Pol Van Den Driessche : “Geef scheidsrechters een basisopleiding eerste hulp”

© BELGA
Redactie KW

Na het plotse overlijden van jonge voetballers Gregory Mertens en Tim Nicot pleit N-VA-senator Pol Van Den Driessche voor een basisopleiding eerste hulp voor scheidsrechters.

Dat vraagt Van Den Driessche, die zelf ref is in de U13- en U15-reeksen, in een brief aan de provinciale scheidsrechterscommissie van West-Vlaanderen.

“Nadat ik drie jaar geleden van u een goede theoretische opleiding genoot, gevolgd door een praktische begeleiding op en naast het veld, ben ik al drie seizoenen actief als scheidsrechter. Zoals veel collega’s, zeker de scheidsrechters met langer ervaring, was ik al getuige van min of meer ernstige ongevallen tijdens een wedstrijd. Gelukkig bleef dit bij mij beperkt tot breuken”, klinkt het.

De dood van oud-Cercle-speler Gregory Mertens greep me diep aan

“Hoewel, een keer viel een jongen pal achterover nadat hij een harde bal in zijn gezicht had gekregen. Zijn neus bloedde hevig en bleek gebroken en al vlug was duidelijk dat de val op zijn hoofd meer schade had aangericht. Gelukkig was een van trainers op de hoogte van de basisregels van EHBO en wist hij wat te doen. Ik moest aan dit voorval terugdenken bij het tragische feiten van de jongste weken op onze voetbalvelden. De dood van oud-Cercle-speler Gregory Mertens greep me diep aan, maar ook alle andere soortgelijke incidenten houden mij en vermoedelijk ook u bezig. En nu dan de dood van Tim Nicot.”

“Vandaar mijn voorstel. Zou u in de basisopleiding van alle scheidsrechters voortaan ook een basisopleiding voor eerste hulp kunnen voorzien? Immers, wanneer een speler neervalt of in elkaar zakt, legt de scheidsrechter direct de wedstrijd stil. Hij is ook een van de eersten die onmiddellijk bij de betrokken speler aanwezig is. Ik ben ervan overtuigd dat er veel leed zou kunnen worden bespaard indien de scheidsrechter in staat zou zijn een eerste diagnose te doen en onmiddellijk tot actie over te gaan, zeker bij een kennelijk hartfalen. De eerste minuten zijn ontzettend belangrijk, weet iedereen. En in jeugdwedstrijden of wedstrijden van de provinciale reeksen is zelden een arts in de buurt. Het lijkt me niet nodig om de hele EHBO-cursus te geven, zoals die worden georganiseerd door het Rode Kruis Vlaanderen en Het Vlaamse Kruis. We zouden de les kunnen beperkten tot richtlijnen wat te doen bij plotse bewusteloosheid, hartfalen, breuken en hevige bloedingen. Dat moet mogelijk zijn in bv. twee cursusavonden. Ik begrijp dat dit de opleiding van scheidsrechters nog zou verzwaren. Maar ik ben ervan overtuigd dat dit het waard zou zijn. Er kunnen levens worden gered”, meent Van Den Driessche, die de commissie vraagt het voorstel in overweging te nemen en het door te spelen aan de nationale scheidsrechterinstanties. “Want, naar ik verneem van meer ervaren collega’s, wordt ook aan de vele arbiters in de nationale reeksen geen EHBO-opleiding gegeven.”

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier