Rode Duivels door de lens van Stephan Vanfleteren te bewonderen in Botanique

© BELGA
Redactie KW

In het museum van de Botanique is donderdagmorgen de tentoonstelling van fotograaf Stephan Vanfleteren voorgesteld met 60 zwart-wit portretten van de Rode Duivels.

In de loop van 2013 slaagde Vanfleteren erin de sterren van de nationale voetbalploeg te fotograferen in en rond het Crown Plaza hotel aan de Brusselse luchthaven. Soms alleen, soms met twee, altijd halfnaakt. Het resultaat is een indrukwekkende reeks portretten, die ook in boekvorm verkrijgbaar is onder de titel MMXIV, uitgegeven door drukkerij Hannibal.

“Zeer tevreden over dubbelportretten”

“Wat opviel is hoe moeilijk bereikbaar deze sterren zijn. Ze worden langs alle kanten gesolliciteerd en als ze tijd hadden, was het maximum een kwartier”, zegt de fotograaf. “Mijn favoriete werk? Het is als met kinderen, het is moeilijk er één uit te kiezen. Maar over de dubbelportretten van Kevin Debruyne met Christian Benteke en Steven Defour met Dries Mertens ben ik zeer tevreden.”

Het dubbelportret van de bleke Debruyne en de donkere Benteke staat volgens de artiest symbool voor de gemengde ploeg, waar huidskleur geen belang heeft. “Ik denk dat je aan de foto’s kan zien dat het ook echt een vriendengroep is”, zegt Vanfleteren.

(BELGA)

>> De tentoonstelling opent vrijdag de deuren voor het publiek en is te bezichtigen tot 17 augustus.