Gert Verheyen over Brazilië-België: “We zijn mentaal gegroeid na zege tegen Japan”

Gert Verheyen en Glen De Boeck tijdens een opwarming in Japan, nu zijn ze beiden T1 bij een Belgische eersteklasser. © BELGA
Redactie KW

Het duel tegen de Brazilianen is ook dé match van de revanche. Op het WK 2002 liep Gert Verheyen erbij in de achtste finale, die België verloor van Brazilië. Met dank aan ref Prendergast.

Hét moment van het WK 2002? Marc Wilmots kopte de Belgen net voor de rust op een 1-0-voorsprong, maar de Jamaicaanse scheidsrechter Prendergast zag een duwfout. Weg voorsprong en de Belgen gingen in de tweede helft strijdend ten onder na goals van Rivaldo en Ronaldo.

“Eerlijk gezegd had ik toen nooit het gevoel dat we die wedstrijd zouden winnen”, aldus een eerlijke Verheyen. “Wij waren toen máár het kleine België hé. In niets te vergelijken met de ploeg die de Rode Duivels nu hebben. Brazilië was toen torenhoog favoriet met het trio Ronaldinho-Rivaldo-Ronaldo voorin.”

“Dat er toen wel erg weinig protest was van de Belgische spelers? Ach, ik denk dat we als kleine Belgen onder de indruk waren van de situatie. En die scheids was maar een rare hoor. Voor hetzelfde geld zond hij nog één van onze spelers van het veld. Maar ja, we zullen nooit weten hoe het kon gelopen zijn. Hopelijk hoeven we ons vrijdag die vraag niet te stellen en kunnen we de Belgische kwalificatie vieren.”

Verheyen heeft er alvast goede hoop op dat de Duivels kunnen doorstoten. “Waarom niet? Het zag er tegen Japan lang niet goed uit, maar die match kan voor een déclic zorgen. Ik denk dat onze jongens daar mentaal sterker kunnen uitgekomen zijn.”

“Of we onze tactiek moeten aanpassen? Ach, ik vind dat daar té veel op wordt gefocust. Die eerste tegengoal bijvoorbeeld is gewoon een individuele fout van Vertonghen. Een systeem is ook geen vaststaand feit, je moet tijdens een wedstrijd flexibel kunnen zijn. Onze spelers hebben genoeg ervaring in topwedstrijden.” (Red)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier