Oostende pakt in absolute slotseconden nog een gelijkspel tegen Kortrijk

Oostende en Kortrijk hebben vrijdag met 2-2 gelijkgespeeld in de openingswedstrijd van de elfde speeldag in de Jupiler Pro League. Kortrijk leek lang af te stevenen op een overwinning na doelpunten van Idir Ouali en Samuel Gigot, maar Oostende kwam toch nog langszij via een doelpunt van Nany Dimata en een eigen doelpunt van Samuel Gigot in de absolute slotseconden van de wedstrijd.

Oostende-coach Yves Vanderhaeghe koos met Adam Marusic en Zarko Tomasevic voor twee spelers in zijn basiself die afgelopen zomer de overstap maakten van zijn ex-club Kortrijk naar Oostende. Met Brecht Capon zat nog een andere voormalige Kortrijk-speler op de Oostendse bank. De eerste kans van de wedstrijd was voor Oostende toen Andile Jali na nog geen minuut spelen de bal via Kortrijk-doelman Thomas Kaminski tegen de dwarsligger schoot. De wedstrijd ging daarna goed op en af, maar het was Kortrijk dat na 22 minuten aan de leiding kwam. Linksachter Joaozinho schilderde de bal op het hoofd van Idir Ouali en die kon Silvio Proto overhoeks verschalken met zijn tweede doelpunt van het seizoen. Tien minuten voor de rust kreeg topschutter Idriss Saadi een goede kans om de Kortrijkse voorsprong te verdubbelen, maar hij kon de voorzet van Hervé Kage niet laag houden waardoor beide ploegen gingen rusten met een 0-1 tussenstand.

Antiheld

Ook in de tweede helft was Saadi dicht bij zijn negende competitietreffer van het seizoen, maar Proto pareerde zijn kopbal knap in hoekschop. Op diezelfde hoekschop was het echter wel raak voor Kortrijk. In de 53e minuut buffelde centrale verdediger Samuel Gigot de bal op aangeven van Kage hard tegen de netten in het midden van het doel. Met de inbreng van aanvallers Nany Dimata en Yassine El Ghanassy probeerde Oostende-coach Vanderhaeghe het tij nog te keren. Een goede zet, want het was Dimata die zijn ploeg opnieuw in de wedstrijd bracht met het derde kopbaldoelpunt van de avond in de 85e minuut. Amper twee minuten later werd het ei zo na meteen 2-2 toen El Ghanassy zijn schot tegen de paal zag stranden. Kortrijk leek af te stevenen op een overwinning, maar in de absolute slotseconden van de toegevoegde tijd (90.+5) ging Gigot nog van held naar antiheld door de bal in eigen doel te werken.

Door het gelijkspel heeft Oostende nu een totaal van achttien punten en staat het met AA Gent op een voorlopig gedeelde vierde plaats. Kortrijk telt met zestien punten evenveel punten als Club Brugge en Standard. Zaterdag en zondag staan de overige zeven wedstrijden van de elfde speeldag in de Jupiler Pro League op het programma, met de wedstrijd tussen Anderlecht en Club Brugge (zondag om 14.30 uur) als absolute topaffiche.