Nieuwe technisch directeur werkt met trainer José Riga aan spelersgroep Cercle Brugge

07/06/17 om 08:20 - Bijgewerkt om 08:19

François Vitali, de nieuwe technisch directeur bij Cercle Brugge, treedt officieel in dienst vanaf 16 juni maar is nu samen met trainer José Riga ernstig bezig met de samenstelling van de technische staf en de spelersgroep voor komend seizoen.

Nieuwe technisch directeur werkt met trainer José Riga aan spelersgroep Cercle Brugge

"Bij AS Monaco wist men bij de overname van Cercle Brugge vrij snel wie men als technisch directeur wilde hebben", opent voorzitter Frans Schotte. "Iemand die op het sportieve tot op heden zijn strepen verdiende in het voetbal. Daarbij is vooral de jeugd, de scouting, het team en iemand die de leiding wil nemen over alles wat sportief is belangrijk. Dus ook de medische aspecten binnen de sport."

François Vitali is ondertussen bij Cercle Brugge druk bezig met nadenken, praten, het geven van structuur, polsen, scouten, het bekijken van beelden en het overleggen met trainer José Riga.

Familie Hazard

François Vitali (41) is geboren in Rijsel in begon er zijn carrière in het voetbal bij de Lille OSC. Hij was tot op heden bijna twintig jaar bij de Franse eersteklasser actief en begon er als hoofd van de jeugdacademie. Na vier jaar werd hij hoofd van de jeugd scouting waarbij hij onder andere te maken kreeg met de familie Hazard. Daarna was hij zes jaar het hoofd van de jeugd en de scouting van de A- kern. Sedert 2015 werd Vitali verantwoordelijk voor heel wat zaken bij Lille en speelde hij tevens een voorname rol toen de Fransen tussen 2011 en 2015 eigenaar waren van Excelsior Moeskroen. De Fransman deed daar de nodige ervaring op tot dat de grensclub opnieuw deel uitmaakte van de Jupiler Pro League.

Vitali nam daarna zijn functie bij Rijsel opnieuw op. "Cercle en AS Monaco zijn duidelijk een zeer ambitieus project gestart", vertelt hij. "Cercle heeft een historisch verleden. En dit is niet vergelijkbaar met Moeskroen. José Riga en ikzelf zitten op dezelfde lijn. Ik hoop met mijn kennis en ervaring dit project te kunnen realiseren. Ik woon op tien kilometer van de Belgische grens, maar ben nu al gecharmeerd door Brugge als stad. Ik ben hier voor het voetbal in toch wel een mooi stadion, met mensen die heel wat ambities hebben. Promoveren naar 1A is uiteraard een doelstelling. Maar dat is zo bij iedere ploeg in 1B. Als één team beter is dan ons, is het aan Cercle om daar een antwoord op te bieden en sterker voor de dag te komen."

Bijkomende fysical coach en een sportief manager

De vereniging kan nu eindelijk verder werk maken van de invulling van een professionele technische staf en spelersgroep. Eerstdaags komt er duidelijkheid. Met Bernard Smeets, Johnny Nierynck als assistent trainers en keeperstrainer Pieter-Jan Sabbe zijn gesprekken bezig aangaande een eventueel verlengd verblijf. Daarnaast komt er ook een fysical coach en een sportief manager. "Ook deze laatste is als invulling nodig", vindt trainer José Riga. "We hebben binnenkort een pak nieuwe spelers. Die moeten worden geïntegreerd, ook voor wat bijvoorbeeld hun woonst betreft."

Met de spelers en of hun managers zijn er eveneens gesprekken bezig. Hierbij is ondermeer de invulling van de doelman belangrijk. "Ik hoop dat Paul Nardi terugkeert. Hij had hier de voorbije maanden iets opgebouwd. Maar ik begrijp dat hij nu alle mogelijkheden en opties wil overwegen. Ook met Miguel Van Damme wordt gepraat. Voor hem is het gezien zijn voorbije situatie te vroeg om als eerste doelman terug te keren. Maar ik ben mij bewust van zijn kwaliteiten", besluit Riga.

(ACR)

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!