KVO neemt afscheid van generaal Berrier: tien markante momenten

Franck Berrier © BELGA
Redactie KW

Na vijf seizoenen neemt Franck Berrier zaterdag definitief afscheid van KV Oostende. Een periode met heel wat hoogtepunten, maar ook met mindere momenten. Wij pikten er tien uit. Au revoir, bonne chance à vous, monsieur Berrier!

HOOGTEPUNT 1: indrukwekkende binnenkomst

Op de laatste dag van de transferperiode van 2013 pakte kersvers voorzitter Marc Coucke uit met een opvallende nieuwkomer: Franck Berrier werd voor één seizoen met aankoopoptie van Zulte Waregem gehuurd. Na zes speeldagen stond de kustploeg op de laatste plaats, maar Berrier zou daar verandering in brengen. In de toppers tegen Standard en Gent leverde hij meteen twee assists af. Tien assists in twintig competitiewedstrijden met als toemaatje winst in play-off 2 en een halve finale in de beker, waarin hij zelfs verder speelde nadat zijn schouder uit de kom was (Siani hielp de Fransman toen uit de nood met… een stoel). De aankoopoptie werd gelicht en Berrier werd in de harten gesloten van de Oostendse fans.

HOOGTEPUNT 2: altijd goed in de toppers

Op 13 september 2014 verdedigde de kustploeg met succes een derde plaats op het veld van Standard. Met onder meer een weergaloze Berrier ging Oostende met 3-5 in Luik winnen. In de toppers was hij steeds paraat. Zo nam KVO op 16 augustus 2015 Anderlecht met 3-1-cijfers te grazen. Wie leverde er twee assists af? Jawel, Berrier. Een kunstje dat hij nog eens overdeed op Schiervelde in play-off 1: 4-2 voor KVO.

HOOGTEPUNT 3: assist levert bekerfinale op

De grootste spelers staan er altijd op de beslissende momenten. In de memorabele bekercampagne van 2016-2017 scoorde de Fransman in de zesde ronde op Antwerp een belangrijk doelpunt, maar ook in de eindfase van het bekertornooi was hij van onschatbare waarde. In de terugmatch van de halve finale zette hij op KRC Genk Knowledge Musona op weg naar de 0-1, genoeg voor de kwalificatie voor de finale.

HOOGTEPUNT 4: Panna tegen Marseille

Mede dankzij Berrier mocht KVO voor het eerste Europa in en ook tijdens de (weliswaar korte) Europese campagne liet de Fransman zich niet onbetuigd. Hij was dolblij dat Marseille uit de pot kwam, want Berrier is al van kindsbeen af een grote fan van de l’OM. Bij een 2-1-stand in de Vélodrome toverde hij een heerlijke panna uit zijn sloffen. Tegenstander Morgan Sanson stond er bij en keek ernaar. De beelden gingen heel Europa rond. De Franse pers was stomverbaasd over het niveau van hun onbekende landgenoot die in het kleine België speelde.

HOOGTEPUNT 5: bezorgt zijn team de eerste zege van het seizoen

Wie weet had het zonder Franck Berrier dit seizoen toch slecht afgelopen met KV Oostende? Want het was hij die de kentering inzette en de kustploeg op 30 september in Kortrijk de eerste driepunter van het seizoen bezorgde. Berrier mocht een halfuur voor tijd invallen en deed de match met een goal en een assist volledig kantelen.

DIEPTEPUNT 1: Berrier zorgt voor verdeeldheid in kleedkamer

Toen Oostende in januari 2015 onder Vanderbiest maar liefst tien tegengoals in twee matchen slikte (een 1-7 tegen KV Kortrijk en 3-1 tegen AA Gent), werd de onrust verder aangewakkerd door het gedrag van Berrier. De Fransman was misnoegd toen hij in Gent vervangen werd en vond het nodig om voor het oog van de camera’s een drinkbus omver te schoppen. Berrier bleef zich volgens ploegmakkers boven het groepsbelang stellen. Zijn goddelijke status speelde hij kwijt. Volgens wat destijds in de pers verscheen, namen de Fransen in de kern het wel nog voor de kleine generaal op, maar anderen zaten niet op dezelfde lijn. Dat zorgde voor verdeeldheid in de kleedkamer.

DIEPTEPUNT 2: Relletje met Coucke na gesprekken in Thailand

Eind oktober lekte het nieuws dat Berrier achter de rug van het Oostendse bestuur met een Thaise ploeg bezig was. Bij Ratchaburi zou de Fransman een vet contract krijgen, maar KVO hield vast aan de vraagprijs van 1 miljoen euro. De entourage van Berrier dacht zelfs even aan eenzijdige verbreking van het contract, maar zo ver kwam het uiteindelijk niet. De hele soap was niet naar de zin van Marc Coucke, die Berrier naar de B-kern verwees.

DIEPTEPUNT 3: de befaamde Berrier tapes

Toen de groep ijverde voor een terugkeer na zijn disciplinaire schorsing, kreeg de kleedkamer voicemailberichten te horen waarop de Fransman tijdens transferdiscussies uithaalde naar zijn ploegmaats. Hij vond dat hij een gelijkwaardig contract als Proto en Lombaerts verdiende.

DIEPTEPUNT 4: Disciplinaire schorsing van drie maanden

Uiteindelijk zat de Fransman een schorsing van drie maanden uit. Berrier bleef wel trainen en zijn matchritme onderhouden bij de B-kern van trainer Andy Vervenne. Daar gedroeg hij zich bovendien als een ware modelprof en ook de omgang met de youngsters verliep heel vlot. Berrier loodste de Oostendse beloften voor het eerst naar play-off 1. Dat was ook Coucke niet ontgaan en na een goede babbel werden de plooien gladgestreken en Custovic kon weer een beroep doen op de diensten van zijn kleine generaal.

DIEPTEPUNT 5: afscheid in mineur?

Uiteindelijk stond Berrier enkel nog tegen Lokeren in de basis. Custovic stelde de middenvelder niet meer op, op vraag van zijn bestuur. Een afscheid in mineur kondigt zich aan, of voorziet het Oostendse bestuur voor de match tegen Antwerp toch nog een huldigingsmoment?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier