Red Flames zetten Noorwegen opzij en doen weer helemaal mee op EK

20/07/17 om 20:17 - Bijgewerkt om 20:16

De Belgische nationale vrouwenploeg heeft donderdagavond op de tweede speeldag in groep A op het EK vrouwenvoetbal met 2-0 gewonnen van Noorwegen, na doelpunten van Elke Van Gorp en Janice Cayman.

Red Flames zetten Noorwegen opzij en doen weer helemaal mee op EK

© BELGA

Het contrast met de desastreuze beginfase van zondag tegen Denemarken kon niet groter zijn. Deze keer waren het de Flames die al snel op voorsprong hadden moeten staan: na drie minuten besloot Elke Van Gorp na een hoekschop in de armen van de doelvrouw. De Red Flames toonden tegen de stugge Noren bijzonder veel grinta en ook de tactische aanpassingen van bondscoach Ives Serneels draaiden goed uit. Janice Cayman en Tessa Wullaert wisselden goed af tussen de positie van nummer tien en diepe spits en creëerden zo ook gevaar: De Caigny kwam net voor het halfuur op een voorzet van Wullaert net niet bij het leer, Cayman besloot even later over op voorzet van een bedrijvige Davina Philtjens. Aan de overzijde waren er twee goede kansen voor de Noren: Caroline Graham Hansen toonde tijdens de eerste helft vaak waarom ze Wullaert vaak op de bank houdt bij Wolfsburg, maar verkwanselde wel een huizenhoge kans. Ook vedette Andrine Hegerberg kwam niet tot scoren, al bleven de Noren gevaarlijk op stilstaande fases.

Goal vanuit buitenspel

Na de pauze werd er Belgische voetbalgeschiedenis geschreven in het sfeervolle stadion: Philtjens zette zich nog maar eens door op links en bracht voor, de kopbal van Wullaert werd nog gered door de Noorse doelvrouw maar Elke Van Gorp was goed gevolgd en duwde van dichtbij binnen: 1-0 en het eerste Belgische EK-doelpunt ooit was een feit, al stond Van Gorp wel duidelijk buitenspel. Even later zorgde Cayman met een rake kopbal voor een delirium op de tribunes door de Flames zowaar op een 2-0-voorsprong te brengen. Nadien werd het nog pompen tegen de fysiek sterke Noren, maar echt in de problemen kwam België niet meer.

Derby der Lage Landen

Voor vice-Europees kampioen en tweevoudig tornooiwinnaar Noorwegen dreigt de uitschakeling. De Noren staan met nul punten onderaan in de groep, België telt nu net als Denemarken en Nederland drie punten en doet weer helemaal mee voor de kwartfinales. Donderdagavond nemen gastland Nederland en Denemarken het tegen elkaar op in het stadion van Sparta Rotterdam. Op de laatste speeldag in de groep volgt er maandag met België-Nederland nog een Derby der Lage Landen in Tilburg en kijken de Scandinavische landen Noorwegen en Denemarken elkaar in de ogen.

Tessa Wullaert (Sint-Baafs-Vijve) en Heleen Jacques (Torhout) speelden negentig minuten, Jan Coryn (Waregem) mocht een kwartier voor affluiten invallen. Diede Lemey (Aarsele) en Nicky Van den Abbeele (Oostkamp) bleven op de bank.

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!