Beloften Jonathan Mambabua maakte bij KV Oostende groot stuk van voorbereiding mee

Jonathan Mambabua © RUDY DECLERCK
Redactie KW

Een opvallende nieuwe verschijning links achterin tijdens de voorbereiding. Jonathan Mambabua, vorig seizoen nog bij de beloften actie, kreeg van Gert Verheyen zijn kans bij de A-kern. Voor de meesten een nobele onbekende, maar ondanks zijn jeugdige leeftijd legde de 20-jarige Mambabua al een opvallend parcours af.

Twee interlands voor de nationale U17, een match in de UEFA Youth League (zeg maar de Champions League voor de jeugd) voor KAA Gent en een internationale ervaring bij de Franse derdeklasser GS Consolat Marseille. Het bewijst dat Jonathan Mambabua wel potentieel heeft, alleen is het vreemd dat hij nog niet definitief kon doorbreken.

Na zijn passage in Frankrijk zat de 20-jarige Belg zelfs even zonder club, tot Patrick De Koster – directeur van J&S International, het managementbureau dat onder meer Kevin De Bruyne, Zinho Gano en William Dutoit in portefeuille heeft – de stevige verdediger bij KV Oostende stalde.

Bij de kustploeg deed Mambabua het naar verluidt niet slecht bij de beloften, waardoor hij van Gert Verheyen nu zijn kans kreeg om zich te tonen in de voorbereiding. Zowel op Zwevezele als op Mandel United mocht hij aan de rust invallen en tegen het Zeeuws Elftal kreeg hij een halfuurtje. Mambabua staat op de rand van de doorbraak, al is dat niet voor het eerst…

Ook bij AA Gent leek Mambabua goed op weg om definitief door te breken. Dat bewijst zijn selectie voor de Youth League. “Maar bij Gent was er voor niemand van de volledige toenmalige beloftekern van 35 man een toekomst bij de club weggelegd”, getuigt de 20-jarige Denzel Hinderickx, een rasechte Bruggeling die nu bij eersteprovincialer SVV Damme speelt.

“We waren steengoed en hadden allen de nodige individuele kwaliteiten, maar we kregen simpelweg geen kans. Ik had de indruk dat ze aanvankelijk wel in Jo geloofden, maar onder meer door twee trainerswissels te midden van het seizoen veranderde de situatie. Dat was de reden voor Mambabua om voor een avontuur in Frankrijk te kiezen. Zelf koos ik ervoor om af te zakken en me volop op mijn studies toe te leggen.”

Denzel herinnert zich Mambabua als een erg complete voetballer. “Als linksachter of centrale verdediger heeft hij werkelijk alles: een stevig lichaam, snelheid, duelkracht, inzicht… Los daarvan heeft hij de techniek van een flankaanvaller en is hij bovendien perfect tweevoetig: het profiel van de perfecte verdediger. Die combinatie is heel zeldzaam waardoor ik al heel snel wist dat hij veel kans maakte om prof te worden.”

“Daarbovenop is Jo echt lachen. Hij dwingt respect af in de kleedkamer door zijn kwaliteiten, maar ook door zijn houding naast het veld. Hij was telkens in voor een grapje, maar ook altijd heel nederig en down to earth. Je kon simpelweg niets tegen hem hebben. Toch beschikt Jo wel degelijk over een sterk karakter en dat botste af en toe met de coaches. Ik vond zijn vertrek een logische keuze en voor mij is het geen verrassing dat hij nu volop zijn kans krijgt bij KV Oostende”, besluit Denzel, die op 17-jarige leeftijd bij AA Gent terecht kwam en onder meer ook bij KSV Roeselare, Jong Male VV, KSV Oostkamp en Cercle Brugge aan de slag was. (SB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier