Leander Dendoncker speelt ruim een uur en loodst Rode Duivels naar overwinning

Muhamed Besic in duel met Leander Dendoncker. © Belga

De Rode Duivels hebben zaterdagavond in het Grbavicastadion in Sarajevo op de negende en tevens voorlaatste speeldag in WK-kwalificatiegroep H met 3-4 gewonnen tegen Bosnië-Herzegovina.

De wedstrijd was nog maar vier minuten afgetrapt toen Thomas Meunier er na knap samenspel op rechts met Eden Hazard 0-1 van maakte. Voor Meunier reeds het vijfde doelpunt in deze WK-kwalificatiecampagne. Gaandeweg de eerste helft reden de Duivels zich echter vast op de Bosnische akker en op het halfuur mocht Haris Medunjanin de gelijkmaker in doel (1-1) schuiven, een minuut nadat Marouane Fellaini, de vervanger van de geschorste Axel Witsel, was uitgevallen met op het eerste zicht een blessure aan de linkerknie. Omdat Radja Nainggolan gepasseerd was door Martinez kreeg Leander Dendoncker verrassend speelminuten.

Het fanatieke thuispubliek was plots helemaal wakker en dan is het altijd opletten tegen Bosnië, een team dat het vooral van zijn strijdlust moet hebben. België zakte steeds verder weg en de thuisploeg mocht met een voorsprong gaan rusten nadat Edin Visca, de Basaksehir-winger die ze bij Club Brugge ook nog kennen, er na een zeldzame misser van Jan Vertonghen 2-1 van had gemaakt en dat uitgerekend in de wedstrijd waarin Vertonghen op gelijke hoogte kwam met Jan Ceulemans als Belgisch recordinternational.

Eerste zege ooit op Bosnische bodem

De bondscoach greep bij de rust in door Dries Mertens naar de kant te halen voor Youri Tielemans, waardoor Kevin De Bruyne een rij hoger kon schuiven en het voormalige Anderlecht-duo Dendoncker-Tielemans de lakens mocht uitdelen op het middenveld. Het bleef echter een wedstrijd die twee kanten op kon en de gelijkmaker van Michy Batshuayi op het uur kwam eigenlijk uit de lucht gevallen. Voor Batsman de vijfde treffer in twaalf wedstrijden in het nationale shirt. Jan Vertonghen zette vervolgens zijn fout recht door de 2-3 binnen te trappen, na een knappe actie van Yannick Carrasco. Batshuayi had de 2-4 nog aan de voet, maar besloot op thuisdoelman Begovic. De Bosniërs speelden alles of niets en Dario Dumic kopte na een hoekschop de gelijkmaker tegen de netten. Enkele minuten later zette uitblinker Carrasco de 3-4 eindstand op het scorebord na een toch ietwat bizarre wedstrijd. Voor België is het de eerste zege ooit op Bosnische bodem.

Dendoncker en co konden vieren na de wedstrijd.