Westerlo is speelbal van KV Kortrijk, dat (even) tweede wordt

© BELGA
Christof Decraene

KV Kortrijk maakte al snel komaf met rode lantaarn Westerlo. Na een kwartier stond het 2-0 en nog voor het uur was die score verdubbeld. Kortrijk won uiteindelijk met 4-1 en staat nu minstens tot zondagmiddag tweede.

De partij kon voor KV Kortrijk niet beter beginnen. Nog binnen de openingsminuut lag de openingstreffer achter Koen Van Langendonck tegen de netten via Idriss Saadi. De derde competitiegoal al voor de Franse spits, die op het kwartier al zijn vierde scoorde toen hij een voorzet van de Oekraïnse aanwinst Andriy Totovyskiy via de rug van Buyens in doel kopte. Kortrijk snel op rozen en dat kwam de match niet ten goede. De thuisploeg verviel in slordigheden en Westerlo stak af en toe de neus aan het venster. Een schot van Nemanja Miletic werd door Thomas Kaminski knap onschadelijk gemaakt en op het half uur had een poging van Elton Acolatse beter verdiend dan net naast de paal buiten te gaan.

Naarmate de eerste helft zijn einde naderde, begon Kortrijk zich opnieuw richting doel van Westerlo te begeven. Gigot kopte een vrije trap in de handen van Van Langendonck en Elohim Rolland trapte na een knap solonummer net naast. Toch ging Kortrijk nog met een extra goal de rust in: Van Langendonck redde eerst een kopbal van Xavier Mercier – die nota bene tussen drie verdedigers van Westerlo vrij mocht inkoppen -, maar Hervé Kage was goed gevolgd om de rebound door de benen de keeper van Westerlo in doel te trappen.

En wie net als in de eerste helft te laat was voor de aftrap, miste opnieuw een goal. Saadi zette quasi meteen Kagé alleen voor Van Langendonck en de Congolese Belg trapte hoog in doel de 4-0 binnen. Westerlo helemaal knock-out en de kansen volgden elkaar in sneltempo op voor KV Kortrijk: Saadi, Mercier en Kagé, maar zij misten of stootten op een goede Van Langendonck. Ook nieuwkomer Totovytskiy kreeg alle tijd en ruimte om af te drukken, maar zijn poging ging via de Westelse doelman over.

Westerlo probeerde wel, maar het miste overleg en precisie om de Kortrijkse overmacht aan het wankelen te brengen. Een vrije trap van Rommens, een kwartier voor het einde, ging net naast, en dat leek ook het enige moment te gaan worden waarop de bezoekers enigszins voor wat gevaar konden zorgen tot Schuermans in de slotfase te veel ruimte kreeg op een vrije trap en de eerredder binnentikte. Bij Kortrijk had Gertjan De Mets ondertussen na zijn knieoperatie vijf maanden geleden zijn wederoptreden gemaakt. (CDW)