William Dutoit is na de kritiek plots de publiekslieveling in Oostende

"We willen ons seizoen wat kleur geven in play-off 2", aldus William Dutoit. © BELGA
Redactie KW

KV Oostende pakte elf punten uit de voorbije vijf wedstrijden en hield daarbij drie keer de nul. Met dank aan William Dutoit. De Franse doelman kreeg het voorbije jaar heel wat kritiek, maar lijkt zich sinds zijn terugkeer in doel in november nu toch in de Oostendse voetbalharten te hebben gespeeld.

Donderdag 31 augustus 2017: Silvio Proto forceert een vertrek naar Griekenland en KVO anticipeert door Mike Vanhamel van Lierse aan te trekken. Verwacht wordt dat William Dutoit een plek opschuift in de pikorde en dat Vanhamel zijn doublure wordt. Op 10 september volgt in Mechelen echter de ontnuchtering voor Dutoit. Vanhamel start, de Fransman moet genoegen nemen met een plaatsje op de bank.

Dat moet toch een enorme ontgoocheling geweest zijn?

“Absoluut. Toen ik in januari 2017 naar KVO kwam omdat Proto geblesseerd was en Ovono naar de Afrika Cup trok, was dat op korte termijn als eerste doelman, maar ik wist dat een fitte Proto zijn plaats opnieuw zou innemen. Ik had wel zeker mijn aandeel in de successen van KVO. Ik stopte een penalty waardoor we de bekerfinale speelden en ik deed mijn duit in het zakje in play-off 1. Maar ik wist dat Proto een monument was in België en dat hij bij het begin van dit seizoen zijn plek opnieuw zou opeisen. Daar had ik weinig moeite mee. Maar toen hij vertrok, dacht ik natuurlijk wél dat ik eerste doelman zou worden.”

Welke uitleg kreeg je toen van Yves Vanderhaeghe?

“Eigenlijk geen. Vanderhaeghe riep me bij zich en vertelde me dat hij tevreden was over mijn mentaliteit en dat ik er altijd voor ging. Ik dacht dus dat hij me een motivatiespeech wilde geven, maar toen zei hij dat hij voor Vanhamel koos als eerste doelman. Ik was zodanig verbouwereerd dat ik niet kon reageren. Toen voelde ik me werkelijk een hele week slecht. Ik had moeite om me opnieuw te motiveren, maar ik kon niet anders dan de knop omdraaien. De volgende wintermercato volgde pas in januari en het was hard werken of mezelf laten gaan. Ik koos voor het eerste en wachtte geduldig op mijn kans.”

Die kwam er na de nederlaag op STVV. Vanhamel was ziek en jij startte in doel tegen Charleroi.

“Ik hield meteen de nul want we wonnen met 3-0. De week daarna was Mike nog steeds ziek en haalden we het met 0-3 in Lokeren. Twee keer op rij de nul en toen Mike terug was uit ziekteverlof, bleef ik staan. Ik had mijn kans gegrepen. Het was wel sneu voor Vanhamel natuurlijk, maar dat hoort nu eenmaal bij het voetbal.”

Sindsdien hield je regelmatig de nul en groeide je op korte tijd ook uit tot een lieveling van veel supporters. Het kan snel gaan in het voetbal.

“Toen ik bij KVO toekwam, was het niet makkelijk. Silvio Proto had een enorme status in België en Didier Ovono was een koning in Oostende. Als jonge doelman keek ik vroeger nog op naar beide mannen. Daarnaast kreeg ik in de pers enkele keren de wind van voor, bijvoorbeeld na de verloren bekerfinale. Maar kijk, ik heb terug geknokt en ik word daar nu voor beloond. Bij STVV had ik steeds een goede band met de fans en in Oostende begint dat ook te komen. Zo werd ik gevraagd om Sébastien Siani op te volgen als peter van supporterscafé ‘Den As’. Een hele eer want Siani was als aanvoerder en boegbeeld toch een icoon in Oostende. Ik was aanwezig op de inhuldigingsavond en werd er meteen in de armen gesloten. Ik beloofde er ook dat ik tijdens een volgende gelegenheid een woordje in het Nederlands zou placeren.”

Na de recente 11 op 15 en dankzij een knappe 14 op 18 toen Custovic overnam, kwamen jullie ondanks de desastreuze start nooit echt in degradatiegevaar. Toch is het dit seizoen nooit rustig geweest in Oostende.

“Er was inderdaad altijd wel iets. Eigenlijk begon het al na de dubbele confrontatie met Marseille. We verloren ongelukkig van Moeskroen en daarna onverdiend op Anderlecht. We liepen meteen achter de feiten aan en bovendien wilden verscheidene spelers liever vertrekken. Zoals steeds betaalde de trainer het gelag voor de slechte start. In december volgde de grootste mokerslag: het vertrek van Marc Coucke naar Anderlecht.”

Ook voor de spelersgroep moet dat een enorme verrassing zijn geweest.

“Toch wel ja. Ik vernam het nieuws, zoals de meeste spelers, via de sociale media. Ik kon het niet geloven. Marc Coucke die als trouwe KVO-supporter Anderlecht koopt? Er heerste veel onzekerheid in de spelersgroep en dat had zeker zijn invloed op de sportieve prestaties. Maar bon, alles lijkt weer stilaan in zijn plooi te vallen. Met Peter Callant is er een nieuwe voorzitter en vorige week maakten we kennis met Hugo Broos als de nieuwe sportief directeur. KVO lijkt klaar om een nieuwe koers te varen zonder Marc Coucke.”

Te beginnen zondag tegen Standard. Jullie spelen louter voor de eer en de premies, maar jullie kunnen Standard ook nog uit play-off 1 houden.

“Standard hoeft in elk geval geen cadeaus te verwachten. We spelen om te winnen en ik wil opnieuw de nul houden. Bovendien knikkerden de Rouches ons uit de beker dus azen we op sportieve revanche. Ook in play-off 2 starten we met de ambitie om de finale te spelen. Dat onze vakantie dan korter is? Dat klopt, maar als je er een wedstrijd zoals tegen Marseille voor in de plaats krijgt, kun je niet klagen, toch? Voor zulke momenten leef je toch als voetballer? Ik ben een geboren winnaar. Als ik met mijn tweejarig zoontje Roméo voetbal, wil ik zelfs scoren. (lacht) We willen ons seizoen wat kleur geven in play-off 2. Maar eerst zondag nog winnen van Standard.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier