Yannis Anastasiou mag grote kuis houden in de kern van KV Kortrijk

Yannis Anastasiou behaalde al een prijs met Panathinaikos, maar vecht nu met Roda tegen het behoud. © BELGA
Christof Decraene

Yannis Anastasiou wordt volgend seizoen de nieuwe coach van KV Kortrijk. De Griek moet eerst nog het Nederlandse Roda JC in Eredivisie houden, daarna mag hij grote kuis houden in de Kortrijkse kern.

Dat laatste zal nodig zijn, want er heerst verdeeldheid in de groep. En die is niet alleen ingegeven door de magere resultaten van de jongste maanden. Afgelopen zaterdag nog maakte Xavier Mercier heel wat misbaar toen hij na iets meer dan een halfuur al naar de kant werd gehaald door Belhocine, die hem nadien geen blik gunde. En ook Teddy Chevalier liet woensdag tegen Roeselare duidelijk zijn ongenoegen blijken toen hij naar de kant moest.

Yannis Anastasiou, die bekend staat om een disciplinair man, moet opnieuw orde in de Kortrijkse kleedkamer scheppen. “Tegen dit voorstel kon ik geen neen zeggen”, aldus de tot Belg genaturaliseerde Griek in een mededeling op de website van Roda. “Ik heb er lang over nagedacht, maar het driejarig contract is een heel mooie kans. In België heb je een pak ploegen die elk jaar strijden voor een plaats in play-off 1. Het is de bedoeling dat we ook met KV Kortrijk weer gaan meedoen voor een plaats bij die eerste zes. Voorts wil ik met goed voetbal er weer voor zorgen dat iedereen het moeilijk krijgt tegen KV Kortrijk.”

Anastasiou, die zijn voetbalcarrière in Griekenland begon en nadien voor Anderlecht, Roda, Ajax, Sparta Rotterdam en Omniworld speelde, tekende een contract tot 2020 als KVK-coach. De Veekaa wordt na Panathinaikos en Roda zijn derde club als hoofdtrainer. “Neen, Yannis is niet ons plan B. We hebben met meerdere kandidaten gesproken, maar hij is naar onze mening de beste optie”, zegt algemeen manager Matthias Leterme. “Hij is een harde werker, is meertalig en draagt discipline hoog in het vaandel.”

En zeker dat laatste zal nodig zijn in Kortrijk. “Ik denk dat discipline voor een coach sowieso belangrijk is, maar het klopt dat hij hier een aantal zaken weer op orde zal moeten krijgen. Hij moet de spelersgroep weer op dezelfde lijn krijgen”, aldus Leterme. “We beseffen dat een derde mager seizoen op rij nefast kan zijn. Maar wij hebben als club ambitie en willen hoger eindigen. We hopen nu dat Yannis de ploeg op de goede weg zet en het team vooral een volledig seizoen de nodige resultaten zal laten behalen.”

Huizen in Algerije

Het lijkt er ook op dat de Griek, die in 2014 met Panathinaikos de Griekse beker won, zijn staf zal mogen samenstellen. Beloftencoach Bram Lucker verklaarde zich niet akkoord met het nieuwe contractvoorstel en verlaat na dit seizoen de club, terwijl het contract van assistent-coach Bart Van Lancker en keepertrainer Cedric Berthelin na dit seizoen afloopt. Maar dat wil de algemeen manager niet bevestigen. “Een nieuwe trainer was onze eerste prioriteit, de rest zien we dan later wel”, blijft Leterme op de vlakte. Ondertussen klinkt de naam van Eric Deleu, die afgelopen week aan de kant geschoven werd bij Cercle Brugge, als mogelijke versterking van de technische staf.

Het trainersavontuur van Karim Belhocine blijft dus tot anderhalf seizoen beperkt. De Franse Algerijn nam in februari vorig jaar over van de ontslagen Johan Walem, boekte menig succes, maar hij kreeg zijn team sinds november nooit meer op de rails. Over zijn toekomst wou Belhocine na de midweekwedstrijd in Roeselare alvast niet veel kwijt. “Ik heb nog enkele huizen in Algerije, misschien doe ik daar wel iets mee”, klonk het gekscherend. “Er is dit weekend de match in Genk, dat is het enige dat ik met zekerheid over mijn toekomst weet. Of ik in een andere functie bij KVK wil blijven? Ik weet dat nog niet.”

Roda-kapitein Tom Van Hyfte: “Hij kan groep goed managen”

Bij Roda JC spelen enkele Belgen, onder wie Yves De Winter, Bryan Verboom en Tom Van Hyfte, de kapitein van het team. “Yannis is iemand die erg begaan is met zijn spelers en iemand die het beste uit een groep kan halen. Zo lijkt hij Roda naar het behoud te loodsen, wat toch niet zo evident is gezien het vele spelersverloop er ook dit seizoen weer is geweest bij ons.”

“Dat er twijfels zijn bij de Kortrijkse achterban?” herhaalt Van Hyfte. “Ik denk dat er bij een trainerswissel altijd vragen zijn, omdat niemand kan voorspellen wat het resultaat ervan kan zijn. Maar hij heeft bij Panathinaikos goed werk geleverd en als wij het behoud afdwingen, is ook zijn opdracht bij Roda geslaagd. Kortrijk kan voor hem een leuke uitdaging worden. Hij kan er slagen, is heel gedreven en is iemand die de spelers op dezelfde lijn kan krijgen. Ja, hij kan een groep goed managen. Groot voordeel daarbij is dat hij veel talen spreekt”, aldus Van Hyfte, die de jeugd van Anderlecht doorliep en vervolgens bij VW Hamme en het Nederlandse MVV aan de slag was.

Stephan Boucke (supportersclub KVK-Zuid): “Pluspunt dat hij veel talen kent”

Foto LLV
Foto LLV

“Ik ken zijn capaciteiten als trainer niet. Ik had ook graag Besnik Hasi zien komen, die toch iets meer adelbrieven kan voorleggen. Maar Anastasiou lijkt me ook wel een goede keuze. Hij kent in elk geval meerdere talen, wat zeker een pluspunt is. Je moet iedereen een kans geven voor je hem beoordeelt. Ik herinner me nog dat veel fans grote bedenkingen hadden toen Yves Vanderhaeghe bij Kortrijk zijn kans als hoofdtrainer kreeg en zie hoever hij het ondertussen geschopt heeft. “Ik vind het wel oprecht jammer voor Karim Belhocine. Die jongen werd voor de leeuwen gegooid, deed het niet onaardig, maar wordt nu als boeman beschouwd terwijl hij er weinig kan aan doen. Ik hoop dat de nieuwe coach zich straks laat omringen door een goede staf.”

Cederique Dujardin (voorzitter Supportersfederatie): “Goed er eindelijk zekerheid is”

Foto KDK
Foto KDK

“Ik ken Anastasiou niet als trainer, ik kan hem op dat vlak dus niet goed beoordelen. Ik weet alleen dat hij met Panathinaikos de beker gewonnen heeft. Maar ik vermoed wel dat het bestuur zijn huiswerk goed gemaakt heeft. Ze hebben alleszins voldoende tijd genomen om een opvolger te zoeken, want het was al langer duidelijk dat Karim aan de kant geschoven zou worden. Al vind ik niet dat Karim alle schuld treft. Iedereen moet in de eigen boezem kijken voor de slappe resultaten van de jongste maanden. Ik vind het wel goed dat er eindelijk duidelijkheid is. Nu kunnen alle speculaties overboord gegooid worden en kan iedereen nog proberen om het seizoen alsnog op een behoorlijke manier te eindigen.”

Martin Verfaille (voorzitter supportersclub KVK Oost-Zwevegem): “Bestuur neemt een risico”

Foto GJZ
Foto GJZ

“Het is hoopgevend dat iemand anders aan het sportieve roer komt, maar het kan natuurlijk ook tegenvallen. Er moest in elk geval iets gebeuren, want het krediet van Karim is op. En de supportersaantallen blijven dalen in Kortrijk. Met Yannis Anastasiou nemen ze een risico, want hij is een coach die zich nog moet bewijzen. Ik had al van hem gehoord en hoop echt dat hij meevalt. Hij moet de eenheid een beetje terugbrengen en Kortrijk opnieuw naar een hoger niveau tillen. Hopelijk krijgt hij ook het spelersmateriaal om in die opdracht te slagen. Het is alleszins duidelijk dat er in elke linie een speler met een meerwaarde aangetrokken moet worden.”