Ook Joris Ide wordt aandeelhouder bij Anderlecht: “Op dertig seconden was het beslist”

Marc Coucke krijgt zelf meer dan 50 procent van de aandelen in handen. © BELGA
Redactie KW

Anderhalve maand geleden besliste Marc Coucke “dit jaar toch nog een projectje te doen” en een bod voor te bereiden op RSC Anderlecht. Om over nog wat meer financiële slagkracht te beschikken, besliste hij zijn vriend en staalgigant Joris Ide in het project te betrekken.

“Het idee om deze club over te nemen, is nog niet zo oud: het ontstond pas toen ik hoorde dat Roger Vanden Stock effectief wou verkopen. Ik riep mijn team samen en we zagen dat er meerdere kandidaten waren, maar we dachten dat er hier een beter project mogelijk was. In alle discretie hebben we een transparant plan opgesteld en dat pas ingediend enkele uren voor de deadline. Joris Ide is hier mijn vennoot. We hadden al veel zaken samen bekeken, maar waren nog nooit tot actie overgegaan. We waren in Londen toen we erover praatten en op een halve minuut was het beslist: Joris wordt een belangrijke minderheidsaandeelhouder van de club, al zal hij eerder op de achtergrond functioneren. Over de concrete verdeling van de aandelen geef ik geen details, al heb ik wel meer dan vijftig procent van de club in mijn bezit.”

Joris Ide is afkomstig van Zwevezele en voormalig zaakvoerder van het gelijknamige bedrijf, dat hij uitbouwde tot een wereldspeler in de staalindustrie. Twee jaar geleden verkocht hij zijn bedrijf aan een Iers bouwbedrijf. Net als Marc Coucke heeft ook Joris Ide een verleden bij Club Brugge, al zou hij met huidig voorzitter Bart Verhaeghe niet langer door één deur kunnen. Ide bezit ook gronden waar Club Brugge zijn nieuw voetbalstadion wil bouwen en hij zou zich ook verzetten tegen de onteigening.

Budget in evenwicht

Coucke en Ide zouden naar verluidt in totaal zeventig procent van de aandelen overgekocht hebben. De rest blijft in handen van de dochters van afscheidnemend voorzitter Roger Vanden Stock, Alexandre Van Damme en Etienne Davignon. Financieel is er wel werk aan de winkel in het Astridpark, waar ze de voorbije jaren geconfronteerd werden met negatieve resultaten. “Er wordt gezegd en geschreven dat de boekhouding niet al te rooskleurig is, maar daar ben ik het niet mee eens. Het onevenwicht werd gecreëerd door een paar zware transfers, qua inkomsten zat het goed, al kunnen zij hier hoger. Ik denk ook dat er hier potentieel tot besparing is. Het budget moet uiteindelijk in evenwicht komen”, besloot Coucke.

(BELGA/RED)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier