“Spelers die gedopeerd naar het WK komen? Idioten!”

Foto Davy Coghe © Davy Coghe BRUGGE -- dr. Michel Dhooghe
Redactie KW

“De FIFA houdt de Russen, met hun kwalijke reputatie, tijdens het WK volledig buiten de dopingcontroles. Wij hebben het hen kunnen uitleggen: op die manier kunnen ze ook niet verdacht worden van gefoefel.” Dat zegt de Brugse arts Michel D’Hooghe. Speciaal voor hem wijzigde de FIFA haar reglement, zodat hij alsnog kon worden aangesteld als voorzitter van de medische commissie op het WK voetbal in Rusland.

“Dat was ook voor mij een verrassing”, vertelt Michel D’Hooghe. “Ik ben sinds vorig jaar geen lid meer van het uitvoerend comité van de FIFA. Na 29 jaar was het welletjes geweest. Normaal gezien moet je lid zijn van dat comité om de medische delegatie te leiden. Gezien mijn jarenlange ervaring wou de FIFA mij opnieuw aanstellen. Bijgevolg diende het reglement aangepast te worden.”

Wat houdt uw taak in?

“Vooreerst hebben wij in elk van de twaalf Russische speelsteden een FIFA-arts aangeduid. Boven hen staat Efraim Kramer, prof en urgentiearts uit Johannesburg. Die ervaren geneesheer is medisch toernooidirecteur en onderhoudt nauwe contacten met het medisch hoofd van de Russische delegatie. Ook Rusland heeft een team van artsen samengesteld, die vertrouwd zijn met de lokale medische mogelijkheden. Er zijn rampenplannen opgesteld, de evacuatiemogelijkheden in de stadions zijn geoptimaliseerd. Als voetballers, supporters of medewerkers ziek of gewond raken, kunnen de Russische artsen hen snel doorverwijzen naar het plaatselijk ziekenhuis. Of dringende, medische hulp verlenen aan de 20.000 journalisten die het WK volgen in Rusland. Die moeten in andere tijdszones werken en het is een publiek geheim dat niet alle journalisten even gedisciplineerd leven… ” (knipoogt)

Worden de Russische artsen ook ingezet voor de dopingcontroles?

“Neen! We houden de Russen volledig buiten de controles. Dat was voor mij een basisvoorwaarde. De FIFA is en blijft verantwoordelijk voor de controles. Wij hebben de Russen moeten uitleggen dat zij voor een keer niet verdacht zullen kunnen worden van iets. Dus, als er iets verkeerd loopt, is dat mijn verantwoordelijkheid!”

Een zware verantwoordelijkheid.

“Inderdaad. Maar verwar verantwoordelijkheid niet met macht. Omdat ik in mijn leven al voorzitter geweest ben van meerdere organisaties – de Belgische voetbalbond, de Profliga, Club Brugge en de medische commissie van de FIFA en de UEFA – denken sommigen dat ik een machtig man ben. Ten onrechte! Een voorzitter kun je vergelijken met de doelman van een voetbalelftal. Het zijn de andere spelers die scoren. Maar op de keeper rust een grote verantwoordelijkheid: als hij gepasseerd wordt en de tegenpartij scoort, is het een drama. Dat heeft de doelman van Liverpool vorig weekend nog ondervonden. Maar ik ben niet bang om mijn verantwoordelijkheid te nemen. Zeker niet in voetbalzaken, dat is mijn passie. Ooit vroeg iemand mij of ik zonder voetbal zou kunnen leven. Ik weet het niet, een leven zonder voetbal ken ik niet. Als kind was ik al de mascotte van Club Brugge!”

De urinestaaltjes van de spelers op het WK in Rusland worden niet daar, maar in Zwitserland gecontroleerd.

“Klopt. Vier jaar geleden gebeurde dat ook, omdat het labo in Rio niet erkend was door het WADA (Wereldantidopingagentschap, red.). Tijdens het WK in Brazilië werden 1.033 verzegelde urinestalen naar Lausanne gebracht. Dat transport alleen al kostte de FIFA 250.000 dollar. Geen enkele voetballer werd gedurende het vorige WK betrapt op dopinggebruik. Sedert Maradona in 1994 is dit niet meer gebeurd.”

“Er zijn voor het WK controles buiten competitie. Onaangekondigd kan de FIFA een volledige ploeg controleren op dopinggebruik bij oefenwedstrijden en op trainingskampen. Alle spelers worden voor het WK volledig medisch onderzocht, net als de scheidsrechters en lijnrechters. Scheidsrechters lopen tijdens een match meer dan sommige spelers. Op die manier willen wij ook de kans op hartfalen tijdens de wedstrijden verkleinen.”

Spelersvrouwen langer toelaten op het WK? Geen slecht idee

“Spelers die gedopeerd naar het WK komen zijn idioten, gezien de talrijke controles. 72 uur voor de match kent de FIFA alle kwaaltjes van elke speler en de medicatie die hij neemt. Na elke match moeten bij lottrekking twee spelers van elke ploeg een plasje doen. En als een voetballer gek doet op het veld, zal ook hij gecontroleerd worden. Overigens is doping niet ons grootste probleem, wel het misbruik van pijnstillers en ontstekingsremmers. Op het WK in Brazilië namen van meerdere landen alle 23 spelers ontstekingsremmers. Je kunt die niet verbieden, maar op langere termijn zijn ze zeer nadelig voor de nieren en het maag- en darmstelsel. Recent medisch onderzoek bracht zelfs een verband aan het licht met plots hartfalen. Ik begrijp wel dat een speler met een peesontsteking zo snel mogelijk opnieuw fit moet zijn. Toen ik sportarts bij Club Brugge was, speelde blauw-zwart 30 matchen per seizoen. Nu moeten spelers in topploegen elk jaar 80 matchen afhaspelen en altijd maar presteren….”

Hoe komt het dat er dan toch veel minder voetballers dan wielrenners betrapt worden?

“Wereldwijd zijn er jaarlijks 30.000 controles bij voetballers. Amper 0,5% daarvan is positief. Als je er dan nog de sociale drugs als marihuana en cocaïne van aftrekt – sommige voetballers nemen zoals zoveel jongeren drugs als ze op zaterdagavond uitgaan kom je op amper 0,05% positieve testen op epo en anabole steroïden. Ik durf niet te beweren dat niemand van de 300 miljoen voetballers wereldwijd doping neemt. Maar voetbal is een combinatie van fysiek, techniek en tactiek. Wie gedrogeerd is, zal geen bal kunnen stoppen of zijn tactiek tijdens de wedstrijd kunnen aanpassen. Wellicht zullen we de strijd tegen de doping nooit voor 100% winnen, maar als grootste sportorganisatie ter wereld sluit de FIFA met al onze maatregelen en controles de meeste doping uit.”

Uw reis naar Rusland wordt geen ontspannen vakantie?

“Vandaar dat mijn vrouw thuisblijft. Ik vertrek al op 9 juni, om met de FIFA-artsen en hun Russische collega’s alle voorbereidingen te overlopen. Mijn belangrijkste werk was de voorbereiding voor het WK, maar ik ben ook de man die moet tussenkomen als er problemen zijn. Ik verwacht nog het meeste miserie met de 500 FIFA-medewerkers. Die lopen al maanden op de tippen van hun tenen. Voor sommigen dreigt een burn-out.”

“‘Ik ben benieuwd naar de medische vernieuwingen op het WK. Bij een geval van plots hartfalen mag een FIFA-dokter voortaan zonder toestemming van de scheidsrechter het veld oplopen en bijstand verlenen. Ik hoef u niet te vertellen hoe belangrijk de eerste twee minuten zijn voor het redden van het leven van een voetballer. Ik ben de hartaanval van Clubspeler Nico Reynders op 12 november 1972 tijdens een match op De Klokke niet vergeten. Een arts zal plaatsnemen in de perstribune en bij incidenten de camerabeelden kunnen herbekijken. Hij kan meteen overleggen met de teamdokter op het terrein over de ernst van een incident. Tijdens het WK in Japan en Zuid-Korea raakten twaalf voetballers ernstig gewond na elleboogstoten. Zo’n stoot is als een hamerslag die zware fracturen of zelfs het verlies van een oog kan veroorzaken. Ik erger mij aan scheidsrechters die geen rode kaart trekken voor een elleboogstoot.”

Het hoeveelste WK is dit eigenlijk voor u?

“Mijn tiende! In 1982 was ik mee met de Belgische delegatie op het wereldkampioenschap in Spanje. Herinnert u zich nog de openingsmatch, toen de Rode Duivels met een doelpunt van Erwin Vandenbergh uittredend wereldkampioen Argentinië versloegen? Toen slaakte Rik De Saedeleer voor het eerst op televisie zijn legendarische kreet: goooaaaallll!!!!!”

Aan welk WK houdt u de mooiste herinneringen over?

“Aan het WK in 1986 in Mexico, waar ik de Belgische delegatie leidde. De Rode Duivels haalden de halve finale (waarin ze werden uitgeschakeld door Argentinië, red.) en we hebben toen Casa Hogar gesticht: een opvanghuis voor Mexicaanse weeskinderen.”

Hoe is het nog met dat project?

“Uitstekend. Vorige week hebben wij drie nieuwe Mexicaanse weeskinderen verwelkomd in Casa Hogar – drie broertjes. Op 7 juni is er een grote fondsenwerfavond voor 500 West-Vlaamse bedrijfsleiders in het Lauretum in Jabbeke. Ook de televisiereeks De Mol heeft ons project wat extra aandacht gegeven.”

Wat is uw slechtste WK-herinnering?

“1994 in de Verenigde Staten. De Argentijnse stervoetballer Maradona werd er betrapt op doping. Hij had vijf verboden middelen in zijn urine. De Latijns-Amerikaanse pers beschuldigde er mij van dat ik als voorzitter van de medische commissie van de FIFA de Argentijnse ploeg wou benadelen. Ik kreeg drie dagen bodyguards.”

Zal de grote afstand tussen de speelsteden de Rode Duivels parten spelen tijdens de eerste ronde van het WK?

“Welnee! Moskou-Sotchi overbrug je in twee uurtjes vliegen. We mogen niet overdrijven!”

De bondscoach wil de spelersvrouwen langer toelaten op het WK. Een goede zaak?

“Dat is nooit slecht. Veel hangt af van de mentaliteit van een groep. ‘t Is een kwestie van gezond verstand.”

Wat vindt u van de beslissing van Roberto Martínez om Radja Nainggolan thuis te laten?

“Het is niet mijn taak om daarover te oordelen, de coach neemt zijn verantwoordelijkheid op.”

Worden de Rode Duivels wereldkampioen?

“Ik waag mij niet aan voorspellingen. Weet dat geen enkele wedstrijd gemakkelijk is, ook niet tegen de zogezegd mindere tegenstanders. Alle geselecteerde voetballers spelen in grote competities. Wie denkt dat matchen op voorhand al gewonnen zijn, trekt best niet naar het WK. Herinner u dat onze Rode Duivels op het vorige WK tegen Algerije aan de rust 0-1 achter stonden. Als ze de eerste ronde overleven, is de kans reëel dat de Rode Duivels tegen Brazilië of Duitsland moeten spelen. De Duitsers verslaan, is niet evident.”

Wordt dit uw laatste WK?

“Ik denk het, ja. Maar ik ben Madam Soleil niet, ik weet niet wat mijn gezondheid in de toekomst brengt. Ik ben 72, maar blijf het graag doen. Mijn taak als voorzitter van de medische commissie van de FIFA legt een link tussen mijn beroep als arts en mijn passie voor het voetbal.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier