Omkopingsverhaal rond voetbalderby blijkt een ‘strontaffaire’

Redactie KW

De voetbalderby tussen OMS Ingelmunster en SW Harelbeke van afgelopen zaterdag ontaardde al voor de match. Aanstoker van dienst was Laurens Monteyne, zaakvoerder van Meubelen Astrid.

Laurens Monteyne was vroeger actief voor Ingelmunster, nu bij Harelbeke. “Een vuurtje stoken rond een derby, mag toch. Ik heb niks verkeerd gedaan”, zegt hij.

Marc Van Insberghe, voorzitter van OMS Ingelmunster is een andere mening toegedaan. “Dit keer is hij echt te ver gegaan.” Er kwam zelfs een eigen ‘drol’ aan te pas, verpakt in een kartonnen doos en bij de voorzitter afgeleverd. “Dat klopt, maar ik heb dat cadeautje niet opengedaan,” zegt voorzitter Van Insberghe.

Problemen niet nieuw

Even situeren. Ooit vormden Ingelmunster en Harelbeke één club. KSV Ingelmunster was doorgestoten naar tweede klasse, Rac. Harelbeke was na enkele mooie jaren in eerste klasse op de terugweg. Een fusie leek de oplossing, maar omdat men in Harelbeke ging spelen, werd die door de Ingelmunsterse supporters nooit gesmaakt. Enkele jaren later begon OMS Ingelmunster op eigen houtje opnieuw in vierde provinciale. Ondertussen stootte de club door naar bevordering en heeft de ambitie om naar derde klasse te promoveren. Net als SW Harelbeke overigens.

Laurens Monteyne (links) en OMSI-voorzitter Marc Van Insberghe toen die eerst nog bij de Ingelmunsterse club actief was. (Foto CLY)

Voetbalbond op de hoogte gebracht

De derby wordt dus altijd op het scherp van de snee uitgevochten, maar nu ging met nog een stapje verder, te ver volgens velen. Heel de week gonsde het blijkbaar al van de geruchten in de Ingelmunsterse kleedkamer. Trainer Malfait confronteerde zijn spelers ermee en vroeg of iemand benaderd was door de tegenstander. Doelman Bram Paepe gaf toe het hof gemaakt te zijn door Laurens Monteyne.

Een officiële functie bij SW Harelbeke heeft Monteyne niet. Hij realiseerde wel enkele transfers voor de club en was met het oog op volgend seizoen daarmee ook bezig. “Ik heb hier sms-verkeer met Paepe, ik wilde wel eens met hem afspreken in functie van het volgende seizoen. Maar hij is niet de enige speler, zelfs niet de enige doelman, waarin we interesse hadden.”

Bij Ingelmunster vond men dit niet kunnen. De bond werd op de hoogte gebracht en onderzoekt de zaak. Monteyne heeft alle telefonisch verkeer opgeslagen en zegt recht in zijn schoenen te staan. “Ze kunnen mijn niks ten laste leggen, ook mijn advocaat beaamt dit.”

Omkopingsverhaal rond voetbalderby blijkt een 'strontaffaire'


Het ziet er ook naar uit dat men de man weinig, zal kunnen aanwrijven. De ethiek rond een voetbalwedstrijd werd hier wel alles behalve gerespecteerd. Akkoord, een derby mag wel met wat peper en zout gekruid worden. Maar Laurens Monteyne ging in zijn grappen en grollen wel erg ver. Hij deed zijn eigen geproduceerd ‘gevoeg’ in een doos en liet dit onwelriekend goedje in een doos afleveren bij de voorzitter van Ingelmunster. “Door mijn kuisvrouw,” voegt hij er nog aan toe. Marc Van Insberghe : “Ik heb dat cadeautje niet open gedaan.”

SW Harelbeke distantieert zich

Het bestuur van SW Harelbeke distantieert zich ondertussen van deze feiten. Bij OMS Ingelmunster dienden ze klacht in bij de bond, maar beschouwen ze deze zaak als gesloten.

En nog dit : OMS Ingelmunster won in de slotminuten met 2-1 van SW Harelbeke nadat de bezoekers kort daarvoor hadden gelijkgesteld. Harelbeekse supporters, die niks met deze hele heisa te maken hadden, beklaagden zich over de vijandige houding van het thuispubliek.