Promoveert KSV Roeselare toch nog naar eerste klasse?

12/04/17 om 17:01 - Bijgewerkt om 18:36

De Licentiecommissie van de Belgische voetbalbond heeft woensdag geen proflicentie toegekend aan promovendus Antwerp. Mogelijk kan KSV Roeselare daarvan profiteren.

Promoveert KSV Roeselare toch nog naar eerste klasse?

Wordt KSV Roeselare volgend seizoen toch nog de vijfde West-Vlaamse club in eerste klasse? © VDB

Antwerp beukte onlangs na dertien jaar opnieuw de poorten naar de hoogste voetbalklasse open, maar kan zonder proflicentie niet aantreden in de Jupiler Pro League. De Licentiecommissie oordeelde de de club zijn continuïteit niet kon aantonen, omdat enkele cruciale documenten ontbraken in het licentiedossier van de Great Old. "Door het gebrek aan bewijs omtrent de oorspronkelijke afkomst van de door de club in rekening gebrachte financiële middelen, kan de leningsovereenkomst niet in aanmerking genomen worden bij de totale beoordeling van de continuïteit", schrijft de Licentiecommissie in zijn rapport.

Beroep?

Tenzij de Great Old beroep aantekent bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS), profiteert KSV Roeselare van de licentieweigering. De West-Vlamingen verloren de finale van de Proximus League tegen Antwerp, maar kregen wel een licentie voor 1A. De club met stamnummer 1 zakt in dat geval naar de eerste amateurklasse. Ook eersteklasser Moeskroen kreeg geen licentie profvoetbal voor volgend seizoen, maar kondigde wel al aan beroep te zullen aantekenen tegen de beslissing van de Licentiecommissie. Voor de Henegouwers is het al het derde jaar op rij dat ze voor het BAS moeten verschijnen om hun dossier te verdedigen.

Geen euforie in Roeselare

Net voor zijn vertrek naar China gaf CEO Johan Plancke van KSV Roeselare nog volgende reactie: "Wij kunnen voorlopig alleen akte nemen van de beslissing van de licentiecommissie. We zijn helemaal nog niet euforisch over deze beslissing, want in het verleden heeft het BAS al wel andere beslissingen genomen en de zaken omgedraaid. Het is gewoon wachten tot het definitief verdict gevallen is op woensdag 10 mei. Je kan tot die datum geen sportieve of infrastructurele beslissingen nemen. Wij hopen op een eerlijke en correcte beslissing van het BAS."

Als Westerlo én Antwerp beiden geen licentie krijgen, is er trouwens geen zakker uit 1B. De laatste in play-off 3 degradeert in dat geval niet naar de amateurreeksen. Cercle Brugge staat momenteel voorlaatste in play-off 3 met slechts twee puntjes voor op Lommel.

(BELGA/FBR)

Lees meer over:

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!