Ex-kampioen KV Oostende speelt plots Franse bekerfinale tegen miljoenenploeg PSG

Guillaume Dequaire vierde vijf jaar geleden nog de titel in tweede klasse met Baptiste Schmisser. "Maar deze finale is voor mij van een grotere orde", geeft hij toe. © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Niemand in en buiten Frankrijk wist waar Les Herbiers ligt, nu kent iedereen deze gemeente. En dat hebben ze aan Guillaume Dequaire, ex-KVO, te danken. Vijf jaar na zijn afscheid bij KVO, beleeft hij het hoogtepunt van zijn carrière. Met derdeklasser Les Herbiers speelt hij in het Stade de France tegen PSG de finale van de Franse beker. “Natuurlijk weten we dat PSG die finale zal winnen, maar dat boeit ook niet echt. Al de rest die komt, is genieten.”

Twee weken geleden werd de voltallige kampioenenploeg van 2013 uitgenodigd in de Versluys Arena. Acht spelers tekenden toen present. Niet aanwezig was de Fransman Guillaume Dequaire. De centrale verdediger was geen vaste waarde in die ploeg en trad vooral op als doublure voor Gertjan Martens en Baptiste Schmisser. Na de promotie speelde hij dan ook geen rol van betekenis meer bij KVO en in november 2013 werd zijn contract in onderling overleg ontbonden.

Maar kijk, vijf jaar later beleeft Dequaire zowaar hét hoogtepunt uit zijn carrière. Hij is nu titularis bij de Franse derdeklasser Les Herbiers en die club speelt op 8 mei zowaar de bekerfinale in het Stade de France tegen miljoenenclub PSG.

Les Herbiers. Een gemeente van 15.000 inwoners in het noordwesten van Frankrijk. De lokale voetbalclub speelde altijd in de amateurreeksen tot het in 2015 naar derde klasse promoveerde. Daar is het een grijze middenmoter, maar nu leeft het stadje in een roes. Les Herbiers haalde het in de halve finales van Chambly, een andere derdeklasser, en maakt zich op voor de bekerfinale in het Stade de France.

Dequaire en Les Herbiers schreven al geschiedenis in de halve finales. Ze speelden voor 35.000 uitzinnige voetbalfans en dat maakte van de match tussen Les Herbiers en Chambly de best bijgewoonde match ooit tussen twee derdeklassers. Het stadion van Les Herbiers biedt slechts plaats voor 5.000 supporters en dus werd er uitgeweken naar Nantes, dat zowaar volledig uitverkocht raakte. En wellicht zakt er nog meer volk af naar de finale. Op 8 mei zal het er wellicht een spookstad zijn.

Daarin heet de tegenstrever PSG, de miljoenenclub van sterren als Neymar, Mbappé, Cavani en Rode Duivel Meunier. Een droom voor Guillaume Dequaire.

“De titel met Oostende is een fantastische herinnering, maar dit is nog van een andere orde. Het is surreëel. Natuurlijk weten we dat PSG die finale zal winnen, maar dat boeit ook niet echt. Onze finale speelden we al tegen Chambly, al de rest die komt, is genieten. Niemand in Frankrijk wist waar Les Herbiers ligt, nu kent iedereen deze gemeente.”

De Franse voetbalwebsite SoFoot gaf 5,5 op 10 aan Dequaire, met bijhorend commentaar: “Zeker niet alles in zijn spel was perfect, maar hij deed toch zijn duit in het zakje in het teamwerk dat Les Herbiers naar de finale brengt.”

Zo herinneren we hem ook uit zijn jaartje bij KVO. Een sobere verdediger die op zijn limieten botst, maar zich ten volle geeft voor de ploeg. Dat zal wellicht niet helpen op 8 mei als hij oog in oog staat met Neymar en Cavani, maar dat zal hem worst wezen. Dit avontuur pakt niemand hem nog af. En met hem de hele gemeente Les Herbiers. En wie weet zorgen Dequaire en co straks wel voor één van de grootste voetbalmirakels ooit… (red)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier