Voetbalhelden sterven niet: Daniel Maes zou vandaag 50 jaar geworden zijn

Daniel Maes zou donderdag vijftig jaar geworden zijn. (Foto EFOO)
Redactie KW

Verdediger Daniel Maes, ex-speler van onder meer KV Oostende en Harelbeke, overleed in 2007 in een tragisch verkeersongeluk. Een herinnering aan een verdediger die donderdag 7 juli 50 zou geworden zijn.

Daniel Maes is al 27 toen KV Oostende bij Sint-Niklaas komt aankloppen. KVO is in 1993 net gepromoveerd naar eerste en ziet wel wat in de rechtsachter. Het wordt een succesverhaal. Maes schittert in eerste en komt zelfs op de radar van bondscoach Paul Van Himst, die hem oproept voor een oefeninterland tegen Gabon in volle voorbereiding op het WK 1994 in de Verenigde Staten.

Daniel Maes blijft in totaal drie seizoenen bij Oostende, maar dan trekt hij naar eersteklasser Harelbeke, waar hij uiteindelijk zes seizoenen zou blijven. Het hoogtepunt? De vijfde plaats onder Henk Houwaart in het seizoen 1997-1998, gevolgd door een memorabel moment: een Europese match tegen Sampdoria (in de Intertoto).

In 2007, enkele jaren na zijn afscheid als profvoetballer, slaat dan het noodlot toe. De toen 41-jarige Maes, vertegenwoordiger ondertussen, komt op een zondagmorgen in augustus in een verkeersongeluk in Sinaai, op een steenworp van zijn woning, om het leven. Hij laat een vrouw en dochter na.

Hein Vanhaezebrouck was een ploegmakker bij Harelbeke en had het een jaar later in Sport/Voetbalmagazine nog over Maes. “Ja, van Daniel Maes staat zelfs nog altijd een doodsprentje op mijn schouw. Ik kom er elke dag voorbij en soms, na een match, zeg ik : ‘Maeske, heb je ‘t gezien. ‘t Was goed hé vandaag.’ Hij was echt een vriend.”

Meer in De Zeewacht en Kortrijks Handelsblad en Het Wekelijks Nieuws Gaver.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier