Prestigieus jeugdvoetbaltornooi Eurofoot in Oostduinkerke gooit de handdoek

Redactie KW

Er komt geen zestiende editie meer van het Internationaal Yale Eurofoot Tornooi in Oostduinkerke. Dat hebben de organisatoren woensdagavond beslist.

Club Brugge, Anderlecht, maar ook grote namen uit het buitenland zoals Tottenham Hotspur, Rijsel, Willem II en Frankfurt: allemaal wonnen hun jeugdploegen met -19-jarigen in het verleden al het prestigieuze voetbaltornooi in Oostduinkerke. Ook kleppers als FC Barcelona en Benfica Lissabon stuurden hun juniores, maar wisten hier de titel niet te winnen.

Het begon allemaal in 2000, toen ons land nog in de roes was van Euro 2000, dat in België en Nederland werd georganiseerd. Toen met 16 ploegen, waaronder zelfs een Amerikaanse selectie. In de finale versloeg het Franse Lille toen de Spaanse topper Espanyol Barcelona.

Prestigieus jeugdvoetbaltornooi Eurofoot in Oostduinkerke gooit de handdoek

Joe Govaerts van Eurofoot. (Foto EDL)

Maar nu is het over en uit voor het tornooi in Oostduinkerke. Woensdagavond kwam de Raad van Bestuur in een bijzonder bijeengeroepen vergadering samen en besliste dat er geen zestiende edtie van Eurofoot komt. Voorzitter Joe Govaerts zag de bui al enkele weken hangen. “De redenen zijn velerlei”, vertelt hij. “We krijgen onvoldoende sponsoring bij elkaar, en bovendien zijn de eisen van sommige teams in verband met transport en logement onrealistisch. Ook de eigen Uefa U19-competitie (teams geplaatst voor Champions League, samen met de winnaars van de U19-competitie) , en de daaruit volgende kalenderwijzigingen maakten het moeilijk om nog een aantrekkelijke affiche te garanderen. Komt daar nog bij dat jeugd sneller doorstroomt naar de eerste ploeg of het echte toptalent al vroeger naar het buitenland vertrekt, waardoor de aantrekkelijkheid van het tornooi vermindert.”

(EDL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier