Sofie Galle uit Veurne werkt als FIFA-vrijwilligster in Rio de Janeiro

Redactie KW

Voor de organisatie van het WK in Brazilië doet FIFA een beroep op maar liefst 14.000 vrijwilligers van over de hele wereld. Een van hen is Sofie Galle uit Veurne

Ze zijn zeldzaam, maar Sofie Galle (25) is een jongedame die gepassioneerd is door voetbal. Na haar middelbare studies aan het Bisschoppelijk College in Veurne en haar opleiding logopedie in Gent, koos ze immers voor een stage bij de Nederlandse voetbalclub MVV Maastricht. “De eerlijkheid gebiedt mij evenwel te zeggen dat mijn Nederlandse vriend, met wie ik nu 8,5 jaar samen ben, daar toen ook wel voor iets tussen zat”, lacht Sofie. “Toch mag je stellen dat ik ondertussen gefascineerd ben door de dynamische wereld van de sport. Na mijn stageperiode mocht ik meteen aan de slag blijven bij MVV Maastricht, als ticketing manager en fan marketeer. Ik werk er nu sinds mei 2011.”

Ticketing Center

Vorige maand vertrok ze echter in haar eentje naar Rio de Janeiro om er als vrijwilligster te werken voor FIFA. “Ik deel hier van 16 mei tot 18 juli een appartement met nog drie andere vrijwilligers uit Peru, Frankrijk en Venezuela. Ik werk in het FIFA Venue Ticketing Center, wat betekent dat ik mensen help bij het ophalen van hun tickets en hen informatie verstrek over eventuele resales of transfers. Daarnaast mocht ik ook al aan de slag in het stadion zelf om de supporters te helpen bij het vinden van hun zitje.”

Vorstenpaar ontmoet

“Ik zag de Belgische voetballers onlangs in de mixed zone, waar de spelers na de wedstrijd interviews afleggen voor de internationale pers”, vervolgt ze. “Ik heb hen jammer genoeg nog niet ontmoet, maar de koning en koningin heb ik daarentegen wel gesproken, net als Pieter De Crem, Didier Reynders en FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Dat maakt het allemaal natuurlijk des te meer de moeite waard.”

Finale België-Brazilië

Er weerklinken evenwel niet louter positieve geluiden uit het gastland: er is ook protest tegen het WK en al wat daarbij komt. “Ik begrijp de frustratie van de Brazilianen. Zij willen liever dat hun belastingsgeld wordt aangewend voor onderwijs, gezondheidszorg en infrastructuur, wat logisch is. Ik heb hier zelf echter nog maar twee protestacties gezien. Er zijn dan ook veel voetbalminnende Brazilianen die ondanks hun ongenoegen ook trots zijn dat het WK in hun land plaatsvindt.”

Tot in de finale ? “Dat zou mooi zijn. Ik hoop in ieder geval op een finale tussen Brazilië en België”, besluit Sofie.

(Wouter Verheecke-foto Belga)