COMPETITIESTART “Op speeldag 4 speelt KV Oostende misschien wel voor de leidersplaats tegen Anderlecht”

© BELGA
Redactie KW

Dit weekend wordt de voetbalcompetitie 2015-2016 op gang getrapt. Bekende sportstemmen Bram Lambert (Sporting Telenet) en Johan De Caluwé (Sporza Radio) monsteren voor Krant van West-Vlaanderen de vernieuwingen bij de West-Vlaamse eersteklassers.

KV Oostende lijkt dit seizoen een gooi te doen naar het statuut van subtopper. Het haalde eerst – tot ergernis en frustratie bij KV Kortrijk – Yves Vanderhaeghe weg bij de revelatie van vorig seizoen en het deed met onder anderen Gohi Bi Cyriac en David Rozehnal toch twee opmerkelijke transfers.

Ik hoop dat het niet de bedoeling is van Marc Coucke om van Oostende een echte topclub te maken

Johan: “Ik denk dat na Club Brugge KV Oostende dit seizoen het hoogst zal eindigen van onze West-Vlaamse clubs. Omdat Oostende over een goede trainer beschikt en ook het meest kapitaalkrachtig is.”

Maar met geld alleen lok je blijkbaar niet iedereen naar de kust. Igor De Camargo bijvoorbeeld prefereerde een contract bij RC Genk boven een lucratief voorstel van KV Oostende.

Bram: “Ik hoop dat het niet de bedoeling is van Marc Coucke om van Oostende een echte topclub te maken. Ik denk veeleer dat het zijn opzet is om een degelijke eersteklasser uit te bouwen, die nooit in degradatiegevaar komt en die af en toe voor een uitschieter kan zorgen door bijvoorbeeld eens play-off 1 te spelen. Als zijn doelstelling hoger is, dan maakt hij dezelfde fout als vele andere, kapitaalkrachtige voetbalinvesteerders. Het draagvlak in Oostende is gewoon niet groot genoeg voor een topclub.”

Johan: “Ik denk dat Marc Coucke verstandig genoeg is om zijn club stapsgewijs uit te bouwen. Hij wil eerst zijn stadion verbouwen vooraleer op meer te mikken.”

Zal KV Oostende strijden voor een plaats in de top zes?

Johan: “Dat zou best kunnen. Ik schat Oostende momenteel hoger in dan Kortrijk en Zulte Waregem.”

Verwondert het jullie dat bijvoorbeeld Cyriac bij Oostende wil gaan voetballen. Dat is toch een serieuze stap terug voor hem?

Bram: “Dat vind ik een heel straffe transfer. Ik heb altijd in hem geloofd, want bij Standard bijvoorbeeld was hij echt onvoorstelbaar goed. Al is dat geloof na zijn blessures wel wat afgebrokkeld. Cyriac leek me bij Anderlecht nooit echt top. Maar als je hem weer op niveau kunt krijgen, denk ik dat Oostende daar zeker goed bij zal varen.”

Yves Vanderhaeghe kan perfect inschatten wat in de hoofden van zijn spelers omgaat

Yves Vanderhaeghe heeft alleszins al bewezen dat hij rendement kan halen uit afgeschreven spelers.

Bram: “Dat is misschien zelfs een van zijn grootste kwaliteiten. Hij weet op een normale manier met voetballers om te gaan en kan perfect inschatten wat in de hoofden van zijn spelers omgaat. Dat was Yves’ meerwaarde bij KV Kortrijk ten opzichte van Hein Vanhaezebrouck.”

COMPETITIESTART
© BELGA

Maar hij moet nu wel voor het eerst echt een ploeg bouwen.

Johan: “Yves is een goede people manager. Hij vindt altijd perfect de grens om dicht bij zijn spelersgroep te staan en toch net voldoende afstand te houden. En hij kan voor een uitstekende teamgeest zorgen.”

Bram: “Bij Oostende zal hij, in tegenstelling tot KV Kortrijk vorig seizoen, nu echt wel de fundamenten van zijn team moeten leggen. Dat wordt een serieuze uitdaging.”

Het is alleen de vraag of ook de fans hun trainer het nodige krediet zullen geven

Na de hele saga rond zijn overstap zal hij wellicht niet al te veel krediet krijgen om die fundamenten te kunnen leggen?

Bram: “Marc Coucke wou absoluut Yves als trainer, dus hij zal hem niet meteen ontslaan. Het is alleen de vraag of ook de fans hun trainer het nodige krediet zullen geven. Want de vox populi, een bestuur durft daar wel eens snel voor overstag te gaan. Ik vind dat Yves een enorm risico heeft genomen door voor Oostende te kiezen.”

Johan: “We mogen Yves niet onderschatten, hij is ook tactisch sterk. En ik vermoed dat het vakmanschap van Yves en de kennis van Luc Devroe in het voetbalwereldje een perfecte tandem zullen vormen.”

Bram: “Oostende krijgt in elk geval de mogelijkheid om een goede start te nemen. Het speelt zijn eerste twee matchen thuis tegen KV Mechelen en Westerlo en daarna volgt een uitmatch tegen Sint-Truiden. Drie haalbare kaarten dus en op speeldag vier spelen ze dan thuis misschien wel voor de leidersplaats tegen Anderlecht.”

(CDW/TVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier