“Was Kris fan van Zulte Waregem, dan waren we nooit een koppel”

Heidi Guillemyn is fan van KVK en haar partner van AA Gent, maar de aparte clubkleuren leidden nog nooit tot een ruzie. (Foto CDW)
Christof Decraene

Zaterdagavond trekt KV Kortrijk naar de Ghelamco Arena voor het duel tegen AA Gent en drie dagen later staan beide clubs opnieuw tegenover elkaar in de kwartfinale van de Croky Cup, maar dan in het Guldensporenstadion. Voor KVK-supporter Heidi Guillemyn en Gentfan Kris De Nollin wordt het zeker speciaal: zij vormen een koppel.

“19 maanden.” Heidi Guillemyn, een 51-jarige poetsvrouw uit Izegem, moet niet lang nadenken over de vraag hoe lang zij en Kris De Nollin, een 43-jarige zelfstandig elektricien uit Sint-Martens-Lierde, al samen zijn. “Het was nota bene op een training van AA Gent dat wij elkaar hebben leren kennen”, zegt Kris. “Zij kwam foto’s nemen van ex-KVK-spelers bij AA Gent en daar zijn we aan de praat geraakt.”

“Ik was grote fan van Mo Messoudi toen hij nog bij de Veekaa speelde en na zijn transfer naar Gent ben ik af en toe daar naar de training geweest. Toen met Benito Raman en Brecht Dejaegere nog twee spelers van Kortrijk bij Gent voetbalden, ging ik nog vaker en plots ontmoette ik er Kris”, zegt Heidi. “We babbelden wat en van het een kwam het ander.”

“Dat was nog in de tijd dat supporters een training konden bijwonen”, zucht Kris. “Nu is het trainingscomplex altijd dicht, de spelers moeten zelfs badgen om binnen te raken. Het is als in een fabriek geworden. In die zin is het wel fijner bij Kortrijk, daar zijn er amper gesloten oefensessies.”

Jullie gaan vaak samen naar wedstrijden van Gent en Kortrijk kijken. Kris, hoe voelt het om in het Guldensporenstadion te zitten?

Kris: “Het is compleet anders dan in Gent. In Kortrijk is het zoals het vroeger bij ons in het Jules Ottenstadion was. Als supporter mis ik die periode wel. Ik trok vroeger naar het stadion en kende er iedereen. En als je de zaterdagmiddag bij vrienden zat en je besloot om ‘s avonds naar de voetbal te gaan, dan kon dat nog. Die tijd is volledig weg. Ik heb een abonnement, maar voor anderen is het o zo moeilijk geworden om nog aan kaarten te geraken. Door de kampioenstitel zijn er veel successupporters bijgekomen. Maar ik moet eerlijk zijn: het is dankzij de Ghelamco Arena dat AA Gent groot is geworden. We waren anders nooit kampioen geworden.”

Heidi: “Onze weekends zijn druk gevuld met het voetbal. Als het lukt, gaan we samen naar wedstrijden van Kortrijk en Gent kijken, tenzij ze op dezelfde dag voetballen. Maar komende zaterdag zit ik in het bezoekersvak.”

Krijgen jullie dan nooit negatieve reacties als jullie in het ‘vijandige’ kamp de match volgen?

Heidi: “Ik moet zeggen dat ik door de Gentsupporters meteen aanvaard werd. Maar ook in Kortrijk kreeg ik overwegend positieve reacties. Ik zou trouwens zaterdag perfect naast Kris tussen de Gentfans mogen zitten in de Ghelamco Arena. Omgekeerd zou dat minder slaagkansen hebben.”

“In Kortrijk is het zoals het vroeger bij ons in het Ottenstadion was”

Kris: “Ik krijg wel wat reactie in Kortrijk. Het zijn geen kwetsende spreekkoren, maar vooral anti-Buffalogezangen. Dat is jammer, maar daar valt weinig aan te verhelpen. Maar ik moet eerlijk zijn: het is een absolute minderheid die mij wil raken.”

De clubkleuren staan jullie liefde duidelijk niet in de weg. Maar wat als Heidi een fan van Club Brugge was geweest?

Kris: (lacht) “Dan denk ik niet dat we een koppel zouden zijn. Ik zou er geen probleem mee hebben als ze voor Anderlecht of Standard supportert, maar Club Brugge ligt wat moeilijker.”

Heidi: “Hij is echt anti-Club. En Kris gaat daar ver in. Zo zal hij nooit iets blauws in combinatie met zwart dragen. Ook thuis heeft hij niks in zwarte of blauwe kleuren staan. Ik ben op dat vlak minder fanatiek, maar mocht Kris een fan van Zulte Waregem zijn, dan waren we nooit een koppel.”

Hoe leven jullie naar de dubbele confrontatie toe?

Heidi: “We praten wel geregeld over die wedstrijd en er worden wat plaagstootjes uitgedeeld, maar verder gaat het niet.”

Het is opmerkelijk dat de trainerswissel in beide clubs succesvol lijkt te zijn.

Kris: “Kortrijk speelt weer redelijk goed, dat kunnen we niet ontkennen. Ik weet niet wat daar precies aan de hand was, want er zit toch behoorlijk wat kwaliteit in die kern. Het valt wel op dat Hannes Van Der Bruggen onder De Boeck weer begint te marcheren. Hij is een belangrijke schakel voor dit KV Kortrijk. De assist voor de eerste goal van Ouali tegen Waasland-Beveren vorig weekend: met één pass rijt hij een hele verdediging open. Hannes heeft heel veel kwaliteiten en moet het spel kunnen verdelen. Onder Anastasiou stond hij te verdedigend en daarvoor valt hij te klein en te licht uit.”

Gent wint zaterdag de competitiewedstrijd en zet zijn opmars in het klassement voort, terwijl Kortrijk doorgaat in de Croky Cup. Zouden jullie daarmee kunnen leven?

Kris: “Zal Kortrijk het risico nemen om met zijn sterkste ploeg aan te treden? Want enkele dagen later staat het belangrijke duel met KV Mechelen op het programma.”

Heidi: “De beker is voor een club als Kortrijk belangrijk en we hebben wel een goede bekerreputatie. Ik hoop dat we in de Ghelamco Arena misschien een punt kunnen behalen en dan wippen we de Buffalo’s daarna gewoon uit de beker.”

“Ik hoop dat we in de Ghelamco Arena een punt kunnen behalen en daarna wippen we Gent uit de beker van België”

Kris: “In ons eigen stadion moeten we Kortrijk altijd kunnen verslaan. Toch zal het niet gemakkelijk worden. KVK zal niet met open vizier komen strijden en vooral op de counter mikken. Met Chevalier en Ouali beschikken ze daarvoor over rappe spelers. En Perbet zal hier zeker willen scoren. Maar het grootste probleem is dat Gent het spel zal moeten maken en dat kan het niet. Het gaat gewoon te traag. In Kortrijk kunnen de kaarten dan anders liggen, maar ook daar moeten we ons kunnen kwalificeren. Na onze vroege Europese uitschakeling is de beker het enige dat rest als extra wedstrijden om een kern van 30 spelers relatief onder controle te kunnen houden.”

Heidi: “Blijf maar dromen vent.”