Red Flames keren met een punt terug uit Engeland

Tessa Wullaert en Heleen Jaques startten in de basis tegen Engeland. © BELGA

De Belgian Red Flames hebben vrijdag in hun vierde kwalificatiewedstrijd om deelname aan het Europees kampioenschap vrouwenvoetbal 1-1 gelijkgespeeld in en tegen groepsfavoriet en ‘s werelds nummer vier Engeland. België (FIFA-28) leek in Rotherham dankzij het openingsdoelpunt van Janice Cayman lange tijd op weg naar een stuntzege, maar slikte in de 84ste minuut de gelijkmaker van Jill Scott.

De kwalificatiewedstrijd in het New York Stadium werd ingeluid door een minuut stilte, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen van 22 maart op Zaventem en in Brussel. Beide teams vormden samen met de scheidsrechters een kring op de middencirkel alvorens de wedstrijd op gang werd gefloten.

10.150 toeschouwers zagen hoe de Red Flames tegen de gang van het spel op voorsprong kwamen. De Engelse doelvrouw Karen Bardsley miste haar controle over het leer volledig, waardoor Cayman in een leeg doel kon scoren. België plooide terug en had weinig moeite om de voorsprong vast te houden tot aan het rustsignaal. Ook na de thee toonden de Engelsen zich niet meteen bij machte om het Belgische blok te breken. De Flames deelden op de counter enkele stevige prikken uit, maar Bardsley hield België van een tweede doelpunt. In het slotkwartier kwamen de Engelsen dan toch wat meer opzetten, wat resulteerde in de gelijkmaker van Scott. De Engelse storm ging niet liggen, maar de troepen van bondscoach Ives Serneels slaagden erin een belangrijk punt vast te houden.

België gaat met acht punten aan de leiding in groep 7. Engeland, dat een wedstrijd minder speelde, en Servië volgen met zeven punten. Bosnië-Herzegovina pakte zes punten uit vijf wedstrijden. Estland is met nul punten uit vier wedstrijden laatste. De acht groepswinnaars en de beste zes tweedes plaatsen zich voor de eindronde in Nederland. De overige twee nummers twee strijden in een dubbel barrageduel voor het laatste EK-ticket. Dinsdag 12 april ontvangen de Red Flames rode lantaarn Estland in Leuven.

Heleen Jaques en Tessa Wullaert speelden een volledige wedstrijd. Jana Coryn bleef 90 minuten op de bank.