Moorselenaar Batist Moenens, een jaar nadat hij een profcontract bij Standard tekende

Redactie KW

De 17-jarige Batist Moenens speelt ondertussen drie jaar bij de Rouches. Iets meer dan een jaar geleden tekende hij een profcontract bij de Luikse club. Een update.

Batist Moenens (17) zette zijn eerste voetbalpassen bij KSV Moorsele, waarna hij vier seizoen bij KSV Roeselare ging spelen. “Toen Roeselare naar tweede klasse zakte, trok ik voor één seizoen naar KV Kortrijk”, opent Batist Moenens uit Moorsele. “Daarna ging ik bij Zulte Waregem aan de slag. In een wedstrijd tegen Standard was er scouting vanuit de Luikse club. Blijkbaar vonden ze dat ik een goede match had gespeeld, waardoor ze me later contacteerden. Wanneer Standard je belt om te zeggen dat ze je bij hun club willen, dan kan je geen neen zeggen. En zo ruilde ik na drie seizoenen Zulte Waregem voor een van de grootste clubs uit België.”

Ondertussen is de 17-jarige voetballer al aan zijn derde seizoen bij Standard toe. En dat de club in de linksvoetige centrale middenvelder gelooft, bewezen ze door hem vorig jaar een profcontract te laten tekenen. “Standard wist dat er interesse was van Gent en Genk. Ze wilden me onder contract leggen, zodat ik toch zeker een aantal jaar zou blijven. Maar zelfs als de club me geen contract had aangeboden, zou ik hier niet vertrokken zijn. Ik ben heel tevreden over de werking en ik voel me hier goed. Het is een warme club en ik kan het hier met iedereen uitstekend vinden.

Diploma halen

Hoewel Batist een profcontract tekende, beseft hij als geen ander hoe belangrijk een diploma is. “Mijn ouders vinden dat ook heel belangrijk. Mijn droom blijft wel om profvoetballer te worden en dankzij mijn contract ben ik er al een stapje dichterbij, maar toch ben ik er totaal nog niet. En net daarom vinden we het heel belangrijk dat ik een back-up heb voor wanneer ik geen prof zou worden”, vertelt Batist, die nu in het vijfde middelbaar LO zit aan het KTA in Tongeren.

Ik droom ervan om prof te worden en dankzij dit contract ben ik daar een stapje dichterbij

Op dit moment is de 17-jarige nog een jeugdspeler. “Ik speel inderdaad mee met mijn eigen leeftijd bij de U17. Dat is iets wat ik zelf ook wou, want dan was ik zeker dat ik alle wedstrijden zou spelen en dat vind ik belangrijk”, gaat Batist verder, die naar eigen zeggen op dit moment nog niet direct bij een selectie staat voor de eerste ploeg. “Ik hoop daar natuurlijk wel op, maar het zal nog niet voor binnenkort zijn vrees ik. Maar als je dan ziet dat Nicolas Raskin op 16-jarige leeftijd mocht invallen bij AA Gent, dan doet dat je dromen. Toch blijf ik met mijn voeten op de grond en weet ik dat ik elke dag keihard moet werken om mijn droom waar te maken.”

Nationale ploeg

In het verleden mocht Batist al aantreden bij de nationale ploeg. “Dat zou ik heel graag opnieuw doen”, aldus de centrale middenvelder. “Ik besef wel dat dat moeilijk wordt, want de concurrentie is niet min. Op lange termijn droom ik ervan om mijn debuut op het hoogste niveau te maken bij Standard. Of dat zal lukken is op dit moment nog moeilijk om te zeggen, maar ik hoop er wel op natuurlijk. Stel dat het me toch niet lukt, dan hoop ik op een plaats in 1B.”

Moorselenaar Batist Moenens, een jaar nadat hij een profcontract bij Standard tekende

Ondanks zijn jonge leeftijd weet Batist dus al heel goed wat hij wil, ook weet hij van zichzelf wat hij goed en minder goed kan.

Als ik me met iemand moet vergelijken, dan opteer ik voor Mesut Özil

Ik vind van mezelf dat ik een slimme voetballer ben. Ik speel met mijn hoofd en heb inzicht in het spel. Ook mijn lange bal vind ik goed. Wat er dan weer beter kan, zijn de duels. Ik ben maar 1,71 meter en zal dus veel steviger moeten worden om duels te winnen. Ook op verdedigend vlak kan ik wel nog beter worden.”

En net zoals elke jonge voetballer kijkt ook Batist op naar Cristiano Ronaldo. “Hij is het voorbeeld van hoe hard je kan werken voor iets en dat je door dat harde werk veel kan bereiken. Als ik meer kijk naar een speler op mijn positie, dan zou ik mezelf vergelijken met Mesut Özil van Arsenal. Hij is ook linksvoetig en ik heb wat dezelfde stijl als hem, maar natuurlijk ben ik zo goed nog niet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier