KV Oostende wint bij Zulte Waregem derby die er niet meer toe deed

KVO legde de basis voor zijn 1-4-zege voor rust (0-2). Ruiz was met drie goals de onbetwiste man van de match. Ook Berrier deed zijn duit in het zakje voor de kustboys. Benteke scoorde de eerredder voor Zulte Waregem.

Bij de thuisploeg maakte de jonge Joey Dujardin op de rechtsback zijn debuut in de hoofdmacht. Oostende, met Franck Berrier en Elimane Coulibaly opnieuw op de bank, moest in de aanvangsfase het overwicht aan de thuisploeg laten. De eerste kans voor Essevee volgde evenwel pas na 21 minuten: een schot van James Troisi dat voorlangs zeilde.

De grote Ruiz-show

Dan was het tijd voor de grote John Jairo Ruiz-show. De Costa Ricaan verkwiste eerst nog een unieke kans toen hij alleen op thuisdoelman Sammy Bossut af mocht, maar knullig opzij legde in de voeten van Steve Colpaert. In de 32ste minuut mocht hij bij een vlijmscherpe counter van de kustploeg opnieuw alleen op de Esseveegoalie af en dit keer schoof Ruiz het leer wel beheerst binnen. Drie minuten voor rust strafte hij mistasten van Dujardin af met de 0-2. Bossut mocht nog van geluk spreken dat hij niet met rood van het veld werd gestuurd, want hij beroerde de bal even met de hand buiten de zestien.

Top van AS Monaco op bezoek

Het was van de eerste speeldag na de winterstop (1-3 op Waasland-Beveren) geleden dat Zulte Waregem nog eens won en nu leek het kalf na 45 minuten alweer verdronken. En dat op een dag dat er groot bezoek was van de top van AS Monaco, de Franse topclub waarmee Essevee een (bescheiden) samenwerkingsovereenkomst heeft. Bovendien kregen zowel Chuks Aneke als Olafur Skulason in die eerste helft een geel karton onder de neus geschoven, waardoor ze beiden de start van play-off 2 missen.

Benteke mildert

Coach Francky Dury probeerde na rust de bakens te verzetten bij Zulte Waregem met de inbreng van Mohamed Messoudi en Aleksandar Trajkovski, maar het was Jonathan Benteke – broer van – die de hoofdrol opeiste. In de 54ste minuut kopte hij een hoekschop niet ver naast, maar 8 minuten later was het wel prijs, toen hij ongedekt een voorzet van Bryan Verboom mocht binnenkoppen. Benteke kon helemaal de held geworden zijn bij het thuispubliek had hij korte tijd later een voorzet vanop rechts niet over doel besloten.

Berrier velt het verdict

En dan is er die ongeschreven wet in het voetbal die zegt dat de goal wel eens aan de andere kant kan vallen en zo geschiedde ook. Fernando Canesin, die wat eerder het leer nog voorlangs zette, legde 20 minuten voor tijd goed terug op Franck Berrier, die zijn ex-club het genadeschot gaf (1-3). Aan de overkant knalde Karim Rossi in het zijnet. Er waren verder nog kansjes voor onder anderen Mendy en Ruiz en het was de Costa Ricaan die in de toegevoegde tijd nog voor de zware 1-4-cijfers zorgde.