Tien jaar geleden had KVO op slotspeeldag nog een punt nodig om zich te redden in… tweede klasse

Wintertransfer Marc-Eric Gueï bleek een topaankoop te zijn. Ook hij hield KVO toen in tweede. (Foto Ronny Neirinck) © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Tijden veranderen. KVO begint straks aan zijn zesde seizoen op rij in eerste klasse, maar tien jaar geleden knokte het tot de laatste speeldag voor het behoud in… tweede klasse. Op 11 mei 2008 had KVO een salonremise in Deinze nodig om in tweede te blijven. Een terugblik op een zonnige dag in Deinze en een bewogen seizoen.

We schrijven het seizoen 2007-2008. KVO begint met gezonde ambitie aan een nieuw seizoen in tweede klasse. Met Gaby Demanet werd de succestrainer van Torhout binnen gehaald. Schoolmeester Demanet was een rijzende ster in het West-Vlaamse trainersgilde. Die ster was in Oostende echter al snel tanende. Eind oktober wordt Gaby al de laan uitgestuurd. Dennis van Wijk pakt over als vriendendienst voor de club. Na één maand geeft de Nederlander er echter de brui aan. Hij kiest voor eersteklasser STVV en hulptrainer. Voormalig KVO-speler en vader van huidig KVO-speler Jelle, Kurt Bataille, pakt over.

“Ik pakte over in moeilijke omstandigheden”, zo herinnert Bataille zich. “We bengelden onderin en de slechte resultaten zorgden ook voor een verzuurde sfeer in de kleedkamer. Samen met hulptrainer Geert Peene en keepertrainer Christophe Lycke slaagde ik er toch in om de kleedkamer weer op één lijn te krijgen.”

“Klopt en Kurt mag daarvoor een pluim op zijn hoed steken”, vult Christophe Lycke aan. “Bataille werd voor de leeuwen gegooid, maar hij werd niet opgegeten. Nochtans kreeg hij op een gegeven moment de wind van voren van een groep supporters, maar toen heb ik het voor Kurt opgenomen. Ook aan sportief directeur Guy Ghysel hebben we toen als trainersstaf veel steun gehad.”

Na een knappe eindsprint pakte KVO 13 op 15. De laatste speeldag moest beslissen over het behoud. KVO mocht op het veld van Deinze niet slechter doen dan Namen in Leuven. Ook Deinze had nog een punt nodig op zich te verzekeren van het behoud. Aanvoerder Lars Wallaeys herinnert zich die slotspeeldag nog levendig.

“Zelf zat ik geblesseerd in de tribune, maar het was al snel duidelijk dat beide teams vooral bezig waren met wat op het andere veld gebeurde. Jean-Pierre Vande Velde zou OHL na het seizoen inruilen voor KVO en hij porde zijn jongens dan ook aan om Namen opzij te zetten. Toen bleek dat de Waalse club niet zou winnen in Leuven, waren KVO en Deinze al lang blij met een 0-0. Ik denk dat wij de laatste tien minuten de bal gewoon achterin hebben rond getikt zonder dat er ook maar één speler kwam jagen. Of toch, de Fransman Bob Cousin had het blijkbaar niet goed begrepen. Hij begon opeens te jagen als een bezetene.”

Toevallig was dat natuurlijk niet. De Franse pocketspits van Deinze werd enkele jaren voordien als KVO-speler de wacht ontzegd in de eindronde van tweede klasse. Hij had al een akkoord met Moeskroen en KVO beschuldigde hem ervan met de handrem op te spelen. Cousin had dus nog een rekening openstaan met de kustploeg en leek gretig om de Oostendenaars naar derde klasse te trappen. Zo ver kwam het echter niet. De 0-0 was voldoende voor KVO én Deinze om zich te handhaven. Het sein voor trainer Kurt Bataille om een feestje te starten.

“Ik denk dat ik in het eerste uur na die wedstrijd al tien pinten binnen had”, lacht hij. “Na zo’n turbulent seizoen was het behoud echt een last die van mijn schouders viel. ‘s Avonds volgde nog een uitbundig feest in de Club 31. De fans die mij enkele maanden eerder bekritiseerden, vielen me nu in de armen. Dat vond ik oprecht mooi. Ja, ik ben tot op vandaag blij dat we ons toen konden redden. Wie weet wat er zou gebeurd zijn, mocht KVO toen zijn gezakt naar derde klasse? Dan stond de kustploeg nu misschien niet in eerste.”

“We hadden toen veel te danken aan wintertransfer Marc-Eric Gueï”, aldus Wallaeys. “Dat was een topspits die ons vel redde met zijn vele goals. Maar het was ook mooi dat het behoud werd verwezenlijkt door een voltallige Oostendse trainersstaf én een Oostendenaar als sportief manager. Dat seizoen was een zwarte bladzijde in mijn KVO-carrière, maar het behoudsfeestje maakte veel goed.”

KSMK Deinze-KV Oostende 0-0

KV Oostende: Sven Van Ryckeghem, Laurent Gomez, Jan Masureel, Sébastien Stassin, Philippe Liard, Tom Coudeville, Milenko Milosevic (75′ Jochen Sucaet), Antonio Caramazza, Wouter Vandendriessche (82′ Yannick Dekeyzer), Vincent Ehouman (82′ Nick De Groote), Marc-Eric Gueï.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier