Deze Coucke blijft wel bij KVO (en is de nieuwe sterke man bij de jeugd)

Rik Coucke is de nieuwe directeur van KVO Se'Academy
Redactie KW

Directeur zijn van de KVO Se’Academy is blijkbaar geen makkelijke taak. Met Rik Coucke is de jeugdwerking van KVO aan de vijfde directeur in zes seizoen toe. Zijn voorgangers hebben allemaal hun steentje bijgedragen tot de groei, maar werden vervangen of haakten zelf af.

Rik Coucke (62), gehuwd met Nicole Huppermans en vader van Tim (36) en Stefanie (35) is ook opa van Miro Makelberge, jeugdspeler U11 bij KV Oostende. “Ik was 30 jaar actief bij de landmacht van het Belgisch leger en zwaaide tien jaar geleden af als commandant”, vertelt Rik Coucke. “Ik ben altijd sportief bezig geweest en speelde tot mijn 16de bij de jeugd van ASO. Ik was geen groot voetbaltalent en heb door de jaren heen, veel getennist, gefietst en gewandeld. In 1994 begon ik als jeugdtrainer bij KVO. Ik trainde bijna alle categorieën, tot en met de gewestelijke juniores. Mooie herinneringen heb ik uiteraard aan Igor Vetokele en Birger Verstraete, spelers die nog altijd actief zijn op het hoogste niveau. Van beide spelers kon je bij de miniemen al zien dat ze het, met een beetje geluk, ver konden schoppen.”

“In 2008 ben ik op pensioen gegaan en werd me gevraagd in het hoofdbestuur te gaan. Ik deed scouting voor Jean-Marie Pfaff, Leo Van Der Elst, Rik Vande Velde, Dennis van Wijk en Kenneth Brylle en werd onder voorzitter Yves Lejaeghere voltijds ploegafgevaardigde en teammanager, met verantwoordelijkheid voor al de administratie wat betreft contracten, lonen, huisvesting en verzekering van de spelers. Ik regelde ook stages, verplaatsingen en bussen. Ik kreeg steeds meer verantwoordelijkheden en onder Marc Coucke zette zich dat, in samenwerking met Luc Devroe, op hoger niveau verder. Ik deed het allemaal met veel plezier en goesting, maar toch had ik heimwee naar de jeugd.”

Rik Coucke staat nu voor een nieuwe uitdaging: de problemen bij de Se’Academy moeten opgelost worden. “Ik viel niet van mijn stoel toen Marc Coucke bekend maakte dat hij voorzitter van Anderlecht zou worden. Voetbal is business en Marc wil de top! Patrick Orlans heeft de deur voor mij opengezet om terug te keren naar de jeugd. Ik besef dat het geen makkelijke opdracht zal worden. Ik ben de vijfde directeur in zes seizoenen en dat is niet goed. De jeugdwerking vormt een probleem en dat wil ik oplossen. Ik ben een militair en hou van discipline en structuur.”

“KVO is van iedereen en iedereen verdient de nodige aandacht. Wie bij ons wil spelen, moet die kans krijgen. Voorzitter Peter Callant wil een brede, gezonde jeugdwerking en zeker meer doorstroming. Ook de gewestelijke jeugd is daarbij heel belangrijk. Er is nu commotie omtrent het stoppen van de gewestelijke U17. Dat moet opgelost worden. Wat mij betreft kan de basis niet breed genoeg zijn. We zijn dé club van Oostende. We moeten gezond ambitieus blijven met aandacht voor ‘back to basis’, doorstroming op alle niveaus.”

“We moeten één familie worden op De Schorre. Er mag geen gracht met prikkeldraad lopen tussen de oefenterreinen van de eerste ploeg en de velden voor jeugdvoetbal. Eigen jeugd moet kansen krijgen, ondanks de macht van de managers. Ik hoop dat Hugo Broos en de trainersstaf regelmatig naar onze jeugd op De Schorre zullen komen kijken. Van onze kant moeten we de eerste ploeg steunen en massaal aanwezig zijn in de Versluys Arena”, besluit Rik Coucke. (FRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier