KV Oostende wint in Genk en speelt voor het eerst in zijn bestaan de bekerfinale

Musona en Dimata juichen © BELGA
Olivier Volckaert

KV Oostende schreef dinsdagavond geschiedenis! Voor het eerst in zijn bestaan plaatste het zich voor de bekerfinale. Na de 1-1 in de heenmatch werd het dinsdag 0-1 in Genk. De Limburgers misten andermaal heel wat kansen, William Dutoit stopte zelfs een elfmeter.

Jammer genoeg slechts een halfvol stadion voor deze halve finale. Die begon met een ijzingwekkende minuut stilte voor het overlijden van de vrouw van Genk-speler Thomas Buffel. Alle spelers hadden een witte roos mee, het boeket wordt later overhandigd aan de getroffen families..

Bij Racing Genk stond nieuwkomer Mathew Ryan direct in doel, Leon Bailey was er niet meer bij. KV Oostende kon opnieuw rekenen op Africa Cup-ganger Knowledge Musona.

Hoe slap KV Oostende de voorbije matchen acteerde, zo snedig begon de kustploeg woensdag in de Luminus Arena. Al in de tweede minuut knalde Brecht Capon met links op de paal, iets later kwam Dimata alleen voor doel, maar de 0-1 kwam er via Musona. Hij werkt een doorstekpass netjes voorbij Ryan. Genk herstelde toch het evenwicht, maar Dutoit stond attent te keepen. Net voor de rust knalde Berrier nog op de onderkant van de lat, maar het bleef 0-1 aan de rust.

De gevreesde stormloop kwam er niet aan het begin van de tweede helft, maar KVO mocht toch content zijn dat Dutoit een poging van Trossard knap pakte. Iets later miste Trossard nog een dot van een kans. Genk drukte en kreeg zelfs een strafschop, maar nieuwkomer José Naranjo schoot slapjes in en Dutoit pakte de elfmeter gemakkelijk. Genk gaf niet en duwde KV Oostende terug op de eigen helft. Ook Siebe Schrijvers had maar binnen te tikken, maar hij miste onbegrijpelijk. Een slotoffensief leverde niets meer op en dus bleef het 0-1 en is het KV Oostende dat naar de Heizel mag op 18 maart.

En dat wordt een historische dag. Voor KV Oostende is dit de eerste bekerfinale in zijn bestaan. Voor de KVO-fans is dit een revanche na 2014. Toen verloor KV Oostende nipt het finaleticket aan Lokeren na een afgekeurd doelpunt en een zinderende penaltyreeks.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier