Tien redenen waarom u als KVO-fan toch maar beter PO2 volgt

Adnan Custovic heeft er alle belang bij dat zijn team goed presteert in PO2. © BELGA
Redactie KW

Op paasmaandag trapt KV Oostende in Antwerpen zijn tweede deel van de competitie op gang. Onaantrekkelijk, weinig inzet, geen volk en voornamelijk eindeseizoensmatchen… Zo wordt play-off 2 meestal omschreven. Toch vonden wij tien motieven om als KVO-fan PO2 met argusogen te volgen.

1. Haalt KVO nog Europees voetbal?

Europees voetbal halen via PO2 lijkt onwaarschijnlijk. Sinds de invoering van de play-offs in 2009-2010 slaagden daar nog maar twee clubs in: KRC Genk en KVC Westerlo. Dat maakt de uitdaging groot, maar het is niet onmogelijk. Met Antwerp, STVV, Lokeren, Eupen en Beerschot Wilrijk zit KVO in een relatief haalbare poule. De weg is echter nog lang: eerst moet het de beste zijn van poule B, daarna in één duel winnen van de winnaar uit poule A om vervolgens tegen het nummer vier uit PO1 te spelen. De winnaar van die testmatch krijgt dat laatste felbegeerde Europese ticket, dat een plaatsje in de tweede kwalificatieronde van de Europa League oplevert.

KVO heeft alvast ervaring met play-off finales. Zo won het in 2013-2014 zijn poule in PO2 en schakelde het in de finale via een zinderende penaltyreeks Kortrijk uit. Een testmatch met de vierde in de stand, Zulte Waregem, kwam er toen echter niet, want de kustploeg had geen Europese licentie aangevraagd. Vorig seizoen was dat wel het geval en toen werd in de testmatch KRC Genk geklopt.

2. Abonnees krijgen 30 euro gratis bier

Voor het eerst in de geschiedenis was play-off 1 in het abonnement van de KVO-supporter inbegrepen. Nu de kustploeg er niet in slaagde zich bij de eerste zes te scharen, voorziet het bestuur een compensatie in de vorm van 30 euro consumptietegoed. Enerzijds extra kosten voor de club, maar anderzijds heeft KVO er alle baat bij dat er extra supporters naar het stadion trekken. Dus eigenlijk is dit een heel verstandige zet… En geef toe, wie wil nu niet een gratis frisse pint of een heerlijke hamburger?

3. Het grote examen van Adnan Custovic

Voor Adnan Custovic is play-off 2 van levensbelang. Zijn toekomst als T1hangt er immers van af. In de reguliere competitie deed de vervanger van Yves Vanderhaeghe het op basis van het aantal punten lang niet slecht, maar het spel was niet altijd goed en velen vragen zich af of KVO ook volgend seizoen met Custovic verder in zee moet gaan. Sportief directeur Hugo Broos gaf al aan dat het bestuur op basis van play-off 2 zal beslissen of ‘Adi’ al dan niet aan boord blijft.

Met het oog op het WK hebben Ramin Rezaeian en Antonio Milic er alle belang bij om goed te presteren in play-off 2.
Met het oog op het WK hebben Ramin Rezaeian en Antonio Milic er alle belang bij om goed te presteren in play-off 2.© BELGA

4. Voor het eerst in 13 jaar tegen Beerschot

Het is al 13 jaar geleden dat KV Oostende het nog eens in een competitiematch tegen Beerschot opnam. In het seizoen 2004-2005 mocht KVO nog eens proeven van eerste klasse, waar de Antwerpenaars al jaren een vaste waarde waren. De kustploeg haalde toen 1 op 6 tegen Beerschot en degradeerde dat seizoen om pas in 2013-2014 naar eerste klasse terug te keren. Beerschot was in 2013 echter failliet gegaan, waardoor de clubs elkaar dus ontliepen. Op 20 juli 2016 oefende KVO wel nog eens tegen het vernieuwde Beerschot Wilrijk, toen nog in eerste amateurklasse actief. De kustploeg was toen in de laatste rechte lijn van zijn voorbereiding. Op nagenoeg volle sterkte kwam het niet verder dan een 1-1-gelijkspel na doelpunten van Akpala en Losada.

Er is momenteel geen enkele speler in beide kernen die een verleden heeft bij de twee clubs. In het verleden waren er onder meer wel Frédéric Brillant en Bjorn Ruytinx die voor beide clubs speelden. Ook de vertrekkende dokter Chris Goossens was vroeger nog bij Beerschot actief.

5. (Potentiële) WK-gangers willen zich tonen

Voor Ramin Rezaeian wordt play-off 2 de laatste voorbereiding op het WK. De Iraniër is een vaste waarde bij zijn nationale ploeg en hoopt in optimale conditie naar Rusland te kunnen afreizen, maar daarvoor is het van alle belang dat hij matchritme kan opdoen bij KVO. Hij stond in de reguliere competitie nog maar negen keer in de basis en rekent op meer speeltijd in de play-offs.

Antonio Milic hoopt zich in play-off 2 in de kijker te spelen en zo alsnog zijn selectie voor het WK af te dwingen. De Kroatische jeugdinternational was er in oktober al bij tijdens twee kwalificatie-interlands, maar een invalbeurt kwam er toen niet. Het is ook van toen geleden dat Milic nog geselecteerd werd.

En ook Nicolas Lombaerts heeft nog een waterkansje op een WK-selectie. Mocht er een vaste waarde achterin geblesseerd uitvallen, zal de centrale verdediger misschien in aanmerking komen. Zeker als hij de positieve lijn van in de reguliere competitie kan doortrekken.

6. Krijgen de jongeren volop hun kans?

Rocky Bushiri mocht in de reguliere competitie al twee keer in de basis starten en deed het telkens voortreffelijk. Benieuwd of hij in play-off 2 verder zijn kans zal krijgen. Ook jongeren als Jelle Bataille en Logan Ndenbe staan te popelen om zich te mogen tonen op het hoogste niveau.

7. Kan Gano nog topschutter worden?

Zinho Gano kreeg dit seizoen al veel kritiek over zich heen, maar hij blijft toch een garantie op goals. Dit seizoen scoorde hij al tien keer en daarmee staat hij op een gedeelde zesde plaats in de topschutterstand. Zijn ex-ploeggenoot Isaac Thelin staat samen met Teddy Chevalier met 16 treffers aan de leiding, maar wie weet vindt Gano in PO2 zijn beste vorm en kan hij alsnog een gooi doen naar de Gouden Stier?

8. Wat met de probleemgevallen?

2017-2018 was het seizoen van de enfants terribles in Oostende. Richairo Zivkovic, Zinho Gano… aan karaktertjes geen gebrek. Het was echter Franck Berrier die nog het meest in opspraak kwam. Verwezen naar de B-kern, weer opgevist en enkele weken andermaal niet bij de selectie. Tegen Standard was hij er opnieuw bij, afwachten dus of hij in PO2 weer een vaste waarde zal worden.

En wat met spelers als Knowlegde Musona en Andile Jali? Die laatste liet op sociale media al duidelijk blijken dat hij op een terugkeer naar Zuid-Afrika aast. De twee vaste waarden van de voorbije seizoen sukkelen al een tijdje met blessures en het is afwachten of ze in PO2 überhaupt nog in actie zullen komen.

9. Behoudt KVO zijn leidersplaats in de stand van het beste veld?

In het klassement voor het beste veld strijdt KV Oostende wel volop mee voor de leidersplaats. Die klassering is sinds dit seizoen in het leven geroepen en dankzij de ideale externe omstandigheden (minder vorstdagen, veel wind en een goede ondergrond) scoort de kustploeg bijzonder goed. Op het einde van de reguliere competitie deed de grasmat van Lokeren het wel nog net iets beter, maar misschien kunnen de Oostendse greenkeepers in PO2 nog een tandje bijsteken…

10. Haalt Rajsel nog zijn oude niveau?

Nicolas Rajsel werd als één van de belangrijkste nieuwkomers van afgelopen zomer aanzien, maar het was wachten tot de slotspeeldag van de reguliere competitie voor hij zijn officieel debuut kon maken. Een zware knieblessure, die hij in de voorbereiding tegen Roeselare opliep, hypothekeerde het seizoen van de jonge flankspeler. Rajsel is echter weer volledig fit en hoopt in PO2 zijn seizoen wat kleur te geven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier