“In de file omdat mijn fans een handtekening wilden”

Ramin Rezaeian viert samen met Antonio Milic zijn doelpunt op Lokeren. (Foto Belga) © BELGA
Redactie KW

Handtekeningjagers op de autosnelweg, meer dan één miljoen volgers op Instagram en verscheidene online huwelijksaanzoeken. Ramin Rezaeian is hot in zijn geboorteland Iran. Bij KVO moet hij voorlopig echter tevreden zijn met een invallersstatuut. “Het was wel even wennen, de overgang van nationale held tot anonieme speler. Maar ik wil absoluut slagen in Europa en daarvoor moet alles wijken. Ook een relatie, ja.” Een kennismaking met Ramin Rezaeian en zijn Iranese manager mét West-Vlaamse roots.

We ontmoeten Rezaeian in een Iraans restaurant in Brussel. Hij wordt vergezeld door Sina, een Iraniër die al sinds zijn tiende in België woont en opgroeide in Roeselare. “Toen ik negen was, verhuisde ik samen met mijn familie naar België”, aldus makelaar Sina. “Ik ben zelfs nog nooit in Iran geweest. Ik ben nog maar 27 en zet nu mijn eerste stappen in de voetbalwereld.”

“Voorheen was ik vooral actief in de autosector en de immobiliën. Nu werk ik samen met Matthias De Vriese voor het managementbureau RDV Management. Matthias is de zoon van oud-speler en makelaar Dirk De Vriese.”

Zo bracht je ook Ramin vanuit Iran naar Oostende.

Sina: “De bondscoach van Iran is de Portugees Carlos Queiroz. Hij was trainer bij Real Madrid en de Portugese nationale ploeg. Als hij belt naar Christiano Ronaldo, dan pakt die laatste meteen zijn telefoon op. Om maar te zeggen dat Queiroz een grote meneer is. Hij ziet Ramin als een steunpilaar van de nationale ploeg en stelde hem voor om een Europees avontuur te proberen. In Europa zou hij veel bijleren en dat kon enkel maar goed zijn met het oog op het WK in Rusland. Oostende zocht een rechtsachter om de concurrentie aan te gaan met Brecht Capon en ik bracht beide partijen met elkaar in contact. Ramin kon ook bij een andere Belgische club tekenen, maar ik overtuigde hem om voluit voor KVO te gaan. Het is een club met enorm veel ambitie én hij kon meteen proeven van Europees voetbal. Uiteindelijk overtuigde hij de club tijdens de zomerstage in Nederland. Wist je trouwens dat Ramin zichzelf vrijkocht bij zijn club Persepolis? Zo graag wilde hij naar Europa.”

Je bent zijn manager en zijn vriend, maar je zit hier ook als tolk. Het moet niet eenvoudig zijn voor Ramin om met een beperkte kennis van het Engels hier te settelen.

Sina: “De eerste maanden waren inderdaad niet makkelijk, maar nu begint het steeds vlotter en vlotter te gaan. Hij krijgt intussen ook intensieve Engelse lessen.”

“Wist je dat Ramin zichzelf vrijkocht bij zijn club Persepolis? Zo graag wilde hij naar Europa”

Ramin: “De sfeer in Oostende is echt top. Aanvankelijk was het voor mij wel wennen. Niet alleen omwille van de taalbarrière, maar ook omdat ik het gewoon ben om overal herkend te worden. Hier was ik plots een nobele onbekende. Maar ik wil absoluut slagen in Europa en daar heb ik alles voor over.”

Nochtans had je gewoon voor zekerheid kunnen kiezen en bij het Iraanse Persepolis kunnen blijven. Je werd er op handen gedragen, je verdiende er veel geld en speelde thuiswedstrijden voor 100.000 uitbundige supporters. Waarom dan toch de stap naar Oostende?

We zien Ramin Rezaeian en zijn manager. (GF)
We zien Ramin Rezaeian en zijn manager. (GF)© Guy Puttemans

Ramin: “Zoals Sina al zei, mijn bondscoach moedigde me aan om de stap richting Europa te zetten. Veel Iraanse voetballers blijven in eigen land voetballen omdat ze inderdaad op handen worden gedragen en veel geld verdienen. Maar het niveau in Europa is toch veel hoger. Het WK voetbal in Rusland wordt het hoogtepunt uit mijn carrière en de ervaring die ik hier nu al heb opgedaan, zal zeker van pas kunnen komen.”

Jullie lootten Spanje en Portugal. Dat wordt een aartsmoeilijke opdracht.

Ramin: “We hebben veel respect voor die landen, maar we hebben van niemand schrik. We plaatsten ons als eerste land voor het WK in een poule met onder andere Zuid-Korea. Ik hoorde ook dat veel Belgen graag tegen Iran hadden gespeeld omdat wij zogezegd een zwak broertje zijn, maar we zullen in Rusland ons vel duur verkopen. We hebben geen vedetten, maar vormen wel een hecht team.”

Mochten jullie zich kwalificeren voor de volgende ronde, wordt het hele land wellicht gek, niet?

Ramin: “Absoluut. Iran is echt voetbalgek hoor. Met Persepolis speelden wij altijd voor 100.000 supporters. Ik zal je een voorbeeld geven. Ik reed eens op de autosnelweg en werd er aangemaand om te stoppen. Supporters hadden mij herkend en wilden een handtekening. Op luttele minuten stond er een file omdat iedereen foto’s of handtekeningen wilde. Ach, ik vind die aandacht best leuk. Als ik de mensen zo gelukkig kan maken, waarom niet?”

Over de autosnelweg gesproken. Hier in Oostende reed je al eens op de Zeedijk met een Lamborghini.

Ramin: “Ik leende die wagen van Iraanse vrienden van Sina, maar ik trok er iets te veel de aandacht mee. Na één week besliste ik om die wagen in te ruilen voor een Ford van KV Oostende.”

Sina: “Je ziet, Ramin is eigenlijk echt een eenvoudige jongen hé. Oké, hij gaat graag stijlvol gekleed, maar dat is eigen aan Iraniërs. Wij zijn een fier volk, maar ook enorm gastvrij. Als je in Iran wordt geïnviteerd, verlaat je het huis niet zonder dat je gegeten hebt (wat meteen in de praktijk wordt gebracht als de eigenaar van restaurant Royal Ispahan in Ukkel een Iraans gerecht met kip en rijst serveert, red.).

Ramin: “Het is de eerste keer in België dat ik Iraans eet. Dat moet ik op Instagram plaatsen.”