KV Oostende en Zulte Waregem delen de punten in boeiende derby

Tom Van Houtte

Beide goals vielen in het laatste halfuur. Pas in de toegevoegde tijd kon Franck Berrier voor de kustploeg de openingstreffer van Henrik Dalsgaard ongedaan maken. KVO en Essevee lijken wel een patent te hebben op draws in hun onderlinge duels. Het is al de derde 1-1 dit seizoen.

Bij de bezoekers kreeg de Nederlander Robert Mühren de voorkeur op Onur Kaya. Babacar Gueye en Sammy Bossut, twee belangrijke factoren in de Zulte Waregemse bekerwinst tegen KVO, bevinden zich in de ziekenboeg. Geen El Ghanassy bij de thuisploeg, hij moest zijn plaats in de elf afstaan aan de opnieuw fitte Landry Dimata. Ook Fernando Canesin, de voorbije weken vaak bankzitter, mocht aan de wedstrijd beginnen.

De openingsfase van deze West-Vlaamse derby lag in de lijn van tal van wedstrijden die we in het verleden zagen tussen beide clubs: open voetbal met kansen aan beide zijden. Na 6 minuten trapte Dimata een vrijschop over en aan de andere kant moest Silvio Proto al zijn talent aanspreken om een kopbal van Luca Marrone uit zijn doel te houden. Even later trapte Sander Coopman over na een fraai hakje van Lukas Lerager. Er waren nog maar twaalf minuten gespeeld toen Canesin na een subtiele pass van Franck Berrier vrij op Kenny Steppe af mocht, maar de KVO-aanvaller miste onbegrijpelijk.

Musona mist de kansen

Vervolgens bleven we een kwartiertje van kansen verstoken, tot Knowledge Musona Steppe nog eens aan het werk zette. Bij een volgende kans kopte een al te vrijstaande Musona goed naar de grond, maar zijn bal botste over de kooi van Steppe.

Na 33 minuten belandde een hoekschop in de voeten van Marvin Baudry, maar de poging van de Congolees werd door Proto over de deklat getikt. Luttele minuten later bleek Steppe over een bijzondere konijnenpoot te beschikken, want een kopbal van Dimata was, op vrijschop van Berrier, uit het goede hout gesneden, maar het leer plofte tegen de paal en viel pardoes in de handen van de grijpgrage Esseveedoelman. Een dot van een kans!

Intussen mocht Zulte Waregem niet mopperen over de arbitrage, want na een vroege gele kaart had Soualiho Meïté kort voor rust na een late tackle op Kevin Vandendriessche recht op een tweede geel karton, maar scheidsrechter Bram Van Den Driessche sloot de ogen.

0-1 afgekeurd

Twee minuten na rust was het opnieuw aan Steppe om zich te onderscheiden: de stand-in van Sammy Bossut zweefde een voortreffelijke vrije trap van Berrier uit zijn rechterkruising. Aan de overzijde werkte Mühren goed af oog in oog met Proto, maar de bezoekende voorsprong werd onterecht afgekeurd voor vermeend buitenspel.

Na de dubbele wissel Marrone-Kaya en Mühren-Lepoint begon een kleine belegering van het Oostendse doel. Eerst knalde Leye hard op Proto en vervolgens zette Brian Hamalainen het leer voorlangs. Zijn landgenoot Henrik Dalsgaard had minder medelijden met de kustploeg. De Deense rechtsback vuurde een loeier af die Proto alleen maar achter zich binnen zag vliegen: 0-1.

We moesten er lang op wachten, maar Oostende had nog een slotoffensief in huis. Het versierde enkele corners kort na elkaar. David Rozehnal pakte in minuut 88 uit met een mooie volley, maar Steppe voorkwam met een knappe reflex de gelijkmaker. De thuisploeg bleef in balbezit en bij het ingaan van de toegevoegde tijd knikte Berrier tegen zijn ex-ploeg dan toch de billijke gelijkmaker tegen het net. Wel opvallend: sinds zijn terugkeer naar eerste klasse in 2013 kon KVO in het eigen Albertpark nog geen enkele keer Zulte Waregem verslaan.