KVO stuurt open brief aan fans: “Stop met supporteren voor andere ploeg”

© DJ
Redactie KW

Bestuur en spelers van KV Oostende hebben het gehad met een groep supporters. De reden: ze hebben te veel sympathie voor Eupen. “Juichen als de tegenstander scoort hoort niet”, klinkt het. “En dat net in het vak dat de motor moet zijn voor de sfeer”.

De aanleiding van de wrevel is de thuiswedstrijd van afgelopen zaterdag tegen Eupen. Toen de bezoekers de 0-1 scoorden klonk er gejuich vanuit de C2-tribune, de spionkop van KVO. De geviseerde groep supporters: de O31-boys. Het is een publiek geheim dat O31 nauwe banden heeft met Eupen. In supporterskringen klinkt het dat de O31-boys ooit zijn opgevangen door de Eupen-supporters toen hun bus platte band had. Sindsdien zijn ze elkaar blijven steunen tijdens wedstrijden. Toen KVO vorig jaar de bekerfinale speelde vertrok een bus met Eupen-supporters richting Heizel om Oostende te steunen. En toen Eupen recent het levensbelangrijke degradatieduel tegen Moeskroen speelde, reisden de O31-boys zo’n 250 kilometer om Eupen bij te staan. Ondanks dat KVO op datzelfde moment een thuiswedstrijd speelde. “Ongehoord“, vonden andere supporters.

De afgelopen weken steeg de spanning onderling. Met de match van zaterdag als dieptepunt. Het was de aanleiding voor het bestuur en spelers om een open brief te schrijven naar de fans. “Het hele stadion kon zien hoe fans met elkaar bekvechten, met wat duw- en trekwerk, en hoe er vooral binnen het vak C2 tweedracht heerst“, staat er te lezen. Officieel zegt KVO geen specifieke supportersgroep te viseren – “bij een ruzie ben je met twee” -, maar de boodschap is evenwel duidelijk.

“Dat er vreugde was om een goal van de tegenstander raakt elke speler, medewerker, en oprechte fan van KVO. Net in het vak dat de motor zou moeten zijn van de sfeer”. Volgens KVO is het fenomeen de laatste twee jaar sterk gegroeid. “Dat er historischevriendschappen groeienonder clubs kunnen we begrijpen. Maar steun vooral je eigen ploeg. Voor wie het niet goed meent met KVO en de collega-fans zal in de toekomst geen plaats meer zijn”. Ondertekend door voorzitter Peter Callant, algemeen directeur Patrick Orlans en kapitein Nicolas Lombaerts.

O31-boys

De nieuwe generatie O31 werd een drietal jaar geleden opgericht door een groep vrienden. Hun doel: sfeeracties houden in en rond het stadion. Door hun zwarte kledij waren ze duidelijk herkenbaar in het stadion. Maar de laatste maanden is de groep sterk gewijzigd. Na de wedstrijd tegen Marseille kregen een tiental O31-supporters een stadionverbod van één tot drie jaar. “En sindsdien is er wel heel wat veranderd. De sfeer is niet meer hetzelfde. Er zijn veel meelopers”, zegt één van hen.

Officieel wilde niemand van O31 reageren op de open brief van het bestuur. Maar op sociale media regende het verwijten. Van de O31’ers richting andere supporters, en omgekeerd. Zoals afgelopen zaterdag in het stadion dus. “Gejuicht bij het doelpunt van Eupen? Dikke zever. We hebben wel gezongen voor KVO én Eupen, omdat de O31-fans verbroederd zijn met hen. Het is altijd O31 die geviseerd wordt. Over het uitdagen door de supporters naast ons en hun uitgestoken middelvingers wordt niets gezegd”. Of hoe enkele zinnen de sfeer in vak C2 verwoorden.

Sommigen missen zelfs Marc Coucke al. “Hij zou een pint gepakt hebben met de mannen en een babbeltje slaan in plaats van een brief te schrijven. Hij zou begrijpen dat we uiteindelijk allemaal het beste willen voor KVO”. Bij de Kustboys, de officiële supportersvereniging, betreuren ze de supportersclash. “Jammer dat enkelingen de sfeer verzieken. Waren de stewards zaterdag niet tussengekomen, dan was de situatie in het stadion geëscaleerd”, zegt Patrick Carreweyn. “We moeten als één groep achter de ploeg staan. In goede en slechte tijden. Zoals je getrouwd bent. De brief van het bestuur is een goed signaal. Wie de boel verziekt moet eruit. Wat hier gebeurt is ondenkbaar elders. Als je in de spionkop van Club Brugge voor een andere ploeg zou zingen, dan beland je meters diep beneden. Tussen de hekkens”.

(DJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier