KV Oostende sneuvelt na een zinderende strafschoppenreeks

Nill De Pauw in duel met Franck Berrier © BELGA

KV Oostende-Lokeren, het was woensdagavond een cupmatch uit de oude doos. Na een incidentrijke match trok Lokeren na de strafschoppenreeks aan het langst eind.

De heenmatch van de halve finales in Lokeren eindigde op 1-1 en dus kon het alle kanten op. KV Oostende kon geschiedenis schrijven door voor het eerst in de clubgeschiedenis zich te plaatsen voor de bekerfinale. Ook Rode Duivel Romelu Lukaku besefte het belang van de match en hij volgde samen met zijn broer Jordan (geblesseerd) en zelfs even mét KVO-sjaal de match vanuit de tribunes.

Bij de eerste aanval was het al prijs voor Lokeren. Hamdi Harbaoui scoorde na een afvallende bal. Meteen was KV Oostende op achtervolgen aangewezen. Lokeren creëerde nog enkele kansen, maar een dodelijk tweede tegendoelpunt kwam er niet. KVO kwam beter in de match en na een knappe actie schoot Laurent Depoitre de 1-1 hoog in doel. De kustploeg kreeg vleugels en Lokeren hapte naar adem. De bezoekers hadden geluk toen een loeier van Siani op de lat belandde. In dezelfde fase kon Depoitre binnentikken, maar hij trapte hoog over. Aan de overkant kreeg Hans Vanaken een gelijkaardige kans, maar Didier Ovono redde met een fantastische reflex. Aan de rust stond het 1-1 na een uiterst genietbare eerste helft.

Aan de rust kwam Andile Jali, 15-voudigs international voor Zuid-Afrika, bij KV Oostende in de ploeg voor Tom Van Imschoot. De match haalde niet meer het niveau van de eerste helft. De ingevallen Patosi was plots de boeman voor het KVO-publiek. Hij veinsde de bal buiten te leggen voor een geblesseerde ploegmaat, maar zette zo de KVO-defensie op het verkeerde been en speelde dan toch verder. Iets later claimde Fernando Canesin een strafschop na een duwfout, maar ref Verbist gaf geen krimp. Lokeren nam het initiatief in de tweede helft, KVO loerde op de counter. Na een spannende en weinig hoogstaande tweede helft bleef het 1-1, verlengingen dus.

De eerste kans was voor Depoitre, maar zijn schot raakte niet voorbij het bos van benen. Iets later knalde Jali naast. In de elfde minuut was het dan toch prijs, maar Verbist keurde het doelpunt van Brillant af. De Oostendse fans gooiden uit frustratie dan maar met bier en scheidsrechter Verbist legde prompt de match stil. Ook de Lokerenfans niet lieten zich niet onbetuigd. Zij deden een charge op een hekken en er liepen zelfs enkele bezoekende fans op het veld op. De politie was er snel bij om het brandje te blussen.

Na tien minuten kleedkamer kwamen de spelers weer het veld op voor de restererende vier minuten van de eerste verlenging. In de 108ste minuut was er nogmaals een mirakelsave van Ovono nodig om KVO in de match te houden. De Gabonees stopte een poging van Scholz en dus bleef het ook na verlengingen 1-1. Strafschoppen dus.

KVO en Lokeren misten elk een van de tien eerste strafschoppen. Laurent Depoitre miste de tiende strafschop voor KV Oostende en Eugene Ansah trapte Lokeren naar de finale.

“Halfweg de eerste verlenging, dat was het kantelmoment”, stelde een duidelijk ontgoochelde Frederik Vanderbiest na de match. “We zetten druk en scoren ook een doelpunt. Fout of geen fout ? Uiteindelijk wordt de match stilgelegd en dan weet je dat de ervaren jongens in het voordeel zijn.”

“De penaltyreeks was een dubbeltje op zijn kant. Als je een ploeg als Lokeren een kans geeft, dan maken ze het af. Dan moet voor ons een les voor de toekomst worden : meer een killer worden.”

Vanderbiest kwam ook terug op de gemiste strafschop bij Siani. Bij een 4-3-stand had hij de beslissende penalty aan de voet, maar hij trapte op de paal. “Een van mijn beste jongens dit seizoen mist zijn penalty, terwijl hij er dit seizoen nog geen enkele miste.”

“Het was een fantastische ervaring, voor mij, de spelers, de staf, de supporters… We deden aan klantenbinding. Het is allemaal mooi, maar we missen wel de finale.”