannen van Ivan Leko blijven echter goed spelen en creëren veel kansen. Het is geen ploeg die in de problemen zit en ik zou niet van een terugval spreken. Binnen de Belgische competitie zijn ze aan een indrukwekkend seizoen bezig. Het is alleen jammer dat het Europees niet lukte. We hebben dringend een Belgische club nodig die tot de kwartfinales meedraait in de Europa League. Hopelijk kan Club daar volgend seizoen voor zorgen.”

Zondag spelen Standard en Club dé topper van de 28ste speeldag. “Ik zal op weg zijn naar Wolfsburg voor een afspraak bij Volkswagen, maar ik zal de match via internet volgen. Voor eigen publiek geef ik de Rouches zeker een kans, want de laatste weken zijn ze in de topduels heel sterk. In de heenmatch van de halve finale van de beker zag ik ze thuis tegen Club Brugge een van hun beste wedstrijden van het seizoen spelen, dus waarom zouden ze dat nu niet kunnen herhalen?”

Club Brugge de titel en Standard de beker, daarmee kan Leterme zeker leven. “En KV Kortrijk in play-off 1 (zoon Matthias Leterme is de sterke man bij KVK, zie kader, red.)”, voegt hij eraan toe. “Als dat lukt, was het een fantastisch seizoen. Club steekt er met kop en schouders bovenuit en zal comfortabel kampioen spelen. Ik hoop dat ze hierop verder kunnen bouwen en de komende seizoenen ook op het Europese toneel een rol van betekenis kunnen spelen.”

Yves Leterme over…

1. Zijn zoon Matthias, sterke man bij KV Kortrijk

“Voor Matthias is KVK al een negental jaar zijn levenswerk. Ik vind dat hij dat heel stuurvast doet, ook op de momenten dat het wat minder gaat. Hij blijft geloven in zijn mensen en neemt samen met het bestuur de juiste beslissingen. Ik vind het bovendien indrukwekkend wat ze sinds de komst van Glen De Boeck brengen. Er zijn ook enkele leuke ontdekkingen zoals Yevhen Makarenko. Ook Kristof D’haene speelt heel sterk en doelman Thomas Kaminski is veel beter dan de Brugse keepers.”

2. De inbreng van buitenlands geld

“In het geval van KVK moet ik me natuurlijk wat neutraal opstellen, maar ik verkies een regionale verankering. Voetbal is een hypercommercieel product en dus is het normaal dat er daar buitenlandse investeerders op afkomen. Ik vind wel dat je de eigenheid van de club moet kunnen bewaren en een verankering van het kapitaal is daarin heel belangrijk. Het is goed dat er ook op het veld voldoende eigen jeugd en Belgische spelers rondlopen. Op dat vlak vind ik dat Club Brugge het vrij goed doet. Mechele, Cools, Vanaken, Vossen… Die stabiliteit en lokale verankering zijn belangrijk om op lange termijn fans aan je te binden.”

3. De stunt van Marc Coucke bij RSC Anderlecht

“Het feit dat een club in volle seizoen wordt opgekocht en uit elkaar valt, is niet positief. Dat is niet goed voor de Belgische competitie en ik hoop dat men snel orde op zaken kan stellen. Ondertussen komt dit het niveau van onze competitie niet ten goede. Anderlecht is bijna onherkenbaar geworden, maar dat doet niets af van de sterkte van Club Brugge dit seizoen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier