Leukste sportfeiten van 2017 (1): Witte Tovenaar temt Ontembare Leeuwen en wordt ereburger

© BELGA
Redactie KW

Tot Nieuwjaar blikt de sportredactie van Krant van West-Vlaanderen elke dag met één opmerkelijk sportfeit terug naar 2017. Vandaag aflevering 1: Hugo Broos wint de Africa Cup.

Voetbalcoach Hugo Broos (65) liet zijn debuut als bondscoach niet onopgemerkt voorbijgaan. Met Kameroen won hij begin februari de finale van de Africa Cup tegen Egypte met 2-1. Het leverde hem de titel ‘ereburger van Jabbeke’ op.

Huwelijksaanzoeken. Op de koffie bij de president. De beste vrienden van Roger Milla, zeg maar de officieuze president. Een volksfeest in Yaoundé. Door de zege in de Africa Cup of Nations zijn trainer Hugo Broos en KV Oostende-speler Sébastien Siani, die deel uitmaakte van de selectie, uitgegroeid tot culthelden. Het was dan ook al van 2002 geleden dat Kameroen, ooit het meest toonaangevende voetballand in Afrika, een prijs behaalde.

Leukste sportfeiten van 2017 (1): Witte Tovenaar temt Ontembare Leeuwen en wordt ereburger
© Simon Mouton

Hugo Broos woont in de Lijsterdreef in Varsenare, maar is oorspronkelijk afkomstig uit Hombeek in Vlaams-Brabant. Hij kwam 34 jaar geleden in Jabbeke wonen na zijn transfer van Anderlecht naar Club Brugge. Tijdens zijn huldiging tot ereburger van Jabbeke zaten zijn vrouw Sonja, kinderen Elke, Dennis en Kaatje, hun partners en de kleinkinderen op de eerste rij. Ook heel wat vrienden en voetbalcoryfeeën waren op de afspraak.

“Deze titel is een hele eer”, zegt de coach, die in eigen land vier keer verkozen werd tot Trainer van het Jaar. “Mijn vrouw Sonia en ik zijn hier in 1983 eigenlijk toevallig beland. Ik dacht toen voor twee jaar. En zie nu. Jabbeke is zo’n warme en gezellige gemeente dat ik hier nooit meer ben weggegaan. Dat ik hier nu ereburger mag worden, is een echte blijk van waardering.”

Kameroen wist zich niet te plaatsen voor het WK 2018 in Rusland en dat betekende het ontslag voor Hugo Broos. Hij bracht ondertussen wel het boek ‘Altijd weer winnen’ uit, een biografie waarin hij onder meer over zijn successen als speler en trainer vertelt.

Leukste sportfeiten van 2017 (1): Witte Tovenaar temt Ontembare Leeuwen en wordt ereburger
© BELGA