Standard en laatste speeldagen in Oostende: geen goede combinatie

Stefaan Thieren kon Cedric Roussel niet van de 0-1 houden. © BELGA

Standard moet op de laatste speeldag in Oostende winnen om deelname aan play-off 1 veilig te stellen. Bij de KVO-fans doet dit waarschijnlijk een belletje rinkelen. In 2005 zaten de Rouches immers in eenzelfde situatie.

Even terug naar de 34ste en laatste speeldag van het seizoen 2004-2005. Ondanks een sterke inhaalrace onder trainer Herman Vermeulen was KVO al zeker van degradatie naar tweede klasse. Het leek voor Standard dus een routineklusje om aan de kust Europees voetbal veilig te stellen. En aanvankelijk leek dat ook zo. Cédric Roussel kopte de Rouches al snel naar een voorsprong en Standard controleerde de wedstrijd. Tot één minuut voor de rust Marco Nijs – u weet wel, de man die scoorde op Anderlecht – een lage voorzet trapte en de Australiër Brandon Santalab de bal van dichtbij in doel trapte. “Ik herinner me dat moment nog. Ik scoorde zowel in de eerste als de laatste match van het seizoen”, aldus Santalab. Een domper voor Standard, dat in de tweede helft op zoek moest naar de winnende treffer.

Een goed georganiseerd KVO, onder leiding van de ervaren skipper Paul Okon, gaf echter weinig kansen weg en het geloof in een stuntje groeide. Tot een andere Australiër – Adam Griffiths – twee minuten voor tijd handspel beging en de Luikenaars een strafschop kregen. De ervaren Portugees Sérgio Conceição – die onder andere voor Lazio Roma en Inter Milaan speelde – zette zich achter de bal en… miste. Zijn strafschop ging een meter naast de kooi van de Oostendse goalie Stefaan Thieren. Héél Standard de wanhoop nabij. Die wanhoop werd bijna nóg groter toen Lars Wallaeys in blessuretijd bijna de 2-1 scoorde. Uiteindelijk bleef het 1-1 en Standard moest door het gelijkspel uiteindelijk barragewedstrijden tegen KRC Genk spelen. Ondanks een knappe 3-1-thuiszege gingen de Luikenaars in de terugmatch met de billen bloot: 3-0 in Genk en weg Europees ticket. Benieuwd of KVO zondag Standard deze keer uit play-off 1 kan houden.