KV Oostende boekt bij Zulte Waregem tweede zege op rij in play-off 1

KV Oostende ging vrijdagavond met 1-2 winnen bij Zulte Waregem en sluipt daarmee tot op 1 punt van de vierde plaats van Racing Genk. De Limburgers moeten wel hun wedstrijd nog spelen op speeldag 6 van play-off 1. Essevee blijft in deze minicompetitie verweesd achter zonder één enkele overwinning.

De basisploeg van Zulte Waregem onderging één wijziging ten opzichte van de 5-0-pandoering bij Club Brugge vorige week. De blunderende Formose Mendy moest zijn plaats afstaan aan de uit blessure terugkerende Joël Sami. Bij de bezoekers uit Oostende kwam hetzelfde elftal aan de aftrap dat vorige week Anderlecht aftroefde.

De Oostendse doelman Didier Ovono eiste al na 5 minuten een hoofdrol op. Hij trapte de bal per ongeluk in de voeten van Onur Kaya, maar hij en Mbaye Leye waren te verrast om de thuisploeg al meteen op 1-0 te zetten. Aan de overkant knalde Kevin Vandendriessche in één tijd over het doel van Kenny Steppe. In de 11de minuut vond Kaya Leye wel, maar die kopte de kans naast.

El Ghanassy opent de score

De wedstrijd ging goed op en neer en door mistasten van de Esseveedefensie kon Joseph Akpala vrij op Steppe af, maar de afwerking van de Nigeriaan was te zwak. Even later zette Andile Jali, de man die Akpala had gelanceerd, ook Yassine El Ghanassy op weg naar de Esseveekooi. Die liet er geen gras over groeien en werkte de bal beheerst voorbij Steppe in doel: 0-1. Maar even snel als in de heenwedstrijd in Roeselare maakte Zulte Waregem de achterstand ongedaan: Leye kon ongehinderd een hoekschop binnenkoppen, zijn 18de doelpunt van het seizoen en 1-1.

De twee West-Vlaamse clubs bekampten elkaar met open vizier. Dat leidde tot een korf kansen, maar de afwerking bleef meer dan eens achterwege. Dat maakten ook El Ghanassy en Akpala in het slotkwartier duidelijk. De 1-1-ruststand was niet onlogisch.

Zulte Waregem tekende voor de eerste kans na rust en dat met de verwachte protagonisten. Leye legde achteruit tot bij Kaya, maar die krulde de bal naast het Oostendse doel. In de 56ste minuut ontspon zich een heet standje aan de overzijde. Fernando Canesin zette goed voor, maar Akpala kwam net te laat om te besluiten.

Counterruimte

De thuisploeg ging voor de zege, maar dat leverde counterruimte op voor de bezoekers en bij een van die Oostendse tegenaanvallen rolde een bal van Akpala die veel toeschouwers al binnen zagen maar net voorlangs. We waren kort na het uur en Essevee mocht zich gelukkig prijzen dat de 1-2 niet op het bord stond. Bij een snelle tegenprik van Zulte Waregem kon de Oostende afweer maar in extremis Steve De Ridder het scoren beletten.

Een kwartier voor tijd viel de derde treffer van de avond dan toch. De ingevallen Knowledge Musona kon profiteren van een pijnlijk misverstand tussen Steppe en Sami om de bal in het lege doel te tikken. Een goal die de verdedigende malaise bij Zulte Waregem nog maar eens onderstreept, al toonde Musona zich bij die fase een rasechte sluipschutter. Essevee was te aangeslagen om nog veel weerwerk te bieden en zo was de tweede opeenvolgende zege voor KV Oostende in deze play-off 1 een feit.