RETRO Club kampioen en Cercle promoveert: zo was het 15 jaar geleden…

Op zaterdag 3 mei 2003 mocht Club Brugge na een gelijkspel tegen STVV de titel vieren. © BELGA
Sam Bracke
Sam Bracke Medewerker KW

Club Brugge kampioen, KV Mechelen degradeert, Cercle Brugge promoveert… Neen, we hebben geen glazen bol, maar dit is hoe het in het seizoen 2002-2003 afliep. Voeg daar nog bij dat met Timmy Simons een Bruggeling de Gouden Schoen won en dat blauw-zwart met 15 op 15 aan de competitie begon en de vergelijking wordt wel heel treffend.

1. Oppermachtig Club Brugge vlot kampioen

15 jaar geleden was de overmacht van Club Brugge best wel opvallend. Met vijf overwinningen begon blauw-zwart als een stroomtrein aan de competitie. Van een dipje was er na Nieuwjaar geen sprake, integendeel. Op Beveren ging blauw-zwart met 2-7-cijfers winnen en op KV Mechelen werd het maar liefst 0-8. Standard werd met 4-2 ingepakt en eind februari gingen Simons en co ook vlotjes met 1-4 in Gent winnen. Enkel Charleroi (1-2) en Anderlecht (5-1) konden de Brugse machine een halt toeroepen. Club verloor dat seizoen slechts drie competitiematchen en het bleef amper vier keer bij een gelijkspel. Statistieken die het dit seizoen (momenteel drie nederlagen en vijf gelijke spelen) zelfs al niet meer kan evenaren. Club verzekerde zich al op drie speeldagen van het einde, met een 1-1-gelijkspel tegen Sint-Truiden, van de titel.

Na 32 matchen bedroeg het verschil tussen Club Brugge en eerste achtervolger Anderlecht 8 punten. Paars-wit was de enige ploeg die de Brugse pletwals nog enigszins in het vizier kon houden. Lokeren werd derde en volgde op maar liefst 19 punten van de kampioen. STVV en Lierse maakten de top vijf compleet. Charleroi sprokkelde slechts 27 punten en eindigde net boven de degradatiezone. Antwerp, toen bezig aan zijn voorlopig voorlaatste seizoen op het hoogste niveau, werd twaalfde. Ook toen hield de Great Old in eigen huis de leider op een 2-2-gelijkspel. En voor diegene die zich graag aan een gokje wagen… KRC Genk werd 15 jaar geleden in Jan Breydel met 4-0-cijfers ingeblikt. Dat belooft voor zaterdag.

2. Resem individuele prijzen voor Brugge

Timmy Simons in duel met Tony Sergeant.
Timmy Simons in duel met Tony Sergeant.© BELGA

Op vlak van individuele prijzen was Timmy Simons 15 jaar geleden de grote slokop. Halfweg januari ontving hij de Gouden Schoen en in mei werd hij in Knokke ook tot Profvoetballer van het Jaar verkozen. Ook Bruggelingen Trond Sollied (Trainer van het Jaar) en Dany Verlinden (Keeper van het Jaar) vielen na het successeizoen in de prijzen.

3. KV Mechelen degradeert

Een ontgoochelde Sebastien Gregoire na de 0-8-pandoering die KVM van Club kreeg. Op de achtergrond zien we Gert Verheyen.
Een ontgoochelde Sebastien Gregoire na de 0-8-pandoering die KVM van Club kreeg. Op de achtergrond zien we Gert Verheyen.© BELGA

In 2002-2003 bestond onze eerste klasse nog uit 18 ploegen en waren er twee degradanten. Lommel SK werd geplaagd door extrasportieve perikelen en trok zich na 26 speeldagen uit de competitie terug. Op één speeldag van het einde besliste de Belgische voetbalbond om de resultaten van de Limburgers te schrappen, maar dat had geen gevolgen voor de titel- en degradatiestrijd.

Met slechts 18 punten en een doelpuntensaldo van -68 werd het ook voor KV Mechelen een rampseizoen. Het sportieve werd echter ook Achter de Kazerne overschaduwd door financiële problemen en na een inzamelactie van de fans kon de club wel blijven bestaan, maar degradeerde het naar derde klasse.

En hoe zat het toen met die andere degradatiekandidaat van dit seizoen, KAS Eupen? De Oostkantonners waren toen net van derde naar tweede klasse gepromoveerd en vierden hun terugkeer naar tweede meteen met het vicekampioenschap. In de eindronde werd KAS wel pas vierde, waarna het zes seizoenen op een nieuw eindrondeticket moest wachten.

4. Vlaanderen-Wallonië in finale Beker van België

Manasseh Ishiaku had met twee goals een groot aandeel in de bekerwinst van La Louvière. Vier jaar later, in 2007, zou hij ook Club Brugge naar bekerwinst trappen door de enige goal te scoren tegen Standard.
Manasseh Ishiaku had met twee goals een groot aandeel in de bekerwinst van La Louvière. Vier jaar later, in 2007, zou hij ook Club Brugge naar bekerwinst trappen door de enige goal te scoren tegen Standard.© BELGA

In 2003 waren alle West-Vlaamse clubs, op uitzondering van blauw-zwart, in de 1/8ste finales van de beker al uitgeschakeld. Club strandde uiteindelijk in de kwartfinale tegen… Lommel SK, dat enkele weken later in vereffening ging. Thuis had blauw-zwart nochtans met 3-2-cijfers gewonnen. Sint-Truiden en La Louvière maakten er uiteindelijk een Vlaams-Waals duel van in de finale. STVV eindigde vierde in de competitie, maar bleef uiteindelijk zonder prijs achter, want La Louvière (dat pas 15de was geëindigd in eerste klasse) ging na een schitterend bekerparcours, waarin het onder meer Genk en Standard (jawel, de huidige finalisten) uitschakelde, met de hoofdprijs lopen. De Henegouwers wonnen met 3-1 en pakten zo hun enige trofee in de clubgeschiedenis. Dubbele doelpuntenmaker van dienst was Manasseh Ishiaku, begin dat seizoen weggeplukt bij KSV Roeselare. Het seizoen daarna scoorde Ishiaku ook tegen Club Brugge in de beker, wat hem begin 2005 een lucratieve transfer naar blauw-zwart opleverde.

5. Titel en promotie voor Cercle Brugge

Op zondag 11 mei 2003 vierde Cercle, acht dagen na Club, de titel vieren.
Op zondag 11 mei 2003 vierde Cercle, acht dagen na Club, de titel vieren.© BELGA

In 2003 vierde het Brugse voetbal hoogtij. Terwijl buur Club landskampioen werd, mocht Cercle de titel in tweede klasse vieren. Met 20 overwinningen en vijf punten voorsprong op eerste achtervolger Eupen bracht Jerko Tipuric, momenteel bij eersteprovincialer Blankenberge aan de slag, de Vereniging na zes seizoenen weer naar het hoogste niveau. De Deen Ole Budtz en de Fransmannen Stéphane Narayaninnaiken en Mohammed Berté scoorden aan de lopende band. Ook Vital Borkelmans, Kristof Arys en de tot Belg genaturaliseerde Kameroener Sam de Meester hadden een groot aandeel in het succes. Groen-zwart zou uiteindelijk twaalf seizoenen op het hoogste niveau actief blijven. Dit seizoen lijkt Cercle op weg naar de tweede periode en dus kan het in een dubbel duel met Beerschot Wilrijk een terugkeer naar het hoogste niveau forceren.

Opvallend: toen slechts één West-Vlaamse club op het hoogste niveau actief

Met Club Brugge, KV Kortrijk, KV Oostende en Zulte Waregem heeft onze provincie vier clubs in de hoogste klasse. Wie weet komt er volgend seizoen zelfs nog een vijfde bij. West-Vlaanderen is daarmee veruit het best vertegenwoordigd, maar dat is lang niet altijd zo geweest. In 2002-2003 was Club Brugge zelfs de enige West-Vlaamse ploeg op het hoogste niveau. Een seizoen later zou Cercle de stadsgenoot vergezellen en ook Zulte Waregem was dichtbij een promotie naar eerste klasse. Essevee was in de reguliere vierde geworden en mocht dus deelnemen aan de eindronde. Met zeven punten eindigde de fusieploeg op een tweede plaats na Heusden-Zolder, dat voor het eerst in zijn bestaan naar het hoogste niveau promoveerde.

KV Kortrijk en KV Oostende speelden destijds in derde klasse. De kustploeg werd dat seizoen tweede en verloor de finale van de eindronde tegen OH Leuven. Reekswinnaar Berchem Sport kreeg echter geen nieuwe licentie, waardoor KVO naar tweede klasse promoveerde. KV Kortrijk werd slechts vijfde en moest nog een jaartje langer wachten op de promotie. Terwijl Kortrijk en Oostende voor de promotie in derde vochten, knokte KSV Roeselare voor het behoud in tweede klasse. Met een 17de plaats leek de degradatie onafwendbaar, maar wegens de financiële problemen bij onder meer Lommel SK en KV Mechelen mocht KSVR toch in tweede klasse blijven. Drie jaar later zou het naar eerste klasse promoveren.

En in ’02-’03 beleefde blauw-zwart Europees wel een topjaar…

Gaetan Englebert scoorde tijdens de 3-2-nederlaag op Barcelona.
Gaetan Englebert scoorde tijdens de 3-2-nederlaag op Barcelona.© BELGA

Terwijl Club Brugge dit seizoen al in voorrondes een kruis mocht maken over de Europese campagne kon het 15 jaar geleden zelfs Europees overwinteren. Door de nipt gemiste titel van een jaar eerder moest blauw-zwart al in de tweede voorronde van de Champions League aan de bak. Daarin rekende het vlot af met Dinamo Boekarest. Club plaatste zich na een ware thriller tegen Sjachtar Donetsk na penalty’s voor de groepsfase van het kampioenenbal. In een stevige groep met FC Barcelona, Lokomotiv Moskou en Galatasaray hield blauw-zwart met 5 punten de Turken achter zich. Na Nieuwjaar slaagden de Bruggelingen er niet in om de 1/8ste finale van de Uefa Cup te bereiken. VfB Stuttgart was immers net iets te sterk.

Opvallend: toen slechts één West-Vlaamse club op het hoogste niveau actief

Met Club Brugge, KV Kortrijk, KV Oostende en Zulte Waregem heeft onze provincie vier clubs in de hoogste klasse. Wie weet komt er volgend seizoen zelfs nog een vijfde bij. West-Vlaanderen is daarmee veruit het best vertegenwoordigd, maar dat is lang niet altijd zo geweest. In 2002-2003 was Club Brugge zelfs de enige West-Vlaamse ploeg op het hoogste niveau. Een seizoen later zou Cercle de stadsgenoot vergezellen en ook Zulte Waregem was dichtbij een promotie naar eerste klasse. Essevee was in de reguliere vierde geworden en mocht dus deelnemen aan de eindronde. Met zeven punten eindigde de fusieploeg op een tweede plaats na Heusden-Zolder, dat voor het eerst in zijn bestaan naar het hoogste niveau promoveerde.

KV Kortrijk en KV Oostende speelden destijds in derde klasse. De kustploeg werd dat seizoen tweede en verloor de finale van de eindronde tegen OH Leuven. Reekswinnaar Berchem Sport kreeg echter geen nieuwe licentie, waardoor KVO naar tweede klasse promoveerde. KV Kortrijk werd slechts vijfde en moest nog een jaartje langer wachten op de promotie. Terwijl Kortrijk en Oostende voor de promotie in derde vochten, knokte KSV Roeselare voor het behoud in tweede klasse. Met een 17de plaats leek de degradatie onafwendbaar, maar wegens de financiële problemen bij onder meer Lommel SK en KV Mechelen mocht KSVR toch in tweede klasse blijven. Drie jaar later zou het naar eerste klasse promoveren.