KV Oostende en Club Brugge delen de punten na aangename derby

Na het 2-2-gelijkspel van zondagavond staan de twee West-Vlaamse clubs nu samen op de vijfde plaats.

Frederik Vanderbiest voerde één wijziging door in vergelijking met vorige week, toen KV Oostende in eigen huis met 1-3 verloor van AA Gent. Bjorn Ruytinx kreeg een basisplaats ten nadele van Elimane Coulibaly. Bij Club was er één grote verrassing. Victor Vazquez, de voorbije weken vaak dé uitblinker bij blauw-zwart, zat niet eens op de bank. Hij werd uit voorzorg aan de kant gehouden door Michel Preud’homme, die ook geen plaats in de wedstrijdselectie had voor Tom De Sutter.

Opnieuw Engels in Oostende

De match begon uitstekend voor de bezoekers. Al in de zevende minuut kon Björn Engels, die ook vorig jaar in het Albertpark al de score opende, de 0-1 scoren. Lang konden de Bruggelingen echter niet genieten van die voorsprong, want vijf minuten later legde scheidsrechter Sebastien Delferière de bal aan de overkant op de stip na een vermeende fout van Engels op Fernando Canesin. Uit de herhaling bleek echter dat de Brugse verdediger zuiver de bal speelde. Nadien kregen beide ploegen nog enkele kansjes, met onder andere een schot op de paal van Laurens De Bock, maar aan de rust stond het 1-1.

Canesin scoort en krijgt rood

In een leuke tweede helft leek KV Oostende het laken naar zich toe te trekken. Eerst trapte Bjorn Ruytinx nog naast, maar op het kwartier werd het dan toch 2-1 na een loeier van Canesin. De bezoekers leken kopje onder te gaan en Preud’homme greep in met de inbreng van Obbi Oulare en Lior Refaelov en dat rendeerde vrijwel meteen. Na een vrije trap van Refaelov kon Bjorn Engels aan de tweede paal zijn tweede van de avond tegen de netten duwen. Club ging daarna vol op zoek naar een derde doelpunt, maar werd daarbij niet geholpen door scheidsrechter Delferière. Na een fout van Andile Jali op Felipe Gedoz had hij naar de stip kunnen wijzen, maar dat deed hij niet. Een uithaal van de ingevallen Nikola Storm werd in de slotfase nog gered door Didier Ovono.

Gedeeld vijfde

Door dit gelijkspel staan KV Oostende en Club Brugge nu samen op de vijfde plaats, op zeven punten van leider Anderlecht. AA Gent, Westerlo en Lokeren hebben respectievelijk drie, twee en één punt meer. Oostende gaat volgende week op bezoek bij Lokeren, voor Club staat zondag de topper tegen Standard op het programma. Blauw-zwart reist donderdag echter nog eerst naar Helsinki voor de tweede groepswedstrijd in de Europa League.

(KPL – foto Belga)

Doelpunten: 7′ Engels (0-1), 13′ Siani (pen., 1-1), 60′ Canesin (2-1), 71′ Engels (2-2).

KV Oostende: Ovono, De Schutter, Schmisser, Brillant, Lukaku (74′ Wilmet), Siani, Jali, Berrier (86′ Jonckheere), Ruiz (81′ Coulibaly), Ruytinx, Canesin.

Club Brugge: Ryan, Meunier, Engels, Duarte, De Bock, Simons, Vormer, Gedoz, Izquierdo (66′ Refaelov), Castillo (61′ Oulare), Sobota (78′ Storm).

Gele kaarten: 18′ Schmisser, 62′ Canesin, 73′ De Schutter, 87′ Ovono.

Rode kaart: 90′ Canesin (2x geel).

Scheidsrechter: Sebastien Delferière.